ΔΙΕΘΝΕΣ
07/01/2021 11:18 EET | Updated 07/01/2021 11:20 EET

Τραμπ: Διαφωνώ πλήρως με το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά η μεταβίβαση εξουσίας θα γίνει ομαλά

Δήλωση μετά την επικύρωση της νίκης Μπάιντεν από το Κογκρέσο.

ASSOCIATED PRESS

Λίγη ώρα μετά την επίσημη επικύρωση της νίκης Μπάιντεν από το Κογκρέσο και στον απόηχο της καταδικαστέας εισβολής υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, μη αποδεχόμενοι -όπως και ο ίδιος- την ήττα του στις αμερικανικές εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ με δήλωσή του υπενθυμίζει ότι διαφωνεί με το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά η μεταβίβαση εξουσίας θα γίνει ομαλά. 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του απερχόμενου προέδρου, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «αν και διαφωνώ πλήρως με το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, και τα γεγονότα με επιβεβαιώνουν, ωστόσο θα υπάρξει συντεταγμένη μετάβαση στις 20 Ιανουαρίου».. 

«Πάντα έλεγα ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να διασφαλίσουμε ότι ότι μόνο οι νόμιμες ψήφοι θα έπρεπε να μετρηθούν», είπε επίσης, προσθέτοντας: «Και ενώ αυτό είναι το τέλος της μεγαλειώδους πρώτης θητείας μας στην ιστορία των προέδρων είναι μόνο η αρχή του αγώνα μας να κάνουμε την Αμερική Μεγάλη ξανά».

Λίγο νωρίτερα, τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές πιστοποίησε επισήμως το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ανακοίνωσε ότι το Κογκρέσο επικύρωσε την ψηφοφορία του Κολλεγίου των Εκλεκτόρων. Ο κ. Μπάιντεν έλαβε 306 ψήφους ενώ ο κ. Τραμπ 232.

Προηγήθηκε η απόρριψη των ρεπουμπλικανικών ενστάσεων για την εγκυρότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων και στην Πενσιλβάνια.