Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι και χωρίς αξία οι ισχυρισμοί Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου για την Τουρκία

Σκληρή ανακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
ASSOCIATED PRESS

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη, σε απάντηση στην κοινή διακήρυξη της Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου.

Όπως ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ, η κοινή διακήρυξη «περιέχει αβάσιμους ισχυρισμούς σε βάρος της χώρας μας και δεν έχει αξία και νόημα». Στη συνέχεια κατηγορεί την ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση ότι χρησιμοποιούν και καθιστούν όργανά τους χώρες της περιοχής στις «μαξιμαλιστικές και αδιάλλακτες εθνικές τους πολιτικές, σε βάρος του διεθνούς δικαίου».

Όπως ισχυρίζεται το τουρκικό υπουργείο, το Κυπριακό θα παραμείνει άλυτο «όσο επικρατεί ο τρόπος σκέψης του διδύμου Ελλάδας- Κύπρου που αγνοεί την ίδια την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων, τους αρνείται την πολιτική ισότητα και τους εκλαμβάνει ως μειονότητα. Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι ο κύριος λόγος πίσω από την αποτυχία κάθε διαδικασίας διαπραγμάτευσης μέσα στα τελευταία 50 χρόνια».

Η Τουρκία, η οποία έχει εισβάλει στην Κύπρο και κατέχει παράνομα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974 και πραγματοποιεί παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, «καταβάλλει κάθε προσπάθεια προς την εγκαθίδρυση ενός αμοιβαία αποδεκτού, ανθεκτικού και δίκαιου καθεστώτος εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου που τηρεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των πλευρών σε όλες τις θάλασσες, περιλαμβανομένης της Μεσογείου», ισχυρίζεται στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, που κατηγορεί στη συνέχεια την Ελλάδα και την Κύπρο πως αψηφούν την αρχή της ισότητας στο διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας ως προς την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει με αποφασιστικότητα τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία είναι έτοιμη για συνομιλίες με όλες τις χώρες στην περιοχή, εκτός από την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην ανατολική Μεσόγειο».

Κλείνοντας, στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στις επικρίσεις σε βάρος της Τουρκίας για τις δραστηριότητές στη Συρία, όπου είναι σε εξέλιξη εισβολή του τουρκικού στρατού, με στόχο τις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG: «Ως η χώρα που έχει επηρεαστεί πιο πολύ από την τρομοκρατία που εδρεύει στη Συρία, η Τουρκία έχει...επιδείξει πως δεν θα διστάσει να λάβει τα μέτρα που απαιτούνται για την εθνική της ασφάλεια εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου. Δεν είναι πιστευτό από αυτούς που υποστηρίζουν την αποσχιστική ατζέντα της τρομοκρατικής οργάνωσης PYD/PKK να μιλούν για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Αυτοί που επιζητούν τον διαμελισμό της Συρίας για τις τρομοκρατικές οργανώσεις πρέπει να κάνουν πίσω αμέσως για την ευημερία και την ενότητα της συριακής κοινωνίας».

Δημοφιλή