ΔΙΕΘΝΕΣ
13/01/2019 11:07 EET | Updated 13/01/2019 11:12 EET

Τραμπ: Τo shutdown θα μπορούσε να λήξει σε 15 λεπτά, αν οι Δημοκρατικοί συναινέσουν για το τείχος

Κανένας συμβιβασμός ακόμα μεταξύ των δύο πλευρών

ASSOCIATED PRESS

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σάββατο πως το shutdown, η αναστολή λειτουργίας μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους στις ΗΠΑ της Αμερικής εδώ και τρεις εβδομάδες, που έχει γίνει η πιο μακρά στην ιστορία της χώρας, θα μπορούσε να διευθετηθεί «μέσα σε 15 λεπτά».

Το λεγόμενο shutdown, που άρχισε την 22α Δεκεμβρίου, ξεπέρασε στις 00:00 τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο (07:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) τις 21 ημέρες που είχε διαρκέσει η αναστολή λειτουργίας υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους επί των ημερών του Μπιλ Κλίντον στην προεδρία, το 1995-1996.

Κανένας συμβιβασμός δεν κατέστη δυνατό να εξευρεθεί ανάμεσα στον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, που ζητεί 5,7 δισ. δολάρια για να κατασκευάσει ένα τείχος κατά των μεταναστών στα σύνορα με το Μεξικό, και τους Δημοκρατικούς που αντιτίθενται σφόδρα στο σχέδιο, το οποίο χαρακτηρίζουν «ανήθικο», ακριβό και αναποτελεσματικό στη μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης.

Το πρωί του Σαββάτου (ώρα ΗΠΑ), ο Ντόναλντ Τραμπ πολλαπλασίασε τα tweet με τα οποία καλούσε τη Δημοκρατική αντιπολίτευση να «επανέλθει στην Ουάσινγκτον» για να θέσει τέρμα σε αυτό που αποκάλεσε «φρικτή ανθρωπιστική κρίση στα νότια σύνορα».

«Οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να επιλύσουν το shutdown σε 15 λεπτά! Καλέστε τον Δημοκρατικό γερουσιαστή ή βουλευτή σας. Πείτε τους να κάνουν τη δουλειά τους! Ανθρωπιστική κρίση», έγραψε στο Twitter.

Αναφέρθηκε επίσης στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν στην Washington Post για την απουσία ενός σχεδίου από την πλευρά του για την επαναλειτουργία της κυβέρνησης. «Πράγματι, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας στον Λευκό Οίκο, μόνο εγώ, και έχω ένα σχέδιο για το shutdown», έγραψε στον προσφιλή του ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος είχε δηλώσει την Παρασκευή πως δεν θα ήθελε «τόσο γρήγορα» να κηρύξει διαδικασία εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης που θα του επέτρεπε να χρησιμοποιήσει κονδύλια που έχουν ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο προκειμένου να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του συνοριακού τείχους.

«Αυτό που δεν επιδιώκουμε να κάνουμε προς το παρόν είναι η κήρυξη εθνικής [κατάστασης] έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε έπειτα από μέρες που διατυπώνονταν εκτιμήσεις για την καταφυγή σε μια τέτοια διαδικασία που αποδίδει έκτακτες εξουσίες στον πρόεδρο. Η χρησιμοποίηση αυτού του προεδρικού προνομίου θα βύθιζε χωρίς αμφιβολία τη χώρα σε μια πολιτικοδικαστική θύελλα.

«Θέλω να τους δώσω την ευκαιρία να δουν αν μπορούν να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα», είπε επίσης, αναφερόμενος στους Δημοκρατικούς, σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ του Σαββάτου στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Σύμφωνα με πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, ο Λευκός Οίκος σκέπτεται να ανακατευθύνει κονδύλια για χορήγηση έκτακτης βοήθειας σε διάφορες περιφέρειες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές όπως το Πουέρτο Ρίκο, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός συνοριακού φράχτη.

Στο Κογκρέσο, κανένας συμβιβασμός δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Οι εργασίες της Γερουσίας έχουν ανασταλεί μέχρι τη Δευτέρα.

Οι συνέπειες, ωστόσο, είναι εντελώς πραγματικές. Για πρώτη φορά την Παρασκευή, οι 800.000 υπάλληλοι της ομοσπονδιακής διοίκησης που επηρεάζονται από το “shutdown” δεν έλαβαν τους μισθούς τους.

Από τις 22 Δεκεμβρίου, οι μισοί από αυτούς, που κρίνονται ως «μη απαραίτητοι», τέθηκαν σε αναγκαστική άδεια, ενώ οι άλλοι μισοί επιτάχθηκαν.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την Παρασκευή έναν νόμο, που είχε ήδη ψηφιστεί από τη Γερουσία, ο οποίος διασφαλίζει πως οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα πληρωθούν αναδρομικά μόλις τελειώσει το «shutdown». Ως εκ τούτου επαφίεται στον πρόεδρο να το θέσει σε ισχύ.

Τέτοια μέτρα είναι συνήθη στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν η χώρα διέρχεται δημοσιονομικά αδιέξοδα. Αλλά δεν αφορά τα εκατομμύρια των συμβασιούχων που επίσης επηρεάζονται.

Πολλά σημαντικά υπουργεία, όπως εκείνα της Εσωτερικής Ασφάλειας, της Δικαιοσύνης ή των Μεταφορών επηρεάζονται από το «shutdown».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Sponsored Post