ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15/03/2019 23:40 EET

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αδιανόητη η ελληνική ανακοίνωση για το Αιγαίο

«Η ελεύθερη χρήση του διεθνούς εναερίου χώρου δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο τριβών».

ASSOCIATED PRESS

«Αδιανόητη» και «περίεργη» ως προς το περιεχόμενο και τη χρονική στιγμή της χαρακτήρισε ο Χαμί Αξόι, εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ σχετικά με το Αιγαίο.

«Η ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σχετικά με τις τουρκικές δραστηριότητες στο Αιγαίο ήταν αδιανόητη και περίεργη ως προς τη χρονική στιγμή και το περιεχόμενό της. Η Τουρκία θεωρεί πως η ελεύθερη χρήση του διεθνούς εναερίου χώρου στο Αιγαίο δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο τριβών μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα, από την άλλη, αξιώνει 10 μίλια εναερίου χώρου πέρα από τα 6 μίλια χωρικών υδάτων, σε αντίφαση με το διεθνές δίκαιο. Δεδομένου αυτού, το γεγονός πως η Ελλάδα εκλαμβάνει τις τουρκικές πτήσεις ως απειλή, οι οποίες γίνονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και τις παρουσιάζει ως παραβιάσεις, δεν συνάδει με την αλληλεγγύη της συμμαχίας και τις σχέσεις καλής γειτονίας» δήλωσε ο Αξόι.

Υπενθυμίζεται πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, τόνισε πως η προσπάθεια της Τουρκίας να εξισώσει τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η ελληνική πολεμική αεροπορία υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία, είναι απολύτως απαράδεκτη.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε πει ότι όσο συνεχίζουν να πετούν τα ελληνικά αεροσκάφη στο Αιγαίο, θα συνεχίσουν να πετούν και τα τουρκικά.