Γατόπαρδος: Το νέο trendy «κατοικίδιο» και σύμβολο status των υπερπλουσίων

Η τάση έχει λάβει διαστάσεις «επιδημίας» και τα στοιχεία δείχνουν ότι το είδος απειλείται με εξαφάνιση.
Gerhard Kupfner via Getty Images

Το τσιτά -γνωστό στα ελληνικά και ως γατόπαρδος- απειλείται τα τελευταία χρόνια με εξαφάνιση, όχι μόνο εξαιτίας της λαθροθηρίας αλλά και εξαιτίας του εμπορίου των μικρών σε ηλικία αιλουροειδών τα οποία θεωρούνται το νέο trend στα... κατοικίδια και επιπλέον, σύμβολο status των υπερ-πλουσίων.

Κάθε χρόνο διακινούνται περί τα 300 νεαρά τσιτά μόνο στη Σομαλιλάνδη, τη χώρα που βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής (όσο και ο πληθυσμός των ενηλίκων τσιτάχ στην περιοχή, σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Cheetah Conservation Fund (CCF).

Η Σομαλιλάνδη αποτελεί κομβική αρτηρία των διακινητών στο Κέρας της Αφρικής, καθώς είναι το σημείο από το οποίο περνούν τα πανέμορφα αιλουροειδή λαθραία από τα σύνορα, είτε κρυμμένα σε ξύλινα κιβώτια, είτε σε χαρτόκουτες προκειμένου να «περάσουν» με βάρκες στον Κόλπο του Άντεν που βρίσκεται βόρεια και να φτάσουν στην Αραβική Χερσόνησο που είναι και ο τελικός προορισμός.

Μόλις 7.500 τσιτά έχουν απομείνει στην άγρια φύση, ενώ σύμφωνα με την οργάνωση, περί τα 1.000 βρίσκονται σε συνθήκες αιχμαλωσίας στις χώρες του Περσικού Κόλπου, σε χέρια ιδιωτών.

Σημειώνεται δε, ότι οι παράνομες αγοραπωλησίες γίνονται ηλεκτρονικά και οι ψηφιακές πλατφόρμες είναι γεμάτες από σχετικές διαφημίσεις.

Suneet Bhardwaj via Getty Images

Παρά το γεγονός ότι, στις χώρες του Περσικού Κόλπου -μεταξύ των οποίων τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία- απαγορεύεται το εμπόριο άγριας ζωής όπως και η ιδιοκτησία άγριων ζώων, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Στη συντριπτική πλειοψηφία τα τσιτά καταλήγουν στις επαύλεις των υπερπλουσίων του Περσικού Κόλπου και μάλιστα, φιγουράρουν σε αμέτρητα προκλητικά, ακόμη και τραγικά post στα social media: Μέσα σε πολυτελή αυτοκίνητα και πισίνες, ενώ τους δίνουν με τη βία παγωτό και γλυφιτζούρια, ακόμη και την ώρα που πεθαίνουν.

David Hobcote via Getty Images

Η ζωή σε αιχμαλωσία -αν δεν τους έχει πρώτα σκοτώσει το ταξίδι- είναι θανατηφόρα για τα τσιτά.

Τρία στα τέσσερα αιλουροειδή πεθαίνουν στη μεταφορά, ενώ όσα καταφέρουν να επιζήσουν φτάνουν στο προορισμό σοβαρά τραυματισμένα, πολύ συχνά με σπασμένα πόδια.

Το γρηγορότερο θηλαστικό ξηράς στον κόσμο θέλει ειδική διατροφή και χώρο να τρέξει. Οι ultra-rich ιδιοκτήτες τους δεν γνωρίζουν τις ανάγκες των τσιτά με αποτέλεσμα, τα πανέμορφα αιλουροειδή που είναι σε αιχμαλωσία να πεθαίνουν στη μεγάλη πλειοψηφία τους μέσα σε 1 - 2 χρόνια.

Τις τραγικές συνθήκες στις οποίες ζουν τα αιχμάλωτα τσιτά επιβεβαίωσε και κτηνίατρος που μίλησε στο cnn.com υπό καθεστώς ανωνυμίας - ο οποίος έχει φροντίσει δεκάδες αιλουροειδή την τελευταία πενταετία. Όπως είπε, επειδή δεν ξέρουν τι και πόσο να τα ταΐσουν, τα άγρια ζώα υποφέρουν από σοβαρές μεταβολικές και πεπτικές διαταραχές, καθώς «η μεγάλη γάτα είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε μολυσματικές και άλλες ασθένειες των αιλουροειδών».

Σε δήλωση προς το αμερικανικό δίκτυο το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος των ΗΑΕ αρνήθηκε ότι υπάρχουν τσιτά σε σπίτια ιδιωτών, σημειώνοντας ότι όλα τα τσιτά που είναι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται σε εγκαταστάσεις που διαθέτουν άδεια. Επίσης, ότι παρακολουθεί συστηματικά τις online διαφημίσεις για εμπορία απειλούμενων ειδών και πώς έχει μέχρι τώρα «κατεβάσει» 800 παρόμοιες ιστοσελίδες.

Reise, Namibia, Afrika, Gepard, Baby, Tier, Okonjima-Farm, (Photo by Peter Bischoff/Getty Images)
Peter Bischoff via Getty Images
Reise, Namibia, Afrika, Gepard, Baby, Tier, Okonjima-Farm, (Photo by Peter Bischoff/Getty Images)

Οι περισσότερες πωλήσεις γίνονται μέσω Instagram και YouTube. Και ενώ έχουν καταγραφεί σε 15 χώρες, σε ποσοστό άνω του 90% οι πωλήσεις γίνονται σε χώρες του Κόλπου - το 60% εξ αυτών στη Σαουδική Αραβία.

Οι τρεις top sellers τσιτά που προορίζονται για κατοικίδια διεθνώς είναι στη Σαουδική Αραβία. Με μία απλή αναζήτηση στο Google βρίσκει κανείς όλες οι πληροφορίες.

Οι τιμές ξεκινούν από 6.000 δολάρια -εάν κάποιος επιθυμεί να αγοράσει πάνω από ένα ζώο, υπάρχει έκπτωση- και ξεπερνούν τα 10.000 δολάρια για κάθε τσιτά. .