Το λίπος στην κοιλιά, αποτελεί μια από τις πιο επίμονες μορφές λίπους, που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, καθώς ενδέχεται να ασκήσει πίεση σε βασικά όργανα όπως η καρδιά και το συκώτι.

Η τακτική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή συγκαταλέγονται στις πλέον αποτελεσματικές μεθόδους, εφόσον παλεύουμε να απαλλαγούμε από το κοιλιακό λίπος. Ωστόσο, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσεται το λίπος γύρω από τη μέση μας, είναι εξαιρετικά πολύτιμη για την καταπολέμηση του φαινομένου πριν καν εμφανιστεί.

Advertisement
Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/kathistike-zoe-to-pentalepto-trik-poe-tha-mas-sosei-apo-tis-sovares-senepeies-tes-sten-eyeia-mas_gr_63c578e1e4b0fe267cbc6562

Τι είναι το κοιλιακό λίπος

Η διατροφολόγος Κελιάν Πετρούτσι εξηγεί ότι υπάρχουν δύο μορφές λίπους: Το υποδόριο και το σπλαχνικό. Ως υποδόριο ορίζεται το λίπος που συσσωρεύεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δερματός μας. Στην περίπτωση του σπλαχνικού λίπους -όπως είναι και το λίπος στην κοιλιά- το λίπος βρίσκεται βαθύτερα και περιβάλλει ζωτικά όργανά, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, των εντέρων, του στομάχου και του παγκρέατος.

Και παρόλο που μέχρι έναν συγκεκριμένο βαθμό το σπλαχνικό λίπος θεωρείται απαραίτητο για τον οργανισμό μας, καθώς συμβάλλει στην προστασία των οργάνων, το υπερβολικό σπλαχνικό λίπος έχει κριθεί ως επικίνδυνο. Κι αυτό γιατί προκαλεί φλεγμονή στο σώμα, ένα κοινό σύμπτωμα που συνδέεται με παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου δύο, το λιπώδες ήπαρ και οι καρδιακές παθήσεις.

Το κοιλιακό λίπος προκύπτει ως φυσικό αποτέλεσμα όταν καταναλώνουμε θερμίδες περισσότερες  από αυτές που καίμε. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης που εκκρίνει ο οργανισμός σε αυτή την περίπτωση, ωθούν το σώμα στο να αποθηκεύει περισσότερο λίπος, ενώ την ίδια στιγμή, η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη που χτυπάνε κόκκινο, δίνουν σήμα στα λιποκύτταρα να κατευθύνουν το λίπος στην περιοχή γύρω από τη μέση.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/o-epikindenos-chemos-poe-apeilei-na-prokalesei-sosivio-lipoes-yero-apo-ten-koilia-mas_gr_6393450de4b0c2814642d7c7

Τρεις εντελώς απροσδόκητες αιτίες συσσώρευσης κοιλιακού λίπους

Ενώ η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης θεωρούνται οι πιο προφανείς αιτίες της συσσώρευσης λίπους στην περιοχή γύρω από την κοιλιά, υπάρχουν ορισμένοι πολύ πιο ύπουλοι παράγοντες.

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/deo-epertrofes-poe-spane-ta-konter-toe-metavolismoe-kathistontas-ten-apoleia-varoes-paichnidaki_gr_63ebdf96e4b07f036b9fa530

Το στρες

Η υπερβολική έκκριση κορτιζόλης και αδρεναλίνης που προκαλείται από το στρες και το άγχος, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ενισχύσει τον μεταβολισμό του λίπους και των υδατανθράκων.

Advertisement

Κι ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αυτό οδηγεί στην απώλεια βάρους, επειδή το άγχος περιορίζει την όρεξη, άλλους τους ωθεί στην ανεξέλεγκτη κατανάλωση γλυκών και αλμυρών υπερεπεξεργασμένων σνακ και τροφών πλούσιων σε λιπαρά.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/echoeme-epifaneiako-e-patholoyiko-aychos-pos-na-ta-antimetopisoeme_gr_64511ce8e4b062de079ae7bc

Η έλλειψη ύπνου

Advertisement

Μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology, διαπίστωσε ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί στην αύξηση της πρόσληψης θερμίδων, καθώς και του σωματικού και κοιλιακού λίπους.

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν μόνο τέσσερις ώρες κάθε νύχτα, σημείωσαν 9% αύξηση στο υποδόριο κοιλιακό λίπος και 11% αύξηση στο κοιλιακό σπλαχνικό λίπος, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν οκτώ ώρες κάθε βράδυ.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/okto-mikra-mestika-prin-ton-epno-poe-epitachenoen-ten-apoleia-varoes_gr_640b6a81e4b01ea5122693f2

Advertisement

Διάφοροι γενετικοί παράγοντες

Advertisement

Συχνά οι παράγοντες που υπαγορεύουν σε ποιο σημείο του σώματός μας θα αποθηκευτεί το λίπος, εάν δηλαδή θα κατανεμηθεί στην κοιλιά, τους μηρούς ή τους γλουτούς, είναι καθαρά γενετικοί, χωρίς εμείς να έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε.

Πώς θα αποτρέψουμε ή τουλάχιστον θα ελαχιστοποιήσουμε τη συσσώρευση λίπους γύρω από τη μέση

  • Φροντίζουμε το γεύμα μας να μην υπερβαίνει σε ποσότητα ένα κανονικό πιάτο και το μισό από αυτό να καταλαμβάνεται από τη σαλάτα.
  • Προγραμματίζουμε τα γεύματα μας και τρώμε μικρές ποσότητες κάθε τρεις ώρες, αντί να καταβροχθίζουμε τεράστιες ποσότητες μία-δύο φορές μέσα στη μέρα.
  • Επενδύουμε στις φυτικές ίνες, που βρίσκονται σε αφθονία στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
  • Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στα υγιεινά λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, το ελαιόλαδο και το αβοκάντο και στα ωμέγα-3 λιπαρά που υπάρχουν στα ψάρια και σε ορισμένα γαλακτοκομικά.

Πηγή: parade

Advertisement