Τριμερής ΝΑΤΟ, Ε.Ε. Ουκρανίας: Η Ρωσία έκανε τον κόσμο πιο επικίνδυνο. Επιπλέον στήριξη στο Κίεβο

Η απάντηση στον αντιδυτικό λόγο του Πούτιν. Περισσότερα πυρομαχικά και πιο γρήγορα στο Κίεβο. Πώς θα εμπλακεί η Ε.Ε. στην παραγωγή πυρομαχικών.
21 Φεβρουαρίου 2023 στιγμιότυπο μετά το πέρας της ιστορικής τριμερής συνάντησης Ουκρανίας, Ε.Ε., και ΝΑΤΟ στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ , ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα,
21 Φεβρουαρίου 2023 στιγμιότυπο μετά το πέρας της ιστορικής τριμερής συνάντησης Ουκρανίας, Ε.Ε., και ΝΑΤΟ στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ , ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα,
Johanna Geron via Reuters

Ως απάντηση στον αντιδυτικό διάγγελμα του Πούτιν μπορεί να θεωρηθεί η πρώτη και ιστορική τριμερής συνάντηση Ουκρανίας, Ε.Ε., και ΝΑΤΟ στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση όπου συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ , ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η συνέχιση, η επιτάχυνση και η αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας και πυρομαχικών προς το Κίεβο, με πρωταγωνιστή σε αυτή την προσπάθεια την Ε.Ε..

«Ο κόσμος σήμερα έγινε πιο επικίνδυνος, καλώ τον κ. Πούτιν να αναθεώρησει» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφερόμενος στην απόφαση του Πούτιν να διακόψει τη συμμετοχή της Ρωσίας στην συνθήκη New START που έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο και τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε: ”Ο πρόεδρος Πούτιν πίστευε ότι μπορούσε να καταστρέψει την Ουκρανία και να μας διχάσει, αλλά υποτίμησε την αποφασιστικότητα του ουκρανικού λαού να υπερασπιστεί την πατρίδα του και υποτίμησε την ενότητά μας”. Επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία τονίζοντας: ”Πρέπει να διατηρήσουμε και να εντείνουμε την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία. Πρέπει να δώσουμε στην Ουκρανία αυτό που χρειάζεται για να κερδίσει και να επικρατήσει ως κυρίαρχο ανεξάρτητο έθνος στην Ευρώπη...Ο Πούτιν δεν πρέπει να νικήσει...Θα ήταν επικίνδυνο για την ασφάλεια την δική μας και ολόκληρου του κόσμου»”.

Τόσο ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ όσο και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, υπογράμμισαν ότι η Ρωσία ήταν αυτή που ξεκίνησε ένα επιθετικό πόλεμο παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και ως εκ τούτου δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας.

Σφαίρες, περισσότερες σφαίρες

«Η ρωσία βομβαρδίζει τα σπίτια και νοσοκομεία, καταδικάζει σε πείνα ολόκληρες περιοχές... Η Ρωσία είναι αυτή που επιτέθηκε σε ειρηνικό γείτονα γι΄αυτό και εμείς στεκόμαστε στο πλευρό της» είπε ο Μπορέλ και διευκρίνισε πως τα 2 δισ. Ευρώ και η εκπαίδευση 30.000 στρατιωτών δεν είναι αρκετά και πως χρειάζεται περισσότερα πυρομαχικά και επιπλέον όπλα. Τόνισε δε πως χθες έστειλε επιστολή σε όλους τους υπουργούς Αμυνας της Ε.Ε. Για να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση κατά προτεραιότητα.

Ο Μπορέλ αναφορικά με την ταχύτητα σχετικά με την παραγωγή και την προώθηση πυρομαχικών στο Ουκρανικό μέτωπο διευκρίνισε πως αυτό θα γίνει μέσω του European Peace Facility (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη) που είναι ένας ανεξάρτητος ευρωπαϊκός μηχανισμός και έτσι θα αποφευχθεί η όποια καθυστέρηση που μπορεί να προκύψει από την γραφειοκρατία ή τις διαδικασίες ψήφισης στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμβαση για σφαίρες

Ήδη από χθες το POLITICO έκανε αναφορά στα σχέδια της ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αντί να διαπραγματεύεται η κάθε χώρα τη δική της συμφωνία για τα πυρομαχικά, η ΕΕ θα καταρτίσει μια ενιαία σύμβαση για όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, μειώνοντας την τιμή ανά σφαίρα και επιτρέποντας στις εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή για να καλύψουν τις ανάγκες σε καιρό πολέμου.

Μάλιστα κατά τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. οι υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της ιδέας αυτής δηλώντας ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος για χάσιμο.

Πώς θα αγοράσει η Ε.Ε. πυρομαχικά για την Ουκρανία

Ήδη είχε γίνει αναφορά για το πως θα μπορέσει η ΕΕ να αγοράσει πυρομαχικά για την Ουκρανία χωρίς να καθηλωθεί σε γραφειοκρατίες ή αντιδράσεις άλλων χωρών και αυτός ο τρόπος είναι, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο Μπορέλ ο μηχανισμός της European Peace Facility.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη διαχειρίζεται κονδύλια εκτός του κανονικού προϋπολογισμού της ΕΕ. Ειδικότερα ο Μηχανισμός είναι εργαλείο εκτός προϋπολογισμού της ΕΕ, με έσοδα από συνεισφορές των κρατών-μελών βάσει του ποσοστού τους στο ΑΕΠ (πχ στην Ελλάδα αναλογεί περί το 1,3% του προϋπολογισμού του Μηχανισμού).

Η φύση του Μηχανισμού ως εργαλείου εκτός προϋπολογισμού της ΕΕ απορρέει από το άρθρο 41 §2 της Συνθήκης για την ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο δαπάνες με στρατιωτικές συνέπειες ή συνέπειες στην άμυνα δεν μπορούν να βαρύνουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Όπως και να έχει, παρά τις εξαγγελίες σήμερα του Μπορέλ, το όλο θέμα θα συζητηθεί κατά σύνοδο των υπουργών Άμυνας στις 8 Μαρτίου στη Σουηδία.

Επίσης σύμφωνα με τον Γενς Στόλτενμπεργκ στη σημερινή συνάντηση αποφασίστηκε να γίνει μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας σε θέματα προμηθειών για να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα έχει τα όπλα που χρειάζεται.

«Στο ΝΑΤΟ, εργαζόμαστε για την αύξηση της παραγωγής της αμυντικής βιομηχανίας σε πυρομαχικά εδώ και πολλούς μήνες...Συναντηθήκαμε με την αμυντική βιομηχανία το περασμένο φθινόπωρο και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους. Και θα αυξήσουμε τους στόχους μας για τα αποθέματα πυρομαχικών μέσω της διαδικασίας αμυντικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ. Αυτό θα βοηθήσει επίσης να δοθεί στην αμυντική βιομηχανία η μακροπρόθεσμη ζήτηση και τα συμβόλαια που χρειάζονται για να επενδύσουν και να παράγουν περισσότερα» είπε και εξήρε τις προσπάθειες της Ε.Ε. όσον αφορά τις δράσεις για την επίτευξη μεγαλύτερης παραγωγής πυρομαχικών.

«Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα συνεργαστούν για να δοθούν κίνητρα στην ευρωπαϊκή βιομηχανία να αυξήσει την παραγωγή» σημείωσε.

Δημοφιλή