Γερμανία: Ποινική έρευνα εις βάρος του Ρότζερ Γουότερς για στολή ναζιστικού τύπου σε συναυλία

Το πρώην μέλος των Pink Floyd φόρεσε την στολή κατά τη διάρκεια παράστασης στην οποία φαντάζεται τον εαυτό του ως ένα φανταστικό φασίστα δικτάτορα.
MARIO ANZUONI via Reuters

Η αστυνομία της Γερμανίας ξεκίνησε ποινική έρευνα σε βάρος του συνιδρυτή των Pink Floyd, Ρότζερ Γουότερς για μια στολή ναζιστικού τύπου που φορούσε σε πρόσφατη συναυλία του στο Βερολίνο.

″Ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τη στολή που εμφανίστηκε στις συναυλίες στις 17 και 18 Μαΐου”, δήλωσε στον Guardian ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βερολίνου, Μάρτιν Χάλβεγκ.

Η επίδειξη συμβόλων της ναζιστικής εποχής, συμπεριλαμβανομένης της σβάστικας ή των διακριτικών των SS, είναι παράνομη στη Γερμανία, με εξαιρέσεις για εκπαιδευτικούς σκοπούς και σε πλαίσια καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Η νομική έννοια της ”υποκίνησης μίσους”, η οποία συχνά εφαρμόζεται σε δίκες που σχετίζονται με την άρνηση του Ολοκαυτώματος στη Γερμανία, καθιστά παράνομη την προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ”εθνικών, φυλετικών, θρησκευτικών ομάδων ή μιας ομάδας που ορίζεται από την εθνοτική τους καταγωγή”.

″Το πλαίσιο της ενδυμασίας που φορέθηκε θεωρείται ικανό ότι εγκρίνει, εξυμνεί ή δικαιολογεί τη βίαιη και αυθαίρετη διακυβέρνηση του ναζιστικού καθεστώτος κατά τρόπο που παραβιάζει την αξιοπρέπεια των θυμάτων και έτσι διαταράσσει τη δημόσια ειρήνη”, δήλωσε ο Χάλβεγκ.

Στη συναυλία στη Mercedes Benz Arena του Βερολίνου, ο Γουότερς εμφανίστηκε στη σκηνή ως ο χαρακτήρας “Pink” από τη ροκ όπερα “The Wall” κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του τραγουδιού “In the Flesh”, φορώντας μια μαύρη δερμάτινη καμπαρντίνα με ένα κόκκινο περιβραχιόνιο που έφερε δύο διασταυρωμένα σφυριά αντί για σβάστικα.

Στη ροκ όπερα, το τραγούδι σηματοδοτεί την κάθοδο του πρωταγωνιστή της σε μια παραίσθηση που προκαλείται από ναρκωτικά, στην οποία φαντάζεται τον εαυτό του ως έναν φανταστικό φασίστα δικτάτορα που μιλάει σε μια συγκέντρωση νεοναζί.

Στην κινηματογραφική εκδοχή του “The Wall” το 1982, ο Mπομπ Γκέλντοφ ερμήνευσε το ίδιο τραγούδι με στολή ναζιστικού τύπου ενώ ο Γουότερς φόρεσε μια παρόμοια στολή στο πλαίσιο της περιοδείας του “The Wall Live 2010-13″, η οποία περιελάμβανε εννέα συναυλίες στη Γερμανία.

Στο πλαίσιο της έρευνάς της, η αστυνομία του Βερολίνου θα εξετάσει υλικό από προηγούμενες συναυλίες του στη Γερμανία για να εκτιμήσει αν η στολή είχε αλλάξει, πρόσθεσε ο Χάλβεγκ.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν επικρίνει τις τελευταίες ημέρες τον Γουότερς όχι τόσο για τις στολές του αλλά περισσότερο για ένα απόσπασμα στις συναυλίες του που περιείχε τα ονόματα διάφορων ακτιβιστών που σκοτώθηκαν από τις αρχές κατά καιρούς. Τα ονόματα στη λίστα περιλάμβαναν την Άννα Φρανκ, την Εβραία έφηβη που σκοτώθηκε σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, καθώς και εκείνο της Παλαιστίνιο-Αμερικανίδας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Ακλέχ, που πιστεύεται ότι σκοτώθηκε από ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή τον Μάιο του 2022.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, έγραψε στο Twitter ότι ο Γουότερς συνέκρινε το θύμα του Ολοκαυτώματος με ”μία δημοσιογράφο που πυροβολήθηκε σε μια ενεργή ζώνη μάχης”, προσθέτοντας: ”Ο Γουότερς προσπαθεί να συγκρίνει το Ισραήλ με τους Ναζί”.

Η αστυνομία του Βερολίνου θα συνεχίσει να συλλέγει στοιχεία για περίπου τρεις μήνες και στη συνέχεια θα παραδώσει τα πορίσματά της στον εισαγγελέα, ο οποίος θα αξιολογήσει αν η πράξη του Γουότερς μπορεί να θεωρηθεί υποκίνηση μίσους.

Ο Γουότερς πρόκειται να δώσει συναυλία στη Φρανκφούρτη την Κυριακή, την οποία οι δικαστές της πόλης προσπάθησαν να ακυρώσουν, κατηγορώντας τον ότι είναι ”ένας από τους πιο γνωστούς αντισημίτες στον κόσμο”.

Το διοικητικό δικαστήριο της Φρανκφούρτης κήρυξε τον περασμένο μήνα το δικαίωμα του τραγουδιστή να πραγματοποιήσει την εκδήλωση, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι ορισμένες πτυχές της εμφάνισής του ήταν ”κακόγουστες”.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή