ΔΙΕΘΝΕΣ
07/01/2021 07:51 EET

Βουλή και Γερουσία μπλόκαραν την ανατροπή της νίκης Μπάιντεν στην Αριζόνα μετά το χάος στο Καπιτώλιο

Τουλάχιστον τέσσερεις Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, που νωρίτερα είχαν ταχθεί υπέρ της ανατροπής, δήλωσαν ότι άλλαξαν γνώμη μετά τα βίαια επεισόδια.

ASSOCIATED PRESS
Η γερουσιαστής Κέλι Λέφλερ, η οποία έχασε τις εκλογές στην Τζόρτζια, δεν δίστασε να καταψηφίσει την προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος.

Το Αμερικανικό Κογκρέσσο καταψήφισε την απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος της Αριζόνα, τη νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου, μετά την εισβολή βίαιου όχλου στο Καπιτώλιο, που επιχείρησαν να διατηρήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, παρά τη ξεκάθαρη ήττα του στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Και ναι μεν η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε την προσπάθεια με πλειοψηφία 303-121, αλλά περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων τάχθηκαν υπέρ της ανατροπής του αποτελέσματος της Αριζόνα, παρά τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών και μετά την εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο. Ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Κέβιν Μακ Κάρθι, της Καλιφόρνια και ο Στιβ Σκαλίς, υπ′ αριθμόν 2 Ρεπουμπλικάνος στη Βουλή, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που προσπάθησαν να διατηρήσουν τον Τραμπ στην προεδρία, παρά την εκλογική ήττα του.

Στη Γερουσία, η απόρριψη της προσπάθειας ήταν πολύ πιο ξεκάθαρη, με ψήφους 93 κατά και 6 υπέρ. Τουλάχιστον τέσσερεις Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, που νωρίτερα είχαν ταχθεί υπέρ της ανατροπής, δήλωσαν ότι άλλαξαν γνώμη και ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης του Κολλεγίου των Εκλεκτόρων

Αναμεσά τους είναι και η Κέλι Λέφλερ, η οποία έχασε τις εκλογές στην Τζόρτζια.

″Οταν έφτασα στην Ουάσιγκτον σήμερα το πρωί, ήμουν αποφασισμένη να μην ψηφίσω υπέρ της επικύρωσης της ψήφου των εκλεκτόρων” δήλωσε η Λέφλερ, όταν οι εργασίες της Γερουσίας ξανάρχισαν, μετά την εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο. ”Ωστόσο, τα γεγονότα που συνέβησαν εδώ σήμερα, με υποχρέωσαν να το ξανασκεφτώ και τώρα, η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να αρνηθώ την επικύρωση...” 

Η δήλωση της Λέφλερ ακολούθησε αυτές των Ρεπουμπλικανών συναδέλφων της, Κάθι ΜακΜόρις Ρότζερς και Στιβ Ντέινς, οι οποίοι καταδίκασαν τις ενέργειες των υποστηρικτών του Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο. Και οι δύο δήλωσαν ότι πλέον δεν υποστηρίζουν την προσπάθεια ορισμένων Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα του Νοεμβρίου. Στην ομάδα εντάχθηκε και ο γερουσιαστής Τζέιμς Λάνφορντ, συνυπογράφοντας μία δήλωση με τον Ντέινς, με την οποία κάλεσαν το Κογκρέσο να ενωθεί και να επικυρώσει το αποτέλεσμα των εκλογών.

″Αλήτες επιτέθηκαν στους αστυνομικούς του Καπιτωλίου, ατίμασαν το κτίριο, έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και καταπάτησαν αξίες που, ως Αμερικανοί, θεωρούμε πολύτιμες” δήλωσε η γερουσιαστής ΜακΜόρις Ρότζερς. ”Οποιος  αναμείχθηκε σε όλα αυτά, θα πρέπει να ντρέπεται. Οσα είδαμε σήμερα είναι παράνομα και απαράδεκτα. Αποφάσισα να ψηφίσω υπέρ της επικύρωσης του αποτελέσματος και καλώ τον Ντόναλντ Τραμπ να καταδικάσει και θα θέσει τέλος σε αυτή την τρέλα.”

Η αλλαγή στάσης των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών ακολούθησε την εισβολή των υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, η οποία διέκοψε την συνεδρίαση με θέμα την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος του Νοεμβρίου.

Τις επόμενες ώρες, κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς και ο Κέβιν ΜακΚάρθι, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή, καταδίκασαν την βία. Ο γερουσιαστής Μιτ Ρόμνι, ο οποίος είχε ταχθεί δημοσίως κατά της προσπάθειας ορισμένων συναδέλφων του να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των εκλογών, ήταν επίσης ανάμεσα σε εκείνους που καταδίκασαν την βία κι έριξαν την ευθύνη στον Ντόναλντ Τραμπ.