Βόρεια Μακεδονία: Στις 12 Απριλίου οι πρόωρες εκλογές

Το ανακοίνωσε ο Ζόραν Ζάεφ μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Ognen Teofilovski / Reuters

Στις 12 Απριλίου θα διεξαχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Η κυβέρνηση του Ζάεφ θα παραιτηθεί και τη χώρα θα οδηγήσει στις εκλογές αυτές μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Την πρωθυπουργία θα αναλάβει έως τη διεξαγωγή των εκλογών υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Στην κυβέρνηση αυτή θα συμμετάσχουν και υπουργοί από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Με ανάρτηση του στο Twitter ο Ζόραν Ζάεφ ανάφερε ότι στη σύσκεψη αυτή «ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι ο στόχος μας».

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός μιλώντας για την άρνηση των Ευρωπαίων να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, έκανε λόγο για ένα «ιστορικό λάθος».

Πριν την έναρξη της σύσκεψης, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την προκήρυξη εκλογών χωρίς να οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Η αντιπολίτευση άλλωστε έχει καλέσει τους πολίτες να τιμωρήσουν αυτούς που κυβερνούν, οι οποίοι απέτυχαν να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως η έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έγινε μετά το βέτο που άσκησε η Γαλλία για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν μάλιστα φέρεται να αρνήθηκε ακόμη και να να υπάρχει στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Ένωσης μια αναφορά που θα δεσμεύει τους ηγέτες της ΕΕ ότι θα συζητήσουν ξανά το θέμα την άνοιξη του 2020.

Δημοφιλή