Νεκροί στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου - «Βαθιά οδύνη» εξέφρασε το ΥΠΕΞ (εικόνες)

Ανακοινώσεις από Ισραήλ και Χαμάς.
Anadolu Agency via Getty Images

Ανακοίνωση εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για την απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτίριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα.

Όπως ανέφερε: «Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτίριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα. Η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά».

Αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των νεκρών, αν και φαίνεται πως είναι τουλάχιστον δύο. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος είπε ότι στο μοναστήρι ήταν πάνω από 400 άνθρωποι.

Ανταποκριτής του Sky News Arabia ανέφερε ότι ισραηλινός βομβαρδισμός είχε στόχο μια τοποθεσία κοντά στο μοναστήρι στη συνοικία Αλ Ζαϊτούν στη νότια Γάζα, καταστρέφοντας μέρος κτιρίου παρακείμενο στο μοναστήρι.

Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξέδωσε ανακοίνωση που καταγγέλλει την επίθεση: «Στόχευση εκκλησιών και συνδεδεμένων ιδρυμάτων τους, εκτός από τα καταφύγια που παρέχουν για την προστασία αθώων πολιτών, ιδιαίτερα παιδιών και γυναικών που έχασαν τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα των ισραηλινών βομβαρδισμών κατοικημένων περιοχών τις τελευταίες δεκατρείς ημέρες , αποτελεί έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ′ είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας.

Ο κ. Κώτσηρας εξέφρασε, εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών, τη βαθιά ανησυχία του για την κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή και υπογράμμισε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελληνικής Πολιτείας προς το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Χαμάς ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι πολλοί εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στον χώρο σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν έπειτα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι από την επιδρομή «προκλήθηκε μεγάλος αριθμός μαρτύρων και τραυματιών» στον χώρο του ελληνορθόδοξου μοναστηριού. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το ισραηλινό πλήγμα έμοιαζε να έχει στόχο χώρο κοντά στο μοναστήρι, στο οποίο έχουν αναζητήσει καταφύγιο πολλοί κάτοικοι της πόλης της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε ότι χθες διεξήγαγε αεροπορική επιδρομή στην περιοχή. «Νωρίτερα σήμερα (σ.σ. χθες, Πέμπτη) μαχητικά αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού επιτέθηκαν στο κέντρο διοίκησης και ελέγχου τρομοκράτη της Χαμάς που είχε εμπλακεί στην εκτόξευση ρουκετών και οβίδων εναντίον του Ισραήλ», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Το κέντρο αυτό «χρησίμευε για να εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εκεί βρισκόταν τρομοκρατική υποδομή της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», πρόσθεσε.

«Ως αποτέλεσμα του χτυπήματος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας [IDF], ένας τοίχος μιας εκκλησίας στην περιοχή υπέστη ζημιές. Είμαστε ενήμεροι για αναφορές σχετικά με θύματα. Το περιστατικό βρίσκεται υπό εξέταση», ανέφερε. «Οι IDF μπορούν να δηλώσουν απερίφραστα ότι η εκκλησία δεν ήταν ο στόχος του πλήγματος».

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι ζημιές στο εσωτερικό της εκκλησίας είναι εκτεταμένες.

«Αυτό δείχνει ότι οι στόχοι της ισραηλινής κατοχής είναι οι άοπλοι άνθρωποι, τα παιδιά, οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Παλαιστινιακό Συμβούλιο Εκκλησιών, που διορίστηκε από τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από την αεροπορική επιδρομή υπέστη ζημιές η πρόσοψη της εκκλησίας και παρακείμενο οικοδόμημα. Όπως πρόσθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες, πολλοί τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Ο Άγιος Πορφύριος είναι η πιο παλιά ενεργή ακόμη εκκλησία στον παλαιστινιακό θύλακα. Βρίσκεται σε ιστορική συνοικία της παλιάς Γάζας και, σύμφωνα με την παράδοση, εκεί φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος διετέλεσε επίσκοπος Γάζας τον 5ο αιώνα.

Ο αριθμός των χριστιανών στη Λωρίδα της Γάζας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει λιγότεροι από χίλιοι (οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ορθόδοξοι), ενώ προτού η Χαμάς αναλάβει την εξουσία στη Γάζα (2007), οι χριστιανοί ήταν περισσότεροι από επτά χιλιάδες.

Anadolu Agency via Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images

Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Δημοφιλή