ΔΙΕΘΝΕΣ
02/06/2020 17:56 EEST | Updated 02/06/2020 17:58 EEST

Τζορτζ Φλόιντ: Η ανεξάρτητη νεκροψία που «καίει» τον αστυνομικό μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του

Πώς η υπεράσπιση του κατηγορουμένου μπορεί να αξιοποιήσει την «καταδικαστική» νεκροψία.

ASSOCIATED PRESS

Η ανεξάρτητη νεκροψία που διαπίστωσε ότι ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ επήλθε μόνο από ασφυξία και όχι από άλλα συνδυαστικά αίτια θα μπορούσε παραδόξως να ενισχύσει την υπεράσπιση του πρώην αστυνομικού της Μινεάπολης που κατηγορείται ότι τον σκότωσε, ανέφεραν νομικοί εμπειρογνώμονες στο Reuters.

Η νεκροψία που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα εκτιμά ότι ο θάνατος του Φλόιντ, ο οποίος πυροδότησε βίαιες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ, ήταν ανθρωποκτονία και ότι δεν υπήρχαν άλλες υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις που να συνέβαλαν στο μοιραίο.

Αργότερα τη Δευτέρα, ο ιατροδικαστής της κομητείας Χένεπιν δημοσίευσε λεπτομέρειες των ευρημάτων της νεκροψίας των επίσημων αρχών, σύμφωνα με την οποία ο θάνατος του 46χρονου Αφροαμερικανού ήταν μεν ανθρωποκτονία που προκλήθηκε από ασφυξία, αλλά παράλληλα το θύμα είχε πιθανά υποκείμενα νοσήματα και τοξικές ουσίες στο σώμα του, που μπορεί να έπαιξαν ρόλο στην τραγική κατάληξη της υπόθεσης.

Φαινομενικά, η ανεξάρτητη νεκροψία ενισχύει την εισαγγελική δίωξη εναντίον του Ντέρεκ Σόβιν, του αστυνομικού που πίεσε με το γόνατό του τον λαιμό του Φλόιντ για αρκετά λεπτά πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.

Αλλά νομικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να κάνει το ακριβώς αντίθετο, δημιουργώντας σύγχυση στο μυαλό των ενόρκων.

«Θα είναι μέρος της υπερασπιστικής στρατηγικής του κατηγορουμένου να ισχυριστεί ότι δεν είναι σαφής ούτε μπορεί να εξακριβωθεί η αιτία θανάτου του Φλόιντ» δήλωσε ο Τζέραρντ Λεφκούρτ, δικηγόρος υπεράσπισης. 

Ο Σόβιν κατηγορείται για δολοφονία τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία ενώ απολύθηκε από το αστυνομικό τμήμα της Μινεάπολης.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα, Κιθ Ελισον, ο οποίος ηγείται της δίωξης, δεν υποχρεούται να χρησιμοποιήσει την ανεξάρτητη νεκροψία ή να την παρουσιάσει ως αποδεικτικό στοιχείο στη δίκη.

Ο Νταν Αλόνσο, πρώην επικεφαλής βοηθός εισαγγελέα στο Μανχάταν, δήλωσε ότι η εισαγγελία «δεν θα έκανε τη δουλειά της σωστά αν την αγνοούσε».

Πρώην εισαγγελείς και δικηγόροι υπεράσπισης είπαν στο Reuters ότι ο Σόβιν βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση εξαιτίας των βίντεο που τον «καίνε».

Εάν οι εισαγγελείς δεχτούν να εξετάσουν την ανεξάρτητη νεκροψία, η υπεράσπιση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις αντικρουόμενες ιατροδικαστικές εκθέσεις για να δημιουργήσει αμφιβολίες στο μυαλό της επιτροπής των ενόρκων σχετικά με την αιτία θανάτου του Φλόιντ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, οι εισαγγελείς πρέπει να αποδείξουν την ενοχή του κατηγορούμενου αστυνομικού πέρα ​​από κάθε λογική αμφιβολία.

Η παρουσίαση της ιατροδικαστικής έκθεσης θα επέτρεπε επίσης στην υπερασπιστική ομάδα να εξετάσει εκ νέου τον δρ. Μπέιντεν, που την διενήργησε, και να χρησιμοποιήσει τη μακρά ιστορία του στις δίκες διασημοτήτων για να τον χαρακτηρίσει ως «πληρωμένο πιστόλι» 

«Αυτή η έκθεση δημιούργησε πολλά όπλα στη φαρέτρα των δικηγόρων υπεράσπισης», εκτίμησε ο Πολ Κάλαν, πρώην εισαγγελέας της Νέας Υόρκης.

(με πληροφορίες από Reuters)