ΠΟΛΙΤΙΚΗ
04/07/2018 21:35 EEST | Updated 04/07/2018 23:15 EEST

Τσίπρας: Tα Βαλκάνια πρέπει να μετατραπούν σε μια περιοχή χωρίς εθνικισμούς

SOOC

«Σε αυτόν τον τελευταίο χρόνο σχεδόν κανείς δεν θα περίμενε ότι θα άλλαζαν τόσα στην περιοχή μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της 4ης Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας.

«Το 2015-2016 περάσαμε την προσφυγική κρίση και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, όπως και το 2017 ήταν δύσκολη χρονιά για την περιοχή με τις σοβαρές πολιτικές κρίσεις στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Τόνισε ότι τον τελευταίο χρόνο η πρωτοβουλία της Τετραμερούς συμπίπτει χρονικά με την αντιστροφή αυτής της πορείας αρνητικών γεγονότων για τα Βαλκάνια κι αρχίζει να δημιουργείται μια θετική δυναμική.

Σε αυτόν τον χρόνο, επισήμανε, υπήρξε η υπογραφή της «σημαντικής» συμφωνίας Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ, η «πολύ επιτυχημένη» Βουλγαρική Προεδρία και η «εξαιρετικά σημαντική Σύνοδος» ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, ιδέα που αναδείχθηκε από την τετραμερή.

«Σε αυτόν τον χρόνο είχαμε την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, έναν χρόνο πριν ίσως φαινόταν αδιανότητο ότι θα επιτευχθεί όμως είναι γεγονός και θέτει τις βάσεις για την επίλυση ενός εξαιρετικά σημαντικού ζητήματος, δίνοντας μια νέα προοπτική για όλη την περιοχή», τόνισε.

Σημείωσε ότι σήμερα κλείνει ένας κύκλος προόδου και ανοίγει ένας άλλος, νέος κύκλος, ακόμα πιο ελπιδοφόρος.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι υπογράμμισαν τη στήριξή τους στο διεθνές δίκαιο ως το πλαίσιο πάνω στο οποίο πρέπει να οικοδομηθεί η συνεργασία και ο διάλογός. Τόνισαν τη σημασία που αποδίδουν στην ενταξιακή πορεία όλων των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά ειδικότερα της Σερβίας η οποία έχει προχωρήσει με σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ανέφερε επίσης ότι τόνισαν τη στήριξή τους στην ένταξη της Βουλγαρίας και Ρουμανίας στον Χώρο Σένγκεν καθώς και οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει τα σχετικά κριτήρια, όπως τονίζεται και στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2012.

Ακόμη είπε ότι συνομίλησαν για την Σύνοδο 16+1 που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Σόφια και τη Σύνοδο της Διαδικασίας Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή, για πρώτη φορά, της Ελλάδας.

Συζήτησαν και για την Αυστριακή Προεδρία και την μετέπειτα, Ρουμανική Προεδρία της ΕΕ και τις προτεραιότητές τους.

Τα Βαλκάνια, είπε ο πρωθυπουργός πρέπει να μετατραπούν σε περιοχή χωρίς εθνικισμούς αλλά με συνανάπτυξη και συνεργασία.

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι με τη συμμετοχή και των αρμόδιων υπουργών, συζήτησαν στην Τετραμερή για συγκεκριμένα έργα που θα προχωρήσουν την επόμενη περίοδο. Αναφέρθηκε στις σιδηροδρομικές διασυνδέσεις Θεσσαλονίκης-Ρούσε και Θεσσαλονίκης-Σκοπίων-Βελιγραδίου, τα ενεργειακά έργα όπως ο αγωγός IGB και ο Κάθετος Διάδρομος. «Θεωρώ ότι έχουμε μπροστά μας ένα νέο, δυναμικό μέλλον για την περιοχή των Βαλκανίων, αρκεί να έχουμε όραμα για την περιοχή μας και πίστη στις δυνάμεις μας και να τολμάμε να κάνουμε βήματα προόδου ακόμη κι αν αυτά χρειαστεί πολλές φορές αυτά να τα κάνουμε κόντρα στο ρεύμα», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Καλή είδηση για την περιοχή», χαρακτήρισε την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, και της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την 4η Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ευχαρίστησε τους άλλους τρεις ηγέτες για την υποστήριξη που παρέχουν στη Σερβία για την ένταξη της στην Ε.Ε., καθώς την θεωρούν ήδη μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Δήλωσε ότι φέτος τελειώνουν όλα τα μεγάλα οδικά έργα που ήταν σε εκκρεμότητα στη χώρα του και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον οδικό άξονα Βελιγράδι-Σκόπια- Θεσσαλονίκη, όπως και στην οδική σύνδεση της Σερβίας με τη Ρουμανία, για την οποία είπε πως δεν είναι επαρκής λες και κάποιος ήθελε να μην συνδέονται μεταξύ τους οι δύο χώρες.

Μίλησε για την ανάγκη να δουλέψουν οι τέσσερις χώρες πάνω σε κοινά σχέδια, τονίζοντας πως αυτό θα φέρει οικονομικά κέρδη για τους πολίτες τους.

Ο κ. Βούτσιτς εξέφρασε, επίσης, τον προβληματισμό και τη στεναχώρια του γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση στο θέμα του Κοσόβου.

Η Ελλάδα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή

Η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, είπε η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την πρωτοβουλία και τη διοργάνωση της 4ης Τετραμερούς Συνόδου, την οποία χαρακτήρισε «πολύ ωφέλιμη για την περιοχή».

Δεσμεύτηκε πως η Ρουμανία θα δώσει όλη την υποστήριξή της στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς θα έχει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Εξέφρασε την υποστήριξη της στην ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε. και τόνισε την ανάγκη να είναι πιο συχνές οι συναντήσεις των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών των τεσσάρων χωρών.

Συγχαρητήρια για τη Βουλγαρική Προεδρία της Ε.Ε.

Τα συγχαρητήρια του Αλέξη Τσίπρα, του Αλεξάνταρ Βούτσιτς και της Βιόριτσα Ντάντσιλα δέχθηκε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, για την εξαιρετικά επιτυχημένη, όπως είπαν, Βουλγαρική Προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Παίρνοντας αφορμή από τα προβλήματα στην οδική σύνδεση της Σερβίας με τη Ρουμανία, που ανέφερε ο κ. Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας είπε πως και η χώρα του δεν έχει την καλύτερη σύνδεση με τη Ρουμανία. Σε ένα μήκος των συνόρων 600 χιλιομέτρων υπάρχει μόνο μια γέφυρα στο Δούναβη, ενώ στη Βουδαπέστη υπάρχουν 7 γέφυρες, είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε ότι θα γίνει και δεύτερη γέφυρα στο Ρούσε, στα σύνορα Βουλγαρίας-Ρουμανίας για να αποφευχθεί το μποτιλιάρισμα που παρατηρείται στο συγκεκριμένο πέρασμα. Μίλησε, επίσης, γενικότερα, για την ανάγκη αναβάθμισης των οδικών, σιδηροδρομικών και ακτοπλοϊκών δικτύων και διασυνδέσεων.

Σε ότι αφορά στο θέμα του Κοσόβου ο κ. Μπορίσοφ είπε ότι ξέρει πόσο τον πονάει τον πρόεδρο της Σερβίας, αλλά σημείωσε ότι πρέπει να λυθεί.

Μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων των πρωθυπουργών των κρατών ο Αλέξης Τσίπρας ανανέωσε το ραντεβού της Τετραμερούς Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας για τα τέλη Σεπτέμβρη.

Εκεί, πρόσθεσε, «όπου πιστεύω ότι θα μπορούμε να κάνουμε ακόμα ένα σημαντικό βήμα μπροστά στην Τετραμερή μας συνεργασία και το όραμα μας για συνεργασία και συνανάπτυξη στα Βαλκάνια».