ΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/03/2020 15:22 EET | Updated 21/03/2020 15:30 EET

Πληροφορίες για τρεις ακόμη θανάτους από κορονοϊό ανεβάζουν στους 13 τους νεκρούς στην Ελλάδα

Η εικόνα της επιδημίας του κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ

Xinhua News Agency via Getty Images

Τρεις ακόμη ασθενείς που είχαν προσβληθεί από κορονοϊο πέθαναν τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα στους 13. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για έναν 84χρονο άνδρα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» της Αθήνας, έναν ακόμη άνδρα στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και μία 94χρονη γυναίκα στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος» της Αθήνας. Όλοι είχαν υποκείμενα νοσήματα. 

Σημειώνεται πως την Παρασκευή καταγράφηκαν ακόμη τρεις θάνατοι βάσει των ανακοινώσεων από τον κ.Σωτήρη Τσιόδρα και ένας ακόμη μετά από αυτή ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανερχόταν σε 495. 

Η εικόνα της επιδημίας του κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ

Παρότι ο κορονοϊός δημιουργεί πιο συχνά επιπλοκές στους άνδρες απ ό,τι στις γυναίκες και από τους 10 καταγεγραμμένους θανάτους μέχρι το βράδυ της Παρασκευής μας μόνο ένας αφορούσε μια υπερήλικη γυναίκα, φαίνεται ότι προσβάλει σχεδόν εξίσου άνδρες και γυναίκες όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με αυτά, από τα 495 κρούσματα που είχαμε μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, το 53,5% είναι άνδρες και το 46,5% γυναίκες και οριακά πάνω από τα μισά προέρχονται από τη δεξαμενή ατόμων ηλικίας 40 έως 64 ετών. Το 24,2% από τις ηλικίες 18 έως 39 ετών και 20,7% άνω των 60 ετών. Από το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, μόλις το 4,4% οσων προσβλήθηκαν ανήκαν στην ομάδα παιδιών και εφήβων ηλικίας από 0 έως 17 ετών.

Από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα το 95.4 % αφορά Έλληνες (455 στο σύνολο) και άλλοι 40 θετικοί στον κορονοϊό είναι αλλοδαποί που ζουν στην Ελλάδα.

Στην πρώτη επιδημιολογική έκθεση που δημοσιεύθηκε (και συνοδεύεται από ενδιαφέροντα γραφήματα) στην επίσημη ιστοσελίδα Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, φαίνεται το 23,6% δηλαδή 117 έχουν ή εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομείο από τους οποίους 26 χρειάσθηκε να μπουν στον αναπνευστήρα και να διασωληνωθουν.

Τα στοιχεία που αφορούν μέχρι και την 20η Μαρτίου δείχνουν ότι ο μεγάλος αριθμητικός όγκος των κρουσμάτων, 213 καταγράφεται στην περιοχή της Αθήνα. Αλλά 32 κρούσματα έχουν καταγραφεί στο Λεκανοπέδιο της Αττικής εκτός της Αθήνας.

Στην συνέχεια της λίστας βρίσκεται η Ηλεία με 41 επιβεβαιωμένα κρούσματα και η Καστοριά με 13 η Θεσσαλονίκη με 10, η Αχαΐα με 9 κρούσματα και λιγότερα σε άλλες περιοχές, όπως φαίνεται στον χάρτη της χώρας από την Κρήτη έως τον Έβρο, που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ.