Βιβλιοπαρουσίαση: Alan Dershowitz, Νομική Συνηγορία υπέρ του Ισραήλ (Εκδόσεις ΛΕΙΜΩΝ) Επιμέλεια: Δρ Ιωάννης Θ. Μάζης

Τίτλος Πρωτοτύπου:Alan Dershowitz, The Case for Israel, John Wiley and Sons, 2003, Επιστημονική και Γλωσσική Επιμέλεια για την ελληνική έκδοση: Δρ Ιωάννης Θ. Μάζης
.
.
Huffpost GR

Ο Alan Dershowitz έχει χαρακτηριστεί ως ”ο πλέον αριστοτελικός δικηγόρος πολιτικών ελευθεριών των ΗΠΑ” και ένας ”εκ των πιο διακεκριμένων υπερασπιστών των ατομικών δικαιωμάτων”, ο διασημότερος ποινικολόγος του κόσμου”, ”ο κορυφαίος δικηγόρος της ύστατης λύσης”, ”ο γνωστότερος υπερασπιστής των Εβραίων στις ΗΠΑ”. «Το πόνημα του Καθηγητού Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Harvard των Η.Π.Α. Alan Dershowitz συνιστά αναμφιλέκτως μία διακριτή συνεισφορά εις την προσπάθεια εξορθολογισμού της δημοσίας συζητήσεως αναφορικώς με τα τεκταινόμενα εντός των ορίων του μεσανατολικού γεωπολιτικού συμπλόκου, καθώς και πέραν τούτου» υπογραμμίζει στον πρόλογο του βιβλίου ο Δρ.Ιωάννης Μάζης ο οποίος έκανε την Επιστημονική και Γλωσσική Επιμέλεια.

Επίσης, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον κ. Μάζη, το συγκεκριμένο βιβλίο παρέχει υψηλής ποιότητος διδάγματα εξ αφορμής της συγκυρίας του τουρκικού ηγεμονισμού εις την Ανατολική Μεσόγειο και του συμπαρομαρτούντος υψηλού διακυβεύματος της ευρέσεως και εκμεταλλεύσεως των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου εις την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, υπό τη σκέπη της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ.

.Την ελληνική έκδοση προλογίζουν οι:

1) Καθηγητής Alan Dershowitz, Harvard Law School: Πρόλογος για την Ελληνική Έκδοση

2) Νταβίντ Σαλτιέλ: Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Ελλάδος (ΚΙΣΕ).

3) Καθηγητής Ιωάννης Θ. Μάζης, Εθνικόν κ Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών

Γράφει ο καθηγητής Ιωάννης Θ. Μάζης στο οπισθόφυλο του βιβλίου:

«Το πόνημα του Καθηγητού Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Harvard των Η.Π.Α. Alan Dershowitz συνιστά αναμφιλέκτως μία διακριτή συνεισφορά εις την προσπάθεια εξορθολογισμού της δημοσίας συζητήσεως αναφορικώς με τα τεκταινόμενα εντός των ορίων του μεσανατολικού γεωπολιτικού συμπλόκου, καθώς και πέραν τούτου.

Το Ισραήλ, ως φορέας ασκήσεως εξωτερικής πολιτικής και καθοριστικός διαμορφωτής των συσχετισμών ισχύος εις την περιοχή αλλά και ως κράτος χαρακτηριζόμενο από μία -αναπάντεχη για τη μεσανατολική πραγματικότητα- δημοκρατική φυσιογνωμία, ορίζεται ως περιπτωσιολογική μελέτη μιας, κατά τα λοιπά, ερευνητικής προσπάθειας επί ζητημάτων διεθνούς δικαίου και πραξεολογίας ακαδημαϊκών και πασών καταβολών δημοσιολογούντων.

Επιπροσθέτως, παρέχει υψηλής ποιότητος διδάγματα εξ αφορμής της συγκυρίας του τουρκικού ηγεμονισμού εις την Ανατολική Μεσόγειο και του συμπαρομαρτούντος υψηλού διακυβεύματος της ευρέσεως και εκμεταλλεύσεως των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου εις την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, υπό τη σκέπη της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ.

Επίσης όπως αναφέρει ο Dershowitz: «Έχει έλθει ο καιρός για την κατάθεση στην δημόσια σφαίρα μίας ενεργητικής υπεράσπισης του Ισραήλ. Στο ανά χείρας βιβλίο παρουσιάζω μία υπεράσπιση αυτού του είδους -όχι κάθε πολιτικής ή ενέργειας του Ισραήλ, αλλά του θεμελιώδους δικαιώματος του Ισραήλ να υφίσταται ως κράτος, να προστατεύει τους πολίτες του από την τρομοκρατία και να υπερασπίζεται τα σύνορά του από επιθετικούς αντιπάλους. Καταδεικνύω ότι το Ισραήλ είναι εδώ και καιρό πρόθυμο να αποδεχθεί την λύση των δυο κρατών, η οποία περιλαμβάνεται πλέον στον προτεινόμενο Οδικό Χάρτη για την Ειρήνη, και ότι αντιθέτως η αραβική ηγεσία ήταν εκείνη, η οποία επιμόνως αρνείται την αποδοχή οποιουδήποτε εβραϊκού κράτους -ασχέτως του μεγέθους του- στις περιοχές εκείνες της Παλαιστίνης, στις οποίες υφίσταται εβραϊκή πληθυσμιακή πλειονότητα. Αποπειρώμαι επίσης να παρουσιάσω μία ρεαλιστική εικόνα του Ισραήλ, με όλα τα μειονεκτήματά του, ως μιας ακμαίας πολυεθνοτικής δημοκρατίας, παρόμοιας σε πολλά σημεία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία προσφέρει σε όλους τους πολίτες της -Εβραίους, Μουσουλμάνους και Χριστιανούς- πολύ καλύτερες ευκαιρίες και τρόπο ζωής σε σχέση με οποιοδήποτε αραβικό ή ισλαμικό κράτος».

Δημοφιλή