Βομβαρδισμός Αγάπης: Το ύπουλο είδος συναισθηματικής κακοποίησης που απειλεί την ψυχική υγεία

Όλα τα φαινομενικά αθώα σημάδια και πώς θα το αντιμετωπίσουμε.
LOADINGERROR LOADING
praetorianphoto via Getty Images

Χάρη σε πλατφόρμες όπως το TikTok, πολύτιμες πληροφορίες γύρω από την ενδοοικογενειακή βία και τις υγιείς σχέσεις έχουν καταστεί πλέον αρκετά προσβάσιμες. Και ανάμεσα σε όλο αυτό τον ορυμαγδό γνώσεων και απόψεων, ένας όρος που ενδέχεται να έχουμε συναντήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ο «βομβαρδισμός αγάπης». Ωστόσο, το σημαντικό είναι να κατανοήσουμε σε βάθος αυτό το είδος συναισθηματικής κακοποίησης κι όχι απλώς να ακούμε γι′ αυτό σε βιντεάκια διαρκείας τριάντα δευτερολέπτων.

«Ο βομβαρδισμός αγάπης είναι μια μορφή χειραγώγησης κατά την οποία ένας σύντροφος κάνει υπερβολικές επιθέσεις φροντίδας ή στοργής. Συνήθως το φαινόμενο λαμβάνει χώρα στην αρχή μιας σχέσης», όπως εξηγεί στην HuffPost η Kέιτι Ρέι Τζόουνς, διευθύνουσα σύμβουλος της Εθνικής Γραμμής Ενδοοικογενειακής Βίας.

Ο βομβαρδισμός αγάπης, συνήθως εκδηλώνεται με συμπεριφορές όπως τα εξεζητημένα δώρα, τα υπερβολικά κομπλιμέντα και η αποστολή αλλεπάλληλων μηνυμάτων ή η πραγματοποίηση πολλαπλών τηλεφωνικών κλήσεων.

Στην αρχή, ο βομβαρδισμός αγάπης ενδέχεται να τονώσει την αυτοπεποίθησή μας

Η Τζένιφερ Γκούτμαν, γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεύτρια, αναφέρει πως κάποιος/α που «βομβαρδίζει» έναν/μια νέο/νέα σύντροφο, μπορεί να τον/την συστήσει σε μέλη της οικογένειας, φίλους και άλλα σημαντικά πρόσωπα υπερβολικά νωρίς ή να προχωρήσει μια σχέση με ρυθμούς πολύ πιο γρήγορους από το αναμενόμενο.

«Αυτή η μέθοδος μας αφοπλίζει γιατί ενώ αρχικά τονώνει την αυτοπεποίθησή μας, όλη αυτή η σαγηνευτική προσοχή, μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε υποτίμηση και αδιαφορία», προειδοποιεί η Γκούτμαν

Αν και αυτό το είδος χειραγώγησης μπορεί να χρησιμεύσει ως κόκκινη σημαία που θα μας κρατήσει μακριά από μια τοξική σχέση, ο βομβαρδισμός αγάπης ενδέχεται να είναι τρομερά δύσκολο να ανιχνευτεί ως πρώιμο σημάδι συναισθηματικής κακοποίησης.

«Όταν βρισκόμαστε στη φάσης της γνωριμίας σε μία σχέση, τα όριά μας μπορούν να γίνουν ασαφή», εξηγεί η Μαρία Βαστάρδο, θεραπεύτρια και υπεύθυνη υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε μη κερδοσκοπική Κοινότητα της Καλιφόρνια. «Ο βομβαρδισμός αγάπης συχνά μοιάζει με τη φάση του μήνα του μέλιτος μιας σχέσης» προσθέτει η ίδια.

izusek via Getty Images

Ο λόγος που ο βομβαρδισμός αγάπης στην αρχή φαίνεται τόσο συναρπαστικός

«Όπως ο έρωτας, έτσι και ο βομβαρδισμός αγάπης έχει αποδειχθεί ότι απελευθερώνει ορμόνες που συνδέονται με το αίσθημα ευτυχίας, όπως η σεροτονίνη, η ωκυτοκίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη», σημειώνει ο Σανάμ Χαφέζ, νευροψυχολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, μετά το πρόσκαιρο συναίσθημα ευτυχίας, η Βαστάρδο προειδοποιεί ότι το άτομο που υφίσταται όλη αυτή την επίθεση στοργής, σύντομα ενδέχεται να αρχίσει να βιώνει συναισθήματα δυσφορίας, άγχους και ενοχής σε περίπτωση που δεν δύναται να αναταποδώσει τις φαμφαρώδεις ρομαντικές χειρονομίες.

Το άγχος και η πίεση, ενδέχεται να οδηγήσουν σε προβλήματα ύπνου ή να επιφέρουν ακόμα πιο σοβαρές ψυχικές και σωματικές επιπτώσεις, όπως απώλεια της όρεξης και αδυναμία καθαρής σκέψης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο βομβαρδισμός αγάπης, όπως και οποιασδήποτε μορφής συναισθηματικής κακοποίησης, ενδέχεται να έχει μόνιμη επίδραση στην ψυχική ή σωματική μας υγεία, όπως ζητήματα αυτοεκτίμησης και αυτοσεβασμού.

Πώς θα το αντιμετωπίσουμε

Φυσικά, δεν πρέπει να αντιλαμβανόμαστε κάθε πράξη που εκφράζει στοργή ως μια περίπτωση βομβαρδισμού αγάπης. Για παράδειγμα, το να στέλνουμε στον/στην σύντροφό μας ένα μήνυμα για να τον ρωτήσουμε πώς πάει η δουλειά είναι φυσιολογικό. Το να αναστατωνόμαστε όμως όταν δεν μας απαντά δεν είναι. Η αναγνώριση των σημαδιών του εν λόγω φαινομένου και του τρόπου με τον οποίο αρχίζει να επηρεάζει το μυαλό και το σώμα μας, μπορεί να διαταράξει μια ρομαντική σχέση από πολύ νωρόις.

Αν υποψιαστούμε ότι ότι ο/η σύντροφός εξαπολύει μια επίθεση αγάπης, είναι σημαντικό αποστασιοποιηθούμε από τη σχέση, προκειμένου να αποκτήσουμε μια αντικειμενική προοπτική. Ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να γράψουμε μερικές σκέψεις στο ημερολόγιό μας, να μιλήσουμε με έμπιστους φίλους ή με άτομα της οικογένειάς μας ή ακόμη και να αναζητήσουμε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας που θα αναλάβει τη θεραπεία μας μετά από μια εμπειρία συναισθηματικής κακοποίησης.

Αν και χρειάζεται λίγο χρόνο, ο στόχος να πάμε μπροστά μετά από ένα περιστατικό συναισθηματικής κακοποίησης είναι κάτι παραπάνω από εφικτός.

«Ενθαρρύνω τους πελάτες μου να είναι επιεικής με τον εαυτό τους, όχι σκληροί ή επικριτικοί. Η επιθυμία να μας αγαπούν αποτελεί κομμάτι της ανθρώπινης φύσης κα οι βομβαρδισμοί αγάπης προωθούν την εκπλήρωση αυτής μας της ανάγκης», μας καθησυχάζει η Γκούτμαν.