Τοξότης Α*, ένας «αγαθός γίγαντας»: Η πρώτη εικόνα της μαύρης τρύπας στο κέντρο του Γαλαξία μας

Ο Τοξότης Α* είναι η δεύτερη μαύρη τρύπα που καταγράφεται σε εικόνα.
.
.
EHT COLLABORATION via VIA REUTERS

Επιστήμονες έδωσαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα την πρώτη ματιά σε αυτού που χαρακτήρισαν ως «αγαθό γίγαντα» στο κέντρο του Γαλαξία μας, παρουσιάζοντας την εικόνα μιας κολοσσιαίας μαύρης τρύπας που καταβροχθίζει ό,τι ύλη πλησιάσει τη ζώνη επιρροής της γιγαντιαίας βαρυτικής έλξης της.

Η μαύρη τρύπα (Sagitarrius A* ή Sgr A*- Toξότης Α*) είναι μόλις η δεύτερη που καταγράφεται σε εικόνα. Η καταγραφή αυτή επετεύχθη στο πλαίσιο του ίδιου διεθνούς εγχειρήματος συνεργασίας (Event Horizon Telescope, EHT) που το 2019 παρουσίασε την πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας, η οποία βρισκόταν στην «καρδιά»ενός άλλου γαλαξία.

Η Φεριάλ Οζέλ, αστρονόμος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, χαιρέτισε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον, την «πρώτη απευθείας εικόνα του αγαθού γίγαντα στο κέντρο του γαλαξία μας», δείχνοντας ένα φωτεινό κόκκινο, κίτρινο και λευκό δαχτυλίδι γύρω από ένα σκοτεινό κέντρο.

Ο Τοξότης Α* έχει 4 εκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου μας, και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 26.000 ετών φωτός, ή αλλιώς 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.

Ο Μάικλ Τζόνσον, αστροφυσικός του Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, χαρακτήρισε τη μαύρη τρύπα «αδηφάγα μα μη αποδοτική», καθώς «τρώει» σχετικά λίγη ύλη.

Η εικόνα που είχε δημοσιευτεί το 2019 έδειχνε μια μαύρη τρύπα στον γαλαξία Μ87 (Messier 87), πολύ πιο μακρινή και μεγάλη από τον Τοξότη Α, σε απόσταση περίπου 54 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, με μάζα 6,5 δισεκατομμύρια φορές αυτήν του Ήλιου μας.

Οι ερευνητές είπαν πως ο Τοξότης Α*, αν και πολύ πιο κοντά, ήταν πολύ δυσκολότερο να καταγραφεί σε εικόνα.

Η διάμετρος της μαύρης τρύπας είναι περίπου 17 φορές αυτή του Ήλιου μας.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή