ΠΟΛΙΤΙΚΗ
25/10/2019 07:52 EEST

Τσίπρας: Δεν φεύγουμε από την Προκαταρκτική Επιτροπή

«Τελείωσαν οι ευγένειες, τελείωσαν οι καθωσπρεπισμοί».

Eurokinissi/tsipras
Eurokinissi/tsipras

Την έναρξη της… αντιπολίτευσης από την αξιωματική αντιπολίτευση κήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στη Βουλή. «Τελείωσαν οι ευγένειες, τελείωσαν οι καθωσπρεπισμοί», τόνισε. Απόντος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δεν προσήλθε καν στη διήμερη συζήτηση για τον αναπτυξιακό νόμο που εισηγήθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, και μέσα σε ένα πολωμένο κλίμα λόγω του σκανδάλου της Novartis ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι δεν πρόκειται το κόμμα του να αποχωρήσει από την Προκαταρκτική Επιτροπή.

Δεν φεύγει από την Προκαταρκτική

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο της αποχώρησης κατά την περίπτωση που η ΝΔ θα υποστηρίξει την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για εξαίρεση των Δημήτρη  Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη, συζητήθηκε σε σύσκεψη το βράδυ της Τετάρτης, αλλά από την ηγεσία κατέστη σαφές ότι δεν συζητείται αυτή η εκδοχή.

Μην τολμήσετε να επιμείνετε σε αυτή την αθλιότητα, να θέλετε να εξαιρέσετε από μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής βασικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη έχουν συμμετάσχει σε συνεδριάσεις της Επιτροπής! Μην τολμήσετε να εξουδετερώσετε την Προανακριτική! Δεν θα σας βγει!», ήταν το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος πρόσθεσε με νόημα: «το ποτήρι, είτε το θέλετε είτε όχι, θα το πιείτε μέχρι τέλους. Διότι όπως λέει και η παροιμία «λαγός τη φτέρη έσειε, κακό του κεφαλιού του». Κακό του κεφαλιού σας που ανοίξατε ξανά αυτή την υπόθεση».

Εκτός όμως από την Προκαταρκτική ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οριοθέτησε και την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματός του. «Οι «100 μέρες» τελείωσαν, τελειώνει  και η περίοδος χάριτος, τόσο από τον ελληνικό λαό όσο, όμως, πιστεύω και από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου», είπε.

Συνάφεια με το ΚΙΝΑΛ

Λίγη ώρα νωρίτερα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, παρόντος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που αυτή τη φορά μπήκε στην Ολομέλεια για να την ακούσει, είχε ασκήσει προσωπική κριτική στον πρωθυπουργό – για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Επιχειρήσατε να στήσετε τον δικό σας «Λευκό οίκο» και τα θαλασσώσατε», είπε η Φ. Γεννηματά και πρόσθεσε: «φέρατε 36 αλλαγές και διορθώσεις στο επιτελικό κράτος, που ψηφίσατε μόλις πριν από δυο μήνες. Και έπεται άγνωστη συνέχεια. Είναι ενδεικτικό ότι 50 άρθρα κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή, κυρίως με φωτογραφικές διατάξεις και εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων».

Με δεδομένη και αυτή την στάση του ΚΙΝΑΛ ο Αλ. Τσίπρας απευθύνθηκε στην κυβέρνηση και είπε εμφατικά: «από εμάς, τουλάχιστον, πιστεύω να το καταλάβατε, τελείωσαν οι ευγένειες, τελείωσαν οι καθωσπρεπισμοί, τελείωσαν όλα αυτά. Εμείς θα είμαστε εδώ να καταγγέλλουμε την πολιτική σας, να καταγγέλλουμε τις αθλιότητές σας και θα είμαστε εδώ παρόντες και μέσα και έξω από τη Βουλή».

Με την διατύπωση «μέσα και έξω από τη Βουλή» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι επενδύει πολιτικά στις λαϊκές αντιδράσεις. Άλλωστε και ο πρ. πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στην δική του παρέμβαση είχε εστιάσει στην «λαϊκή κοινωνική αντίδραση». «Από την κοινωνία θα δοθεί λύση και αντίσταση σε αυτήν την πολιτική», ανέφερε ο Ν. Βούτσης.

Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας έδωσε ένα πολιτικό πλαίσιο από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τους πολίτες μιλώντας μάλιστα σε πρώτο ενικό πρόσωπο. «Δεσμεύομαι, απέναντι στη νέα εργασιακή λιτότητα, απέναντι στο νέο αστυνομικό κράτος, απέναντι σε αυτή την προσπάθεια εξαθλίωσης και του θεσμικού πλαισίου, απέναντι σε αυτές τις αυθαιρεσίες, κανένας Έλληνας πολίτης εργαζόμενος, άνεργος, νέος, αγρότης, δεν θα είναι μόνος. Θα είμαστε μαζί για να στηρίξουμε την προσπάθεια, ώστε σύντομα ο τόπος να βγει από αυτόν τον εφιάλτη», είπε κλείνοντας την ομιλία του.