ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/12/2019 12:35 EET

Βίντεο-Φώτο: Πουλούσε Κούρο του 6ου π.Χ. για 500.000 ευρώ

Το αρχαίο μνημείο αρχαϊκής εποχής βρέθηκε στη Νεμέα Κορίνθου.

ΕΛ.ΑΣ.

Αρχαία κεφαλή Kούρου, μοναδικής αρχαιολογικής αξίας, εντοπίστηκε από την Ασφάλεια Αττικής στην κατοχή Έλληνα, ο οποίος συνελήφθη.

Το αρχαίο μνημείο αρχαϊκής εποχής (6ου αιώνα π.Χ.) βρέθηκε στη Νεμέα Κορίνθου. Αναλυτικότερα, πρόκειται για κεφαλή Κούρου, μεγαλύτερη του φυσικού μεγέθους (40 εκ.), με σωζόμενο τμήμα λαιμού, με αστραγαλωτή κόμμωση, από ασβεστόλιθο ή πωρόλιθο, προερχόμενη από αρχαίο επαρχιακό εργαστήριο, που την καθιστά μοναδικής αρχαιολογικής αξίας.

Για την υπόθεση συνελήφθη χθες Δευτέρα στη Νεμέα Κορίνθου, ο Έλληνας που κατείχε παράνομα το αρχαίο μνημείο, το οποίο είχε κρύψει ανάμεσα σε πέτρες σε αγροτική οδό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας ο συλληφθείς αναζητούσε αγοραστές με σκοπό την πώληση του αρχαίου μνημείου έναντι 500.000 ευρώ.

ΕΛ.ΑΣ.

Η αρχαιότητα κατασχέθηκε και επιδείχτηκε στην Προϊσταμένη του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία γνωμάτευσε ότι εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων.

Το κατασχεθέν αντικείμενο φωτογραφήθηκε από συνεργείο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και θα παραδοθεί στο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου. Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου.