ΔΙΕΘΝΕΣ
12/01/2018 10:07 EET | Updated 12/01/2018 10:53 EET

Διπλωματική αντιπαράθεση ΗΠΑ- Τουρκίας, με ταξιδιωτικές οδηγίες

Osman Orsal / Reuters

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι Τούρκοι πολίτες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο «αυθαίρετης σύλληψης», υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να επανεξετάσουν τα σχέδια ταξιδιών τους και να προσέχουν εάν όντως αποφασίσουν να ταξιδέψουν.

Σημειώνεται πως η Άγκυρα εξέφρασε πρόσφατα τη δυσαρέσκειά της, καλώντας τον Αμερικανό διπλωμάτη (Chargé d’Affairs) Φίλιπ Κόσνετ σχετικά με πρόσφατη ταξιδιωτική οδηγία από την αμερικανική κυβέρνηση, με την οποία συστηνόταν στους Αμερικανούς πολίτες που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Τουρκία να το ξανασκεφτούν, λόγω «τρομοκρατίας και αυθαίρετων συλλήψεων». Επίσης, την τουρκική κυβέρνηση εξόργισε η κατηγοριοποίηση της Τουρκίας ως χώρας με «αυξημένο κίνδυνο ασφαλείας» μαζί με το Σουδάν, το Πακιστάν και τη Γουατεμάλα. Ακόμη, στις 9 Ιανουαρίου η Άγκυρα είχε καλέσει ξανά τον Κόσνετ στο ΥΠΕΞ για να διαμαρτυρηθεί για τη συνέχιση της παροχής αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας σε κουρδική οργάνωση την οποία η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τρομοκρατική. 

Σημειώνεται πως νωρίτερα μέσα στον μήνα, αμερικανικό δικαστήριο έκρινε έναν Τούρκο τραπεζίτη ένοχο ότι βοήθησε το Ιράν να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις σε μια υπόθεση η οποία επιδείνωσε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, για την οποία η Τουρκία είχε υποστηρίξει πως υπάρχει πολιτικό κίνητρο.

Σε ανακοίνωση- ταξιδιωτική οδηγία στην ιστοσελίδα του, το τουρκικό υπουργείο επίσης ανέφερε ότι έχει υπάρξει πρόσφατα αύξηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις και τα βίαια περιστατικά στις ΗΠΑ τελευταία.

H νέα αυτή αντιπαράθεση λαμβάνει χώρα μετά την άρση των εκατέρωθεν περιορισμών έκδοσης βίζας στα τέλη του Δεκεμβρίου, με την οποία έλαβε τέλος μία αντιπαράθεση η οποία είχε ξεκινήσει όταν η Ουάσινγκτον περιόρισε τις υπηρεσίες βίζας στις διπλωματικές της αποστολές στην Τουρκία λόγω της κράτησης δύο προξενικών υπαλλήλων εξαιτίας υποψιών για σχέσεις με το αποτυχημένο πραξικόπημα. 

(με επιπλέον πληροφορίες από Reuters)