ΠΟΛΙΤΙΚΗ
08/02/2019 20:52 EET | Updated 08/02/2019 21:25 EET

Τσίπρας: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

«Θα αποκαλώ τον Ζάεφ όπως προβλέπει η συμφωνία, ως Σλαβομακεδόνα, ως Βορειομακεδόνα».

Eurokinissi

«Στην Ελλάδα οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, πάρτε το χαμπάρι», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτηση του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το πρωτόκολλο ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» (ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Έχετε πέσει μέσα σε όλες τις παγίδες που έχετε στήσει», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις αξιολογήσεις, στο θέμα των συντάξεων, στο θέμα της εξόδου από το μνημόνιο, το θέμα της εξόδου της χώρας στις αγορές.

Επίσης κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι κινδυνολόγησε πάνω στο κρίσιμο κοινωνικό θέμα της δημόσιας υγείας, μιλώντας για τη γρίπη.

Απαντώντας στη δήλωση του κ. Μητσοτάκη πως «δεν θα πω ποτέ ”καλωσορίζω τον Μακεδόνα πρωθυπουργό στη χώρα”. Περιμένω να το πείτε εσείς. Και από τον κύριο Αποστολάκη να υποδεχθεί τον μακεδονικό στρατό», είπε ότι «δεν έχετε διαβάσει τη συμφωνία... εγώ τον κ. Ζάεφ θα τον αποκαλώ όπως προβλέπει η συμφωνία, ως πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, ως ΒορειοΜακεδόνα πρωθυπουργό, ως Σλαβομακεδόνα πρωθυπουργό...αλλά δεν θα γίνετε ποτέ πρωθυπουργός». Επίσης, πρόσθεσε πως «η επίσημη ονομασία στο ΝΑΤΟ θα είναι στρατός της Βόρειας Μακεδονίας, που θα πρέπει να σύμμαχος της Ελλάδας και να μην λοξοκοιτάει αλλού».

Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να είναι «πιο σοβαρός» όταν καταπιάνεται με εθνικά θέματα. Τον κατηγόρησε ότι δεν είχε αναχωρήσει ακόμη το αεροπλάνο που θα τον μετέφερε στην Τουρκία για τη συνάντηση με το πρόεδρο Ερντογάν και ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να κάνει δηλώσεις και να προκαταβάλει ότι η επίσκεψη θα αποτύχει- ενώ τον κατηγόρησε ότι έχει επιλέξει να τοποθετείται για τα εθνικά θέματα «όχι με βάση το συμφέρον της χώρας, αλλά με βάση τις ορέξεις και τα γούστα της ακραίας πτέρυγας του κόμματος σας».

 

 

«Οι ανοιχτοί δίαυλοι με την Τουρκία είναι ωφέλιμοι για τη χώρα”, δήλωσε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην συνάντηση του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν.

Η ΝΔ σε όλα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν διατυπώνει θέση, αλλά απλώς διαφωνεί με τα πάντα, είπε ο πρωθυπουργός.

«Διαφωνείτε με μια εξωτερική πολιτική η οποία αποπνέει αυτοπεποίθηση και αναγνώριση του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας στο διεθνές πεδίο. Δεν μας λέτε όμως ποια ακριβώς είναι η θέση σας».

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη υπογράμμισε: «Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή δεν κατανοείτε την ανάγκη που υπάρχει η Ελλάδα να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Δηλαδή είστε εκτός τόπου και χρόνου. Ή επιλέγετε αυτοβούλως, να μην έχει η Ελλάδα αυτόνομη εξωτερική πολιτική και να υπακούει μονάχα στις βουλές των ισχυρότερων κρατών. Δηλαδή είστε επικίνδυνοι. Πείτε μας όμως, τι από τα δύο ισχύει. Γιατί πολύ φοβάμαι ότι ίσως υπάρχει και ένα τρίτο ενδεχόμενο. Να είστε και εκτός τόπου και χρόνου και επικίνδυνοι».

 

Sponsoed Post