Τσαβούσογλου κατά Καναδά - "Πάγωσε" την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας στην Τουρκία

Γιατί ελήφθη η απόφαση από την Οττάβα και γιατί η Άγκυρα την κατηγορεί για υποκρισία.
|
ASSOCIATED PRESS

Βολέ από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών κατά του Καναδά που αποφάσισε να αναστείλει τις εξαγωγές στρατιωτικής τεχχολογίας στην Άγκυρα εξαιτίας των καταγγελιών ότι ο εξοπλισμός χρησιμοποιείται από αζερινές δυνάμεις στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η επίθεση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Καναδά ήρθε ενώ ο υπ.Εξωτερικών μεταβαίνει σήμερα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, στενό σύμμαχο της Τουρκίας, προκειμένου να συζητήσει με τον πρόεδρο της χώρας και τον ομόλογό του τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ Μπακού και Γερεβάν.

«Η Τουρκία αναμένει από τον Καναδά να ακολουθήσει μια πολιτική χωρίς δύο μέτρα και δύο σταθμά και να δράσει χωρίς να επηρεάζεται απ′ αυτούς που αντιτίθενται στην Τουρκία», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Δεν υπάρχει καμιά εξήγηση για την παρεμπόδιση των εξαγωγών αμυντικού εξοπλισμού σε έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ ενώ ... ο Καναδάς δεν βλέπει κανένα πρόβλημα στο να εξάγει όπλα σε χώρες που έχουν στρατιωτική ανάμιξη στην κρίση στην Υεμένη», προσθέτει.

Ο καναδός υπουργός Εξωτερικών Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπάιν ανακοίνωσε, Δευτέρα, πως ο Καναδάς ανέστειλε την εξαγωγή στην Τουρκία κάποιας τεχνολογίας για μη επανδρωμένα αεροπλάνα ενώ ερευνά αν αυτή χρησιμοποιήθηκε από αζερινές δυνάμεις στις σφοδρές συγκρούσεις που διεξάγονται εδώ και μία εβδομάδα με την Αρμενία.

Στο παρελθόν η Τουρκία έχει προμηθεύσει το Αζερμπαϊτζάν με μη επανδρωμένα αεροπλάνα και έχει επαναλάβει πως παραμένει σταθερά στο πλευρό του στενού συμμάχου της στη σύγκρουση για την αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Η καναδική οργάνωση για το έλεγχο των εξοπλισμών Project Ploughshares ανακοίνωσε πως εικόνες βίντεο από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύθηκαν από το Μπακού δείχνουν πως τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα είναι εξοπλισένα με συστήματα απεικόνισης και στόχευσης που κατασκευάζονται από την L3Harris Wescam, την μονάδα της L3Harris Technologies Inc. που έχει την έδρα της στον Καναδά.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πήγαινε στην αρχική σελίδα