ΔΙΕΘΝΕΣ
09/11/2019 17:18 EET

Βίντεο κυκλοφόρησε στην Τουρκία και προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις καθώς κατηγορήθηκε για σεξισμό

Το μήνυμα των φεμινιστικών οργανώσεων και η αντίθετη άποψη.

kardan_adam via Getty Images

Τεράστιες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Τουρκία ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Twitter με στόχο να θίξει το θέμα που αφορά τον εθισμό στα κινητά τηλέφωνα. Κάποιοι ωστόσο καταγγέλλουν πως η καμπάνια έχει σεξιστικό περιεχόμενο.

Στο βίντεο, που κυκλοφόρησε στις 6 Νοεμβρίου, ξεχωρίζει μια γυναίκα που σερβίρει τσάι στον σύζυγό της, ο οποίος χαζεύει στο κινητό του τηλέφωνο χωρίς να της δίνει σημασία.

Εκείνη στη συνέχεια του προσφέρει και λίγο κέικ ενώ εκείνος συνεχίζει να την αγνοεί. Η γυναίκα αργότερα κάθεται στον καναπέ δίπλα από τον σύζυγό της και του γράφει στο κινητό της:«Τι ωραία που θα ήταν να έδινες περισσότερη σημασία στη σύζυγό σου». Εκείνος τότε σηκώνεται και κάθεται δίπλα της ενώ μαζί της τρώει το κέικ.

Η κυκλοφορία του βίντεο όμως συνοδεύτηκε από πληθώρα σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ οι περισσότεροι χρήστες έθιξαν την ισότητα των φύλων στην Τουρκία η οποία δεν φημίζεται για τα αποτελέσματά της.

Η δημοσιογράφος Μενεξέ Τοκιάι δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ας τελειώνουμε επιτέλους με αυτά τα στερεότυπα. Δεν χρειάζεται η γυναίκα να φέρνει το τσάι και το φαγητό».

Η βραβευμένη συγγραφέας Ελίφ Σαφάκ, με παρέμβασή της κάλεσε τις γυναίκες να καταδικάσουν το μήνυμα και είπε πως «οι γυναίκες δεν είναι οικιακές σκλάβες».

Μία φεμινιστική οργάνωση μετέτρεψε το μήνυμα του βίντεο γράφοντας: «Μην κοιτάτε το τηλέφωνό σας, βάλτε τσάι μόνοι σας.

Yπήρξε όμως και μερίδα του Τύπου που επιβράβευσε το βίντεο τονίζοντας πως εξυμνεί το μοντέλο της παραδοσιακής οικογένειας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του φιλοκυβερνητικού αρθρογράφου Χιλάλ Καπλάν ο οποίος άσκησε κριτική στους επικριτές του βίντεο, τονίζοντας πως ο φεμινισμός δεν πρέπει να καταδικάζει τις γυναίκες που επέλεξαν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στο σπίτι στο πλευρό του συζύγου τους.

(Με πληροφορίες από BBC)