ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18/06/2018 11:23 EEST

Βήμα - βήμα για το Eurogroup: Χρέος, πλαίσιο εποπτείας και εκταμίευση της τελευταίας δόσης

SOOC

Εβδομάδα Eurogroup αυτή που άρχισε και η κυβέρνηση θέλει να διανύσει επιτυχώς τα τελευταία μέτρα πριν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κρίνουν εάν ολοκληρώθηκε επιτυχώς η τέταρτη αξιολόγηση και αν θα ενεργοποιηθούν πλήρως τα συμφωνηθέντα για το χρέος.


Από την πλευρά της, η Αθήνα τρέχει να ολοκληρώσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες στη λίστα με τα προαπαιτούμενα ώστε έως το βράδυ της Τρίτης όταν και αναμένεται νέα τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς να μην υπάρχουν εκκρεμότητες.

Θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση του compliance report, προκειμένου στη συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να ανοίξουν το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ η δόση θα θα κυμανθεί μεταξύ 10 και 12 δισ. ευρώ και βέβαια θα είναι η τελευταία των μνημονιακών προγραμμάτων.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι σχεδόν το σύνολο των 88 προαπαιτούμενων δράσεων να έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως ώστε να μην υπάρξουν δικαιολογίες από την πλευρά όσων επθυμούν να βάλουν εμπόδια στην ολοκλήρωση του προγράμματος.

Μένουν ελάχιστες δράσεις οι οποίες ίσως πάρουν παράταση μερικών ημερών ώστε να ολοκληρωθούν και αυτά.

Τελική ευθεία
Η πορεία και των 88 προαπαιτούμενων δράσεων θα εξεταστεί αναλυτικά σε τηλεδιασκέψεις που θα έχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους θεσμούς, ενώ την Πέμπτη - πριν το Eurogroup - αναμένεται μια ακόμα συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Στην επίσημη ατζέντα για την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Πέμπτη αναφέρεται ότι το Eurogroup «θα προβεί σε απολογισμό της προόδου για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων της 4ης και τελευταίας επικαιροποίησης του προγράμματος».

Επισημαίνεται ότι «εφόσον έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα, το Eurogroup θα αποφασίσει για όλες τις παραμέτρους που θα εξασφαλίσουν την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας» τον Αύγουστο.

Αναφορά γίνεται στο ίδιο κείμενο στην τεχνική συμφωνία του Μαΐου αλλά και στην συζήτηση που γίνεται «σχετικά με ορισμένα βασικά στοιχεία για την στήριξη της επιτυχημένης εξόδου από το πρόγραμμα» που συνδέονται με «το χρέος και  το πλαίσιο εποπτείας μετά το πρόγραμμα».

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, με τους Γερμανούς να επιμένουν στη σκληρή στάση τους αναφορικά με το «βάθος» των παρεμβάσεων και τη μορφή της επιτήρησης.

Το Βερολίνο δεν φαίνεται διατεθειμένο να κάνει καμία υποχώρηση ενώ την ίδια ώρα το ΔΝΤ μοιάζει να έχει παραδώσει όλα του τα «όπλα» και να περιμένει απλά τις αποφάσεις των Ευρωπαίων.

Πλέον, η ελληνική πλευρά περιμένει τις ανακοινώσεις που θα υπάρξουν μετά το τέλος του Eurogroup για το θέμα του χρέους, αλλά και το πλαίσιο της εποπτείας μετά τη λήξη του προγράμματος.