ΔΙΕΘΝΕΣ
21/01/2020 22:10 EET

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν είναι «παίκτης» στην Λιβύη

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ανεβάζουν και πάλι τους τόνους.

Reuters

Τους τόνους ανεβάζει ξανά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μέσα από δηλώσεις που πραγματοποίησε στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Ο Τούρκος υπουργός προσπάθησε να υποβαθμίσει τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο λέγοντας πως «η χώρα μας έρχεται στην επικαιρότητα μόνο για την υπογραφή της συμφωνίας με την Λιβύη για την οριοθέτηση θαλάσσιας δικαιοδοσίας».

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο δίκτυο NTV, εξαπέλυσε πυρά στην χώρα μας επισημαίνοντας ότι αξιολογεί με «στενή οπτική» τα πράγματα και είπε ότι η επικαιρότητα στο Βερολίνο «δεν ήταν αυτό».

«Εκεί έρχεται μόνο για να φέρει στην ατζέντα τη συμφωνία για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπογράψαμε εμείς εκεί αλλά αυτό δεν ήταν στην ατζέντα του Βερολίνου. Το δικό μας ενδιαφέρον είναι να εξασφαλιστεί η εκεχειρία στη Λιβύη. Το γεγονός ότι η Ελλάδα επιλέγει κάποιον που δεν είναι νόμιμος έναντι της νόμιμης κυβέρνησης δείχνει επίσης ότι η θέση της είναι λάθος» είπε.

Συμπλήρωσε πως «δεν είναι μία ώριμη συμπεριφορά αυτή. Ο γείτονάς μας η Ελλάδα πρέπει επίσης να πείσει τον Ε/κ τομέα, όπως χαρακτήρισε της Κυπριακή Δημοκρατία,  να δείξει μία στάση που να αποδέχεται τη μοιρασιά στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι σήμερα προσπάθησαν να αποκλείσουν την Τουρκία».

«Στην ατζέντα του Βερολίνου δεν ήταν οι συμφωνίες Λιβύης-Τουρκίας. Στην ατζέντα ήρθε το θέμα των μισθοφόρων που αποστέλλονται στην περιοχή.Υπήρχαν προτάσεις ώστε κανείς να μη στείλει πρόσθετη δύναμη.Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι θα συμμορφωθούν με αυτό, εφόσον η εκεχειρία συνεχίζεται».

Παράλληλα, τόνισε πως «όπως είπαμε στο τέλος της συνάντησης, πρόθεσή μας είναι να συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός κι όχι οι συγκρούσεις».