Βρετανία: Οι εργαζόμενοι της British Airways στο Χίθροου κατεβαίνουν σε απεργία

Τα συνδικάτα GMB και Unite προχωρούν σε κινητοποίησεις λόγω της κόντρας τους με την κυβέρνηση για τους μισθούς και προειδοποιούν για ένα δύσκολο καλοκαίρι.
picture alliance via Getty Images

Οι εργαζόμενοι της British Airways με έδρα το Χίθροου στο Λονδίνο ψήφισαν υπέρ απεργιακών κινητοποιήσεων σε μια διαμάχη με την κυβέρνηση για τις αμοιβές, ανακοίνωσαν τα συνδικάτα GMB και Unite.

Τα συνδικάτα είπαν ότι οι παραθεριστές θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναστάτωση, προειδοποιώντας τους για ένα καλοκαίρι απεργιών.

Οι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού ελέγχου εισιτηρίων, θα αποφασίσουν τώρα για τις ημερομηνίες απεργίας, οι οποίες σύμφωνα με το συνδικάτο είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν κατά την περίοδο αιχμής των καλοκαιρινών διακοπών.

Η Nαντίν Χότον, αξιωματούχος της GMB (σ.σ μιας από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Βρετανίας), δήλωσε: «Με ζοφερή προβλεψιμότητα, οι παραθεριστές αντιμετωπίζουν τεράστια αναστάτωση χάρη στην απελπισία της British Airways.

«Η BA προσπάθησε να προσφέρει στα μέλη μας ψίχουλα από το τραπέζι με τη μορφή μιας εφάπαξ πληρωμής μπόνους 10%, αλλά αυτό δεν αρκεί.

«Στα μέλη μας πρέπει να αποκατασταθεί το 10% που τους είχαν κλέψει πέρυσι με πλήρη καθυστέρηση και το μπόνους 10% που έχουν καταβληθεί σε άλλους συναδέλφους.

«Τα μέλη της GMB στο Heathrow έχουν υποστεί ανείπωτη κακοποίηση καθώς αντιμετωπίζουν το ταξιδιωτικό χάος που προκαλείται από ελλείψεις προσωπικού και αστοχίες πληροφορικής.

«Ταυτόχρονα, οι αμοιβές τους μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της σκληρής πολιτικής απολύσεων και επαναπροσλήψεων της BA.

«Τι πίστευε η ΒΑ ότι θα συνέβαινε;

«Δεν είναι πολύ αργά για να σώσετε τις καλοκαιρινές διακοπές – σε άλλους εργαζόμενους της ΒΑ αντιστράφηκαν οι περικοπές των μισθών τους.

″Κάντε το ίδιο για το προσωπικό εδάφους και check-in και αυτή η εργατική δράση μπορεί να μην προχωρήσει.”

Ο Ρας Μπολ φορέας μιας άλλης συνδικαλιστικής οργάνωσης της Unite, δήλωσε: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η British Airways είναι αποκλειστικά δικά της. Έκοψε βάναυσα θέσεις εργασίας και μισθούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρόλο που η κυβέρνηση την πλήρωνε για να σώσει θέσεις εργασίας.

«Στην περίπτωση αυτής της διαμάχης, προσέβαλαν αυτό το εργατικό δυναμικό, μειώνοντας το μερίδιο κατά 10% μόνο για να το επαναφέρουν στους διευθυντές αλλά όχι στα μέλη μας.

«Η BA αντιμετωπίζει το πιστό εργατικό δυναμικό της ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και δεν θα το ανεχτεί ούτε μια στιγμή.

«Η απεργία θα προκαλέσει αναπόφευκτα σοβαρή αναστάτωση στις υπηρεσίες της BA στο Χίθροου.

«Η εταιρεία έχει ένα σύντομο χρονικό περιθώριο να επαναφέρει τους μισθούς των μελών μας πριν αυτοί προκηρύξουν απεργίες. Προτρέπω τη ΒΑ να μην σπαταλήσει αυτή την ευκαιρία».

Τα μέλη της GMB ψήφισαν κατά 91% υπέρ των κινητοποιήσεων, ενώ η Unite είπε ότι το 94% των μελών της υποστηρίζει την απεργία.

Πηγή: PA Media

Δημοφιλή