ΔΙΕΘΝΕΣ
11/06/2019 11:38 EEST | Updated 11/06/2019 13:39 EEST

Τουρκία προς ΗΠΑ: Μη μας απειλείτε!

«Θιγμένο» το τουρκικό ΥΠΕΞ μετά το ψήφισμα της αμερικανικής Βουλής των αντιπροσώπων

Reuters

«Απαράδεκτα απειλητικό» χαρακτηρίζει επισήμως η Τουρκία το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο καταδικάζεται η αγορά των ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400 και απευθύνεται προειδοποίηση για πιθανές κυρώσεις στην Άγκυρα.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί, μετά από αλλεπάλληλα επεισόδια: το αποκορύφωμα είναι τα σχέδια της Άγκυρας για την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400, ενώ προηγήθηκε η κράτηση μέλους του προξενικού προσωπικού των ΗΠΑ στην Τουρκία, καθώς και οι δημόσιες διαφωνίες για την στρατηγική για τη Συρία και το Ιράν.

Η ανοιχτή διαφωνία έχει προκαλέσει την απειλή επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ, οι οποίες θα βλάψουν την τουρκική οικονομία που ήδη βρίσκεται σε ύφεση, ενώ θέτει ερωτήματα σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Το αμερικανικό ψήφισμα που εγκρίθηκε με τίτλο ”Εκφράζοντας ανησυχία για τη συμμαχία Ηνωμένων Πολιτειών-Τουρκίας”, πέρασε από τη Βουλή τη Δευτέρα (10 Ιουνίου 2019).

Shamil Zhumatov / Reuters
Oι ρωσικοί πύραυλοι S-400 στην παρέλαση για την «Ημέρα της Νίκης» του κόκκινου στρατού. 2019

Προτρέπει ευθέως την Τουρκία να ακυρώσει την αγορά των S-400 και καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει κυρώσεις αν δεχτεί η Αγκυρα την παράδοση  του συγκεκριμένου συστήματος από την Ρωσία - κάτι που ενδέχεται να συμβεί μέσα στον Ιούλιο. «Αυτό», ανέφερε το ψήφισμα, «θα υπονόμευε την υπερατλαντική αμυντική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ».

ΥΠΕΞ Τουρκίας: «Αθέμιτοι και βάσιμοι αμερικανικοί ισχυρισμοί»

Σε απάντηση, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει σε δήλωσή του ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας και το δικαστικό της σύστημα υπονομεύονται από «αθέμιτους» και «αβάσιμους» ισχυρισμούς στο αμερικανικό ψήφισμα.

«Είναι απαράδεκτο να λαμβάνονται αποφάσεις που δεν συμβάλουν στην οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, για να συντηρείται η γλώσσα των απειλών και των κυρώσεων στην ημερήσια διάταξη και να θέτουμε διάφορες τεχνητές προθεσμίες”, σημειώνεται.

ΔΥΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Ποια μαχητικά φέρεται να εξετάζει η Τουρκία εάν τελικά δεν πάρει τα F-35

Η κυβέρνηση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν καλείται να ισορροπήσει μεταξύ των (παραδοσιακών) δεσμών με τη Δύση και της νέας σχέσης με την Ρωσία, με την οποία έχει στενή συνεργασία στο πεδίο της ενέργειας και στη γειτονική Συρία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν, επίσης, την Τουρκία και άλλα έθνη να απομονώσουν το Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού των εξαγωγών πετρελαίου.

HΠΑ ΠΡΟΣ ΑΓΚΥΡΑ: ΚΑΝΤΕ ΠΙΣΩ

Ακυρώστε την αγορά των S-400 -Ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ για Τουρκία

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα (10 Ιουνίου) ότι η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 διακόπτεται απρόσμενα στην αεροπορική βάση της Αριζόνα, καθώς η συνεργασία με την Άγκυρα πλήττεται από τη διαμάχη για το σύστημα S-400.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι η απόκτηση από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος S-400 αποτελεί απειλή για τα «αόρατα» μαχητικά F-35 της Lockheed Martin Corp, τα οποία η Τουρκία σκοπεύει επίσης να αγοράσει.

«Σπάνια διαπιστώνουμε τέτοια προβλήματα στην εξωτερική πολιτική, αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα ”άσπρο-μαύριο”... δεν υπάρχει μέση οδός. Είτε ο Ερντογάν ακυρώνει τη ρωσική συμφωνία, είτε δεν το κάνει», δήλωσε ο Έλιοτ Ενγκελ, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, απευθυνόμενος στο Σώμα.

«Δεν υπάρχει μέλλον όπου η Τουρκία θα έχει τόσο ρωσικά όπλα, όσο και αμερικανικά F-35. Δεν υπάρχει τέτοια επιλογή».

Ανεξάρτητα από τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, η Τουρκία φαίνεται να προχωράει με την αγορά του συστήματος S-400. Ο Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «ήταν εκτός συζήτησης» για την Τουρκία, το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τη συμφωνία της με τη Μόσχα.

ΠΗΓΗ: Reuters

POOL New / Reuters
Oι ρωσικοί πύραυλοι S-400 στην παρέλαση για την «Ημέρα της Νίκης» του κόκκινου στρατού. 2019