Τρεις παράγοντες που κρίνονται ένοχοι για το κοιλιακό λίπος κι ούτε τους είχαμε φανταστεί

Κι όμως, δρουν πολύ πιο ύπουλα απ' την καθιστική ζωή και την κακή διατροφή.
PonyWang via Getty Images

Το λίπος στην κοιλιά, αποτελεί μια από τις πιο επίμονες μορφές λίπους, που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, καθώς ενδέχεται να ασκήσει πίεση σε βασικά όργανα όπως η καρδιά και το συκώτι.

Η τακτική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή συγκαταλέγονται στις πλέον αποτελεσματικές μεθόδους, εφόσον παλεύουμε να απαλλαγούμε από το κοιλιακό λίπος. Ωστόσο, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσεται το λίπος γύρω από τη μέση μας, είναι εξαιρετικά πολύτιμη για την καταπολέμηση του φαινομένου πριν καν εμφανιστεί.

Τι είναι το κοιλιακό λίπος

Η διατροφολόγος Κελιάν Πετρούτσι εξηγεί ότι υπάρχουν δύο μορφές λίπους: Το υποδόριο και το σπλαχνικό. Ως υποδόριο ορίζεται το λίπος που συσσωρεύεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δερματός μας. Στην περίπτωση του σπλαχνικού λίπους -όπως είναι και το λίπος στην κοιλιά- το λίπος βρίσκεται βαθύτερα και περιβάλλει ζωτικά όργανά, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, των εντέρων, του στομάχου και του παγκρέατος.

Και παρόλο που μέχρι έναν συγκεκριμένο βαθμό το σπλαχνικό λίπος θεωρείται απαραίτητο για τον οργανισμό μας, καθώς συμβάλλει στην προστασία των οργάνων, το υπερβολικό σπλαχνικό λίπος έχει κριθεί ως επικίνδυνο. Κι αυτό γιατί προκαλεί φλεγμονή στο σώμα, ένα κοινό σύμπτωμα που συνδέεται με παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου δύο, το λιπώδες ήπαρ και οι καρδιακές παθήσεις.

Το κοιλιακό λίπος προκύπτει ως φυσικό αποτέλεσμα όταν καταναλώνουμε θερμίδες περισσότερες από αυτές που καίμε. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης που εκκρίνει ο οργανισμός σε αυτή την περίπτωση, ωθούν το σώμα στο να αποθηκεύει περισσότερο λίπος, ενώ την ίδια στιγμή, η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη που χτυπάνε κόκκινο, δίνουν σήμα στα λιποκύτταρα να κατευθύνουν το λίπος στην περιοχή γύρω από τη μέση.

Τρεις εντελώς απροσδόκητες αιτίες συσσώρευσης κοιλιακού λίπους

Ενώ η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης θεωρούνται οι πιο προφανείς αιτίες της συσσώρευσης λίπους στην περιοχή γύρω από την κοιλιά, υπάρχουν ορισμένοι πολύ πιο ύπουλοι παράγοντες.

Το στρες

Η υπερβολική έκκριση κορτιζόλης και αδρεναλίνης που προκαλείται από το στρες και το άγχος, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ενισχύσει τον μεταβολισμό του λίπους και των υδατανθράκων.

Κι ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αυτό οδηγεί στην απώλεια βάρους, επειδή το άγχος περιορίζει την όρεξη, άλλους τους ωθεί στην ανεξέλεγκτη κατανάλωση γλυκών και αλμυρών υπερεπεξεργασμένων σνακ και τροφών πλούσιων σε λιπαρά.

Η έλλειψη ύπνου

Μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology, διαπίστωσε ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί στην αύξηση της πρόσληψης θερμίδων, καθώς και του σωματικού και κοιλιακού λίπους.

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν μόνο τέσσερις ώρες κάθε νύχτα, σημείωσαν 9% αύξηση στο υποδόριο κοιλιακό λίπος και 11% αύξηση στο κοιλιακό σπλαχνικό λίπος, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν οκτώ ώρες κάθε βράδυ.

Διάφοροι γενετικοί παράγοντες

Συχνά οι παράγοντες που υπαγορεύουν σε ποιο σημείο του σώματός μας θα αποθηκευτεί το λίπος, εάν δηλαδή θα κατανεμηθεί στην κοιλιά, τους μηρούς ή τους γλουτούς, είναι καθαρά γενετικοί, χωρίς εμείς να έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε.

Πώς θα αποτρέψουμε ή τουλάχιστον θα ελαχιστοποιήσουμε τη συσσώρευση λίπους γύρω από τη μέση

  • Φροντίζουμε το γεύμα μας να μην υπερβαίνει σε ποσότητα ένα κανονικό πιάτο και το μισό από αυτό να καταλαμβάνεται από τη σαλάτα.
  • Προγραμματίζουμε τα γεύματα μας και τρώμε μικρές ποσότητες κάθε τρεις ώρες, αντί να καταβροχθίζουμε τεράστιες ποσότητες μία-δύο φορές μέσα στη μέρα.
  • Επενδύουμε στις φυτικές ίνες, που βρίσκονται σε αφθονία στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
  • Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στα υγιεινά λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, το ελαιόλαδο και το αβοκάντο και στα ωμέγα-3 λιπαρά που υπάρχουν στα ψάρια και σε ορισμένα γαλακτοκομικά.

Πηγή: parade