Τραμπ: Οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν

Ανήκουν στη Συρία. Τα κατέλαβε το Ισραήλ στον Πόλεμο των 6 Ημερών.
Kevin Lamarque / Reuters

Μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και την μεταφορά σε αυτή, της πρεσβείας των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως προετοιμάζει και την αναγνώρισης της ισραηλινικής κυριαρχίας επί των υψιπέδων του Γκολάν.

Σε ανάρτηση του το στο twitter- όπως συνηθίζει να ανακοινώνει κρίσιμες αποφάσεις και για την εξωτερική πολιτική της χώρας- ο Τραμπ αναφέρει: «Μετά από 52 χρόνια ήρθε η στιγμή οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την πλήρη κυριαρχία του Ισραήλ στα υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία αποτελούν κρίσιμης στρατηγικής σημασίας για το Κράτος του Ισραήλ και την περιφερειακή ασφάλεια».

Σημειώνεται πως το Ισραήλ κατέλαβε τα υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία ανήκαν στη Συρία, το 1967 κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών. Ο πόλεμος διεξήχθη από τις έως και τις 10 Ιουνίου μεταξύ του Ισραήλ από τη μια πλευρά και της Αίγυπτου, της Ιορδανίας και της Συρίας από την άλλη ενώ Ιράκ, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ και η Αλγερία συνεισέφεραν με άντρες και οπλισμό στις αραβικές δυνάμεις.

Η Συρία έχει επανειλημμένα επιδιώξει να ανακτήσει την κυριαρχία της στην περιοχή ενώ το Ισραήλ ασκεί πλήρως κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή από το 1981 χωρίς ωστόσο η «προσάρτηση» των υψιπέδων να έχει αναγνωριστεί από άλλα κράτη.

Ήδη ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Τραμπ. «Σε μια εποχή που το Ιράν επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τη Συρία ως πλατφόρμα για να καταστρέψει το Ισραήλ, ο Πρόεδρος Τρόμπ αναγνωρίζει με θάρρος την Ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Από τη συριακή κυβέρνηση δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κάποια αντίδραση.

JALAA MAREY via Getty Images

Ο Πολεμος των Έξι ημερών

Τον Μάιο του 1967 η Αίγυπτος έδίωξε τις δυνάμεις του Ο.Η.Ε. από τη χερσόνησο του Σινά, οι οποίες στάθμευαν στην περιοχή από το 1957, δηλαδή μετά την εισβολή του Ισραήλ στο Σινά το 1956, δημιουργώντας μια νεκρή ζώνη. Μετά τις απειλές του Ισραήλ εναντίον της συμμάχου της Συρίας, η Αίγυπτος συγκέντρωσε 1000 τεθωρακισμένα και 100.000 στρατιώτες στα σύνορα, έκλεισε τα στενά του Τιράν σε όλα τα πλοία που έφεραν ισραηλινή σημαία ή μετέφεραν υλικά στρατηγικής σημασίας και έκανε πρόσκληση για ενωμένη αραβική απάντηση στο Ισραήλ.

Στις 5 Ιουνίου 1967 το Ισραήλ εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον των αεροπορικών δυνάμεων της Αιγύπτου, φοβούμενο, όπως υποστήριξε, άμεση εισβολή από την Αίγυπτο. Η υπεροχή στον αέρα (κατέστρεψε τα περισσότερα αιγυπτιακά αεροσκάφη) υπήρξε το καθοριστικό ισραηλινό όπλο.

Σε απάντηση η Ιορδανία επιτέθηκε στη δυτική Ιερουσαλήμ και τη Νετάνια, αλλά η ισραηλινή απάντηση ήταν άμεση. Στο τέλος του πολέμου το Ισραήλ είχε κερδίσει τον έλεγχο της ανατολικής Ιερουσαλήμ, της Λωρίδας της Γάζας, της Δυτικής Όχθης, των υψιπέδων του Γκολάν και της χερσονήσου του Σινά.

Δημοφιλή