ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/04/2019 17:29 EEST | Updated 12/04/2019 17:53 EEST

ΔΝΤ: Το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής στην Ελλάδα είναι μη φιλικό στην ανάπτυξη

«Αιχμές» από τον Πολ Τόμσεν.

ASSOCIATED PRESS

Η Ελλάδα έχει επιτύχει τεράστια δημοσιονομική σταθεροποίηση, αλλά θα έπρεπε πλέον να επιδιώξει να αλλάξει το μείγμα πολιτικής της σε ένα που υποστηρίζει καλύτερα την οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. 

«Η Ελλάδα τα έχει πάει πάρα πολύ καλά από άποψης δημοσιονομικής σταθεροποίησης, αλλά το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής είναι μη φιλικό προς την ανάπτυξη» είπε ο Τόμσεν, σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση πόρων προκειμένου να εκσυγχρονίσει την οικονομία της, να επενδύσει, να κάνει φορολογικές μεταρρυθμίσεις και να επαναφέρει τις δημόσιες δαπάνες, που συμπιέστηκαν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Διαβάστε επίσης:  

-Αποστολή στην Ουάσιγκτον για την εξόφληση του δανείου του ΔΝΤ

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου, ο κ. Τόμσεν περιέγραψε ως «καλοδεχούμενη» την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ελλάδα και υπενθύμισε τον «προσωρινό» χαρακτήρα των πόρων που προσφέρει το Ταμείο.

Σε ερώτηση για μείωση του αφορολόγητου, ο οικονομολόγος του Ταμείου την χαρακτήρισε ως ένα «απαραίτητο μέτρο» για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Όσον αφορά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είπε πως το ΔΝΤ δεν έχει πλέον πρόγραμμα στην Ελλάδα και συνεπώς δεν διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία για να εκφράσει συγκεκριμένες εκτιμήσεις σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Παρόλα όμως αυτά, επισήμανε την πάγια θέση του Ταμείου που τονίζει την ανάγκη ύπαρξης μιας «αξιόπιστης στρατηγικής» για τη διαχείριση του μεγάλου αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.