ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11/10/2018 22:41 EEST

Τσίπρας στην ΠΓ: Μέχρι τον Δεκέμβριο στη Βουλή η μη περικοπή συντάξεων και ο ΕΝΦΙΑ

...και άλλες δύο δεσμεύσεις της ΔΕΘ

EUROKINISSI

Η νομοθέτηση τεσσάρων θετικών οικονομικών ρυθμίσεων εντός του Νοεμβρίου προσδιορίζει το κυβερνητικό έργο, σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εξασθένηση του (κατά τον Αλ. Τσίπρα)«τυφώνα Πάνου» επιτρέπει στην κυβέρνηση να διαμορφώσει ένα πολιτικό σχέδιο έως τον Μάρτιο, όταν και θα συζητηθούν οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις – κάτι που άλλωστε περιλαμβάνεται και στη «συμφωνία» Τσίπρα – Καμμένου.

Συγκεκριμένα εντός του Νοεμβρίου και το αργότερο εντός του Δεκεμβρίου η κυβέρνηση θα ψηφίσει στη Βουλή τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Δηλαδή:

  • αποπληρωμή των αναδρομικών στους ενστόλους και τους δικαστικούς,
  • μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, 
  • μείωση του ΕΝΦΙΑ
  • μη περικοπή των συντάξεων.

Ο Αλ. Τσίπρας κατέστησε σαφές στο κλείσιμό του στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ότι μιλά για ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων και όχι για αναβολή της υλοποίησή του. Μάλιστα κομματικές πηγές έλεγαν ότι η συζήτηση για τις συντάξεις εξελίσσεται πολύ καλά και εκτιμάται ότι το θέμα θα κλείσει χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις και με συναινετικό τρόπο. 

Όσον αφορά στις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υπογραμμιστεί ότι εντός του Οκτώβρη θα υπάρξει και η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του για να ξεκινήσει η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος. Η συνταγματική αναθεώρηση θα απασχολήσει τη νέα Πολιτική Γραμματεία με στόχο η κοινοβουλευτική συζήτηση να αρχίσει το Νοέμβριο.

Νέα Π.Γ.

Όσον αφορά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο και την εκλογή της νέας Πολιτικής Γραμματείας έχουν κατατεθεί διάφορες σκέψεις. Η βασική κατεύθυνση είναι να υπάρξει μία ενιαία Πολιτική Γραμματεία που θα έχει μικρότερο μέγεθος από την σημερινή (η οποία αριθμεί 29 μέλη). Αν όμως προκριθεί η ιδέα να παραμείνουν δύο όργανα όπως τώρα (Πολιτική Γραμματεία και Εκτελεστικό Συμβούλιο) το όργανο θα παραμείνει ως έχει
Ωστόσο, όπως είπε στην συνεδρίαση ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, στόχος είναι να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση στην απόφαση της Κ.Ε.