Πώς χτίζονται τα ιγκλού τώρα που το κλίμα αλλάζει;

Ένα βίντεο δίνει την απάντηση.

Ο Τζούλιους Νίλσεν, 40 ετών, είναι κυνηγός. Είναι ένας από τους 57.000 κατοίκους της Γροιλανδίας, της πιο αραιοκατοικημένης περιοχής της Γης. Ο Τζούλιους είναι Εσκιμώος και μπορεί πλέον οι Εσκιμώοι να μην ζουν σε ιγκλού, ωστόσο, όταν βγαίνει για κυνήγι μπορεί να χρειαστεί να μείνει σε ένα ιγκλού για ένα ή δύο βράδια.

Όπως λέει στο BBC, με το λιώσιμο των πάγων, σίγουρα δυσκολεύεται να χτίσει το προσωρινό σπίτι του. ο πάγος στη Γροιλανδία λιώνει σε ρυθμό κατά 270 δισ. τόνους ανά έτος. Πρέπει η ποιότητα του χιονιού να είναι συγκεκριμένη για να κρατήσει. Όπως ακόμα τα καταφέρνει.

Συνήθως χρειάζεται περίπου μια ώρα για να φτιάξει ένα ιγκλού, το οποίο θα τον κρατήσει ζεστό κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Ο καιρός μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα. Σκέφτομαι συνέχεια την επιβίωση. Γι′ αυτό φτιάχνουμε ιγκλού. Μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου», λέει.

Το χιόνι θα πρέπει να είναι συμπαγές, ώστε να κοπεί σε «τούβλα» και να στοιβαχτεί. Τα πιο μεγάλα τούβλα χιονιού, μπαίνουν στη βάση. όσο ανεβαίνει ο τοίχος, τα τούβλα πρέπει να είναι πιο μικρά και πιο ελαφριά. Με τα τούβλα πρέπει να φτιαχτεί ένας θόλος. Αυτό γιατί αν το χιόνι αρχίζει να λιώνει,επειδή η οροφή του θόλου είναι καμπύλη, δεν στάζει. Στη συνέχεια οι σχισμές γεμίζονται με χιόνι.

Με τις σωστές συνθήκες, ένα ιγκλού μπορεί να φτιαχτεί σε μια ώρα.

At dusk, the snow house is lit by candles from the inside.
At dusk, the snow house is lit by candles from the inside.
Anna V. Ponomareva via Getty Images

Το χιόνι που χρησιμοποιείται στην κατασκευή λόγω των αεροθαλάμων που διαθέτει είναι μονωτικό υλικό. Το χιόνι παγώνει το εξωτερικό των τούβλων, δημιουργώντας μια γερή στρώση πάγου, κάνοντας το ιγκλού αεροστεγές και αδιάβροχο.

Επίσης μπορεί να ζεσταθεί το εσωτερικό, ακόμη και με τη θερμοκρασία του σώματος. Αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι -45°C, η θερμοκρασία μέσα στο ιγκλού μπορεί να φτάσει ακόμα και τους +16°C, όταν θερμαίνεται μόνο από το ανθρώπινο σώμα. Για να μεταδοθεί θερμότητα στο εσωτερικά του ιγκλού πιο γρήγορα, οι Εσκιμώοι χρησιμοποιούν λίπος φάλαινας, το οποίο καίνε μέσα σε λάμπες.

Η φωτιά που χρησιμοποιούν μέσα για το μαγείρεμα μπορεί να λιώσει το χιόνι, αλλά γρήγορα γίνεται ξανά πάγος, κάνοντας το ιγκλού πιο σταθερό.

«Το κλίμα αλλάξει τόσο γρήγορα, που πρέπει να αλλάξουμε και εμείς. Αλλά προσπαθούμε να κρατήσουμε τις παραδόσεις μας ζωντανές», λέει.

Δημοφιλή