Προβληματισμό προκαλεί σε επιστήμονες και κατοίκους το γεωλογικό φαινόμενο με τις ρηγματώσεις, που έχει εμφανιστεί εδώ και μερικές μέρες στις Βούτες Ηρακλείου.
Κλιμάκιο της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Ηρακλείου, αποτελούμενο από 6 πολιτικούς μηχανικούς, πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία σε σπίτια, σχολεία και ανοιχτούς χώρους στις Βούτες. Από τους ελέγχους που διεξήχθησαν, κρίθηκαν ως δυνητικές ακατάλληλες 7 οικίες, ενώ ζημιές έχει υποστεί η εκκλησία του χωριού, καθώς και η παιδική χαρά.
Τεκτονική διάρρηξη η πιθανή αιτία για τις ρηγματώσεις
Παρουσία του Ευθύμη Λέκκα, προέδρου του ΟΑΣΠ, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνεδρίαση για το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηρακλείου.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ ενημέρωσε για τις 2 ρηγματώσεις μήκους 150 μέτρων στην εν λόγω περιοχή, ενώ όπως τόνισε, ελέγχεται εάν πρόκειται για εδαφική διάρρηξη, για κατολίσθησημ για περιστροφική ολίσθηση, για διαφορική καθίζηση ή για ρευστοποίηση των εδαφών.
«Πιθανότατα πρόκειται για μια τεκτονική διάρρηξη, όχι από σεισμό, όμως, από άλλους λόγους» ανέφερε ο κ. Λέκκας. «Αυτό δεν το ξέρουμε ακόμα», πρόσθεσε. Σϋμφωνα με τον καθηγητή, οι ζημιές που έχουν προκληθεί έως τώρα είναι μικρές, ελεγχόμενες, ενώ όπως υποστήριξε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
«Θα γίνει η κήρυξη έκτακτης ανάγκης. Θα υποβληθεί το αίτημα από τον κ. δήμαρχο στην Γενική Γραμματεία και η Γενική Γραμματεία είναι θετική στο να κηρυχθεί η περιοχή. Σήμερα θα γίνουν δύο δράσεις. Η πρώτη δράση αφορά την αποτύπωση της περιοχής από αέρος με μεγάλα drones τα οποία θα φέρουν οι συνεργάτες μου. Η αποτύπωση αυτή θα μας επιτρέψει, και ήδη την κάναμε ως ένα βαθμό αλλά με μικρότερα μηχανήματα, να έχουμε πλήρη άποψη του χώρου σε τρισδιάστατο επίπεδο», σημείωσε ο κ. Λέκκας.
«Στη συνέχεια οι μηχανικοί του δήμου, και εμείς μαζί, θα αποτυπώσουν τις επιπτώσεις σε κατασκευές και κτίρια. Εμείς θα αποτυπώσουμε ουσιαστικά τις διαρρήξεις που υπάρχουν στο έδαφος προκειμένου να γίνουν δυναμικές και γεωμετρικές αναλύσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να δούμε το αίτιο του φαινομένου και βέβαια να δούμε και την εξέλιξη του που είναι πολύ σημαντική για το χωριό», πρόσθεσε.
Τι αναφέρουν οι κάτοικοι
«Το θέμα είναι ότι πρέπει να μας πουν τι έχει γίνει. Πώς έχει γίνει αυτό το φαινόμενο και τι πρέπει να κάνουμε», αναφέρουν οι κάτοικοι του χωριού, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την ανησυχία τους.
«Το 1956 που έγινε ένας μεγάλος σεισμός, σκοτώθηκαν 42 κάτοικοι του χωριού και πήγαιναν και μένανε στις σπηλιές επειδή ερχόταν χειμώνας. Εν τω μεταξύ, εγώ πιστεύω, δεν είμαι ούτε γεωλόγος, ούτε σεισμολόγος, αλλά επειδή έχω ασχοληθεί μετά τον σεισμό του 99, εγώ πιστεύω ότι έπαιξε ρόλο ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι που είχε γίνει πριν 3 χρόνια γιατί είμαστε 45 χιλιόμετρα και τα ρήγματα μεταξύ τους μετακινούνται και οι σεισμοί που γίνονται στη Σαντορίνη που είναι 4 ώρες με το καραβάκι, είναι τα υπόγεια ρήγματα που υπάρχουν», τονίζει κάτοικος του χωριού.
Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Καλοκαιρινός, δήμαρχος Ηρακλείου, τόνισε ότι πρόκειται για «φαινόμενο με τοπικά χαρακτηριστικά», διαβεβαιώνοντας τον κόσμο ότι «υπάρχει ανησυχία, αλλά όχι πανικός».