Τραμπ: Ανεπαρκής η συνομιλία μας με το Μεξικό για τους μετανάστες

Σε μια συζήτηση που είχε κεντρικό θέμα τους δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο Μεξικό, ο Τραμπ στοχοποίησε ξανά τουςε μετανάστες.
Associated Press

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε εντελώς «ανεπαρκή» την «πρόοδο» που αναγνώρισε ότι σημειώθηκε στις συνομιλίες στελεχών της κυβέρνησής του με αντιπροσωπεία του Μεξικού για την αναχαίτιση των ροών παράτυπων μεταναστών προς τη χώρα του, ενημέρωσε ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σήμερα και διεμήνυσε ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι δασμοί 5% που απειλεί να επιβάλλει σε όλα τα εισαγόμενα μεξικανικά αγαθά θα εφαρμοστούν τη Δευτέρα.

«Οι συνομιλίες για τη μετανάστευση στον Λευκό Οίκο με τους αντιπροσώπους του Μεξικού τερματίστηκαν για σήμερα. Γίνεται πρόοδος, αλλά είναι ανεπαρκής», ανέφερε ο Τραμπ, ο οποίος κάνει περιοδεία στην Ευρώπη, μέσω Twitter.

«Οι συνομιλίες με το Μεξικό θα επαναληφθούν αύριο [σήμερα Πέμπτη]», συμπλήρωσε· όμως, «εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι δασμοί επιπέδου 5% θα αρχίσουν [να εφαρμόζονται] τη Δευτέρα, με μηνιαίες αυξήσεις [5%] βάσει του προγράμματος» που έχει ήδη ορίσει ο ίδιος ώσπου να φθάσουν το 25% τον Οκτώβριο, διεμήνυσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.\

Η αντιπαράθεση

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρδ τόνισε μετά τις συνομιλίες της αντιπροσωπείας της οποίας ηγείται με αξιωματούχους των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στις μεταναστευτικές ροές και το τι κάνει η μεξικανική κυβέρνηση για να τις φρενάρει μάλλον, παρά στην απειλή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει δασμούς εξαιτίας του ζητήματος.

«Δεν συζητήσαμε τους δασμούς», επισήμανε ο Εμπράρδ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Ο διάλογος επικεντρώθηκε στις μεταναστευτικές ροές και το τι κάνει το Μεξικό ή τι προτείνει στις ΗΠΑ, στην ανησυχία μας για την κατάσταση στην Κεντρική Αμερική», πρόσθεσε ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή