ΔΙΕΘΝΕΣ
25/08/2019 19:14 EEST | Updated 25/08/2019 19:17 EEST

Βίαιη κλιμάκωση στο Χονγκ Κονγκ: Διαδηλώσεις με πυροβολισμούς, μολότοφ και κανόνια νερού

Τα επεισόδια συνεχίζονται για 12ο διαδοχικό Σαββατοκύριακο.

ASSOCIATED PRESS

Ενας αστυνομικός στο Χονγκ Κονγκ πυροβόλησε με αληθινή σφαίρα στον αέρα ενώ οι διαδηλωτές απωθήθηκαν βίαια από τις δυνάμεις καταστολής με κανόνια νερού το βράδυ της Κυριακής, σηματοδοτώντας μία από τις πιο βίαιες νύχτες  διαμαρτυριών που έχουν εκδηλωθεί στην περιοχή τα τελευταία 12 Σαββατοκύριακα διαδοχικών διαδηλώσεων.

Τέσσερις αστυνομικοί καταγράφηκαν να τραβούν τα όπλα τους αφού οι διαδηλωτές κινήθηκαν εναντίον τους με με μεταλλικούς σωλήνες.

Οι αστυνομικοί σήκωσαν τα όπλα τους και τα έδειξαν προς το πλήθος, χωρίς να είναι σαφές εάν αυτοί που σημάδευαν ήταν διαδηλωτές ή μέλη του Τύπου.

 

ASSOCIATED PRESS

Η βία κλιμακώθηκε το βράδυ της Κυριακής, όταν μια μικρότερη ομάδα διαδηλωτών αποσπάστηκε από την κύρια πορεία και προχώρησε σε μια ξεχωριστή πορεία που δεν είχε εγκριθεί. Χρησιμοποίησαν κώνους κυκλοφορίας και κιγκλιδώματα δρόμων για την κατασκευή αυτοσχέδιων οδοφραγμάτων και έριξαν τούβλα και βόμβες μολότοφ σε αστυνομικούς.

ASSOCIATED PRESS

Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα αλλά απέτυχε να διασκορπίσει την ομάδα αυτή και αργότερα χρησιμοποίησε ένα κανόνι νερού για να την διασπάσει. Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα κανόνια νερού χρησιμοποιήθηκαν σε διαμαρτυρίες τους τελευταίους τρεις μήνες, δήλωσε εκπρόσωπος αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ στο CNN.

Νωρίτερα την Κυριακή, οι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας ήταν σε γενικές γραμμές ειρηνικές, με χιλιάδες διαδηλωτές να διασχίζουν τους δρόμους της πόλης.

ASSOCIATED PRESS

Μάλιστα, έδωσαν μαζικό «παρών» παρά τη συνεχιζόμενη καταιγίδα, ντυμένοι με γαλότσες και αδιάβροχα και εξοπλισμένοι με ομπρέλες.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η πορεία είχε ως στόχο να επαναλάβει τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών καθώς και να εκφράσει την αντίθεσή της στην  αστυνομική βία.

Το Χονγκ Κονγκ διαμαρτύρεται εδώ και σχεδόν τρεις μήνες. Ολα ξεκίνησαν τον Ιούνιο, με αφορμή ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που θα επέτρεπε την έκδοση ποινικά διωκόμενων στην ηπειρωτική Κίνα. Αν και το νομοσχέδιο από τότε έχει ανασταλεί, οι απαιτήσεις των διαδηλωτών έχουν εξελιχθεί και επεκταθεί. Τα αιτήματά τους περιλαμβάνουν την παραίτηση της ηγέτιδας του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ και την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η Λαμ, από την πλευρά της, καταδίκασε τη βία και υποσχέθηκε μεγαλύτερη επικοινωνία με τους πολίτες, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Αρκετοί διαδηλωτές λένε ότι θα συνεχίσουν να διαμαρτύρονται μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Πηγή: CNN