Βόρεια Κορέα: Εστησε «δούρειο ίππο» στις ΗΠΑ με «στρατό» πληροφορικάριων

Σύμφωνα με το FBI, με τον τρόπο αυτό η Βόρεια Κορέα έχει αποσπάσει εκατ. δολάρια με τα οποία χρηματοδοτεί το πυραυλικό της πρόγραμμα.
Francois LOCHON via Getty Images

Χιλιάδες τεχνικοί υπολογιστών που υπογράφουν συμβόλαια με αμερικανικές εταιρείες και εργάζονται για αυτές από απόσταση έχουν στείλει ήδη κρυφά εκατομμύρια δολάρια από τους μισθούς τους στη Βόρεια Κορέα, χρηματοδοτώντας το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της.

Αυτό δήλωσαν αξιωματούχοι του FBI και του Αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης οι οποίοι σύμφωνα με το Associated Press, αποκάλυψαν ότι οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι εταιρειών στο Σεντ Λούις και άλλες Αμερικανικές πόλεις, χρησιμοποιούν πλαστές ταυτότητες για να βρουν τις θέσεις εργασίας.

Τα χρήματα που κερδίζουν από τους μισθούς τους διοχετεύονται στο βορειοκορεατικό οπλικό πρόγραμμα, υποστήριξε ο Τζέι Γκρίνμπεργκ, ειδικός πράκτορας του FBI.

via Associated Press

Δικαστικά έγγραφα αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας έστειλε χιλιάδες εξειδικευμένους τεχνικών υπολογιστών να ζήσουν σε διάφορες χώρες ανάμεσά τους στην Κίνα και στη Ρωσία με στόχο να εξαπατήσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις για να τους προσλάβουν».

Εχουν παρεισφρήσει σε κάθε εταιρεία

Ο Γκρίνμπεργκ είπε ότι κάθε εταιρεία που προσέλαβε ανεξάρτητους εργαζόμενους στον τομέα της πληροφορικής έχει πιθανότατα προσλάβει κάποιον από αυτόν τον «στρατό» πληροφορικάριων της Βόρειας Κορέας.

Εκπρόσωπος του FBI δήλωσε ότι οι Βορειοκορεάτες έχουν υπογράψει συμβάσεις με εταιρείες στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

Οι Αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές ανακοίνωσαν την κατάσχεση 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων και 17 ονομάτων στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Chung Sung-Jun via Getty Images

Αξιωματούχοι του FBI δήλωσαν ότι το σχέδιο είναι τόσο διαδεδομένο που οι εταιρείες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και να επαληθεύσουν ποιον προσλαμβάνουν, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης από τους συνεντευξιαζόμενους να βλέπονται τουλάχιστον μέσω βίντεο.

«Τουλάχιστον, το FBI συνιστά στους εργοδότες να λάβουν πρόσθετα προληπτικά μέτρα για εργαζομένους εξ αποστάσεως στον τομέα της πληροφορικής για να κάνουν πιο δύσκολο σε αυτούς να παραποιήσουν την ταυτότητά τους», δήλωσε ο Γκρίνμπεργκ.

Όπως φαίνεται, η Βόρεια Κορέα λάμβανε πολλά εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο με αυτόν το τρόπο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, οι Βορειοκορεάτες διείσδυσαν σε δίκτυα υπολογιστών και έκλεψαν πληροφορίες από τις εταιρείες για τις οποίες εργάζονταν, δήλωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι αξιωματούχοι δεν κατονόμασαν τις εταιρείες που προσέλαβαν εν αγνοία τους Βορειοκορεάτες, πότε ξεκίνησε η εργασία τους, ούτε διευκρίνισαν πώς το αντιλήφθηκαν οι Αρχές.

Eric LAFFORGUE via Getty Images

Τον Μάιο του 2022, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Υπουργείο Οικονομικών και το FBI εξέδωσαν μια συμβουλευτική προειδοποίηση για τις προσπάθειες των Βορειοκορεατών «να βρουν δουλειά ενώ εμφανίζονται ως υπήκοοι άλλων χωρών. Τα τελευταία χρόνια, το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν «έχει εστιάσει στην εκπαίδευση και την κατάρτιση πολιτών του σε θέματα που σχετίζονται με την πληροφορική.

Κατασκοπεύουν τις ΗΠΑ για πάνω από μια δεκαετία

Ο John Hultquist, επικεφαλής πληροφορικών απειλών στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας Mandiant, υποστήριξε πάντως ότι αυτή η μέθοδος κατασκοπείας από τη Βόρεια Κορέα εφαρμόζεται για περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά ενισχύθηκε από την πανδημία και μετά.

Η Βόρεια Κορέα έχει εκτοξεύσει δοκιμαστικά περισσότερους από 100 πυραύλους από τις αρχές του 2022 και οι ΗΠΑ έχουν επεκτείνει τις στρατιωτικές ασκήσεις τους με τους Ασιάτες συμμάχους τους, ως απάντηση.

via Associated Press

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να εντοπίσει και να σταματήσει παρόμοιες κατασκοπευτικές προσπάθειες όπως το 2016, όταν τέσσερις Κινέζοι υπήκοοι και μια εμπορική εταιρεία κατηγορήθηκαν στις ΗΠΑ ότι χρησιμοποίησαν εταιρείες για να αποφύγουν τις κυρώσεις που στοχεύουν τα πυρηνικά όπλα και τις βαλλιστικές πρωτοβουλίες της Βόρειας Κορέας.

Πριν από δύο χρόνια, το Υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες σε τρεις Βορειοκορεάτες προγραμματιστές υπολογιστών και μέλη της κυβερνητικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών για χακάρισμα κρίσιμων υπηρεσιών, με Αμερικανούς αξιωματούχοι να υποστηρίζουν ότι πραγματοποιήθηκαν μετά από εντολή του καθεστώτος.

Eric Lafforgue/Art in All of Us via Getty Images

Τον Φεβρουάριο, εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν ότι Βορειοκορεάτες χάκερς που εργάζονται για την κυβέρνηση έκλεψαν εικονικά περιουσιακά στοιχεία ρεκόρ που εκτιμάται ότι ανέρχονται από 630 εκατ. σε άνω του 1 δισ. δολαρίων.

Οι χάκερς χρησιμοποίησαν όλο και πιο εξελιγμένες τεχνικές για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ψηφιακά δίκτυα που εμπλέκονται με την κυβερνοχρηματοδότηση με σκοπό να κλέψουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες στα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας.

(με πληροφορίες από Associated Press)

Δημοφιλή