WSJ: Η Κίνα στήνει κατασκοπευτική βάση στην Κούβα για να ελέγχει τις ΗΠΑ

Οι Σοβιετικοί είχαν εγκαταστήσει κατασκοπευτική βάση στην Κούβα τη δεκαετία του 1960 την οποία έκλεισε ο Πούτιν στις αρχές του 2000.
Xinhua News Agency via Getty Images

Μόλις 100 μίλια από τις αμερικανικές ακτές της Φλόριντα η Κίνα θα κατασκευάσει βάση η οποία σύμφωνα με την Wall Street Journal θα είναι κατασκοπευτική.

Το Πεκίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Αμερικανικής εφημερίδας που επικαλέιται υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, υπέγραψε μυστική συμφωνία με την Κούβα για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής εγκατάστασης υποκλοπής στο νησί, περίπου 100 μίλια από τη Φλόριντα.

Μια τέτοια βάση κατασκοπείας θα επέτρεπε στο Πεκίνο να συγκεντρώσει ηλεκτρονικές επικοινωνίες από τις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, όπου στεγάζονται πολλές στρατιωτικές βάσεις, όπως το αρχηγείο της Κεντρικής Διοίκησης στην Τάμπα και το Fort Liberty, πρώην Fort Bragg, η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση στη Βόρεια Καρολίνα.

Δισεκατομμύρια στα πόδια της Κούβας

Κίνα και Κούβα, κατέληξαν σε μια κατ′ αρχήν συμφωνία, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, με την Κίνα να πληρώνει στην Κούβα «αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια» για να επιτρέψει την δημιουργία της βάσης.

«Δεν μπορώ να μιλήσω για αυτή τη συγκεκριμένη έκθεση, αλλά γνωρίζουμε καλά για τις προσπάθειες της Κίνας να επενδύσει σε υποδομές σε όλο τον κόσμο που μπορεί να έχουν στρατιωτικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου αυτού του ημισφαιρίου», δήλωσε ο John Kirby, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

«Το παρακολουθούμε στενά, λαμβάνουμε μέτρα για να το αντιμετωπίσουμε και παραμένουμε σίγουροι ότι είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας για την ασφάλεια στο εσωτερικό, στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο», είπε.

Εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον δήλωσε άγνοια για την υπόθεση αρνούμενος να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο αυτή τη στιγμή». Η κουβανική πρεσβεία δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Οι «άσπονδοι εχθροί» ενώνουν τις δυνάμεις τους

Η συμφωνία μεταξύ των δύο κομμουνιστικών χωρών που θεωρούνται άσπονδοι «εχθροί» των ΗΠΑ έχει προκαλέσει ανησυχία στην κυβέρνηση Μπάιντεν, που την χαρακτηρίζει ως «μια νέα απειλή κοντά στις ακτές της Αμερικής».

Η αναφερόμενη συμφωνία έρχεται καθώς η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο προσπαθούν να δημιουργήσουν νέες διπλωματικές γέφυρες μετά το κατασκοπευτικό μπαλόνι που κατέρριψαν οι ΗΠΑ πάνω από το έδαφός τους τον Φεβρουάριο.

Κι όλα αυτά ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken σχεδιάζει τις επόμενες εβδομάδες να μεταβεί στην Κίνα καθώς η προηγούμενη επίσκεψη είχε ακυρωθεί λόγω του περιστατικού με το κατασκοπευτικό μπαλόνι.

Ο γερουσιαστής Bob Menendez, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, είπε ότι εάν η έκθεση είναι αληθινή, θα ήταν «μια άμεση επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Κι όλα αυτά όταν οι ΗΠΑ κατηγορούνται εδώ και χρόνια ότι κατασκοπεύουν την Κίνα μέσω της Ταϊβάν.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Ταϊβάν είπε στο κοινοβούλιο του νησιού τον Απρίλιο ότι η Ταϊβάν διενεργούσε κρυπτογραφημένη ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο με συμμάχους μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ.

Κούβα: Από την εποχή του ψυχρού πολέμου έως σήμερα

Η Κούβα από την πλευρά της χρειάζεται τη συμφωνία για να ενισχύσει την οικονομία της που βυθίζεται από τον πληθωρισμό, τις ελλείψεις καυσίμων, τη βουτιά της αγροτικής παραγωγής και το κόστος διαβίωσης.

Όλα αυτά τα χρόνια οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Αβάνας παραμένουν τεταμένες. Η κυβέρνηση Μπάιντεν πέρυσι απέσυρε εν μέρει ορισμένους περιορισμούς από την κυβέρνηση Τραμπ αν και Κουβανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τα βήματα ανεπαρκή.

Η Κούβα, ένας παλιός εχθρός των ΗΠΑ από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, υπήρξε εδώ και καιρό εστία κατασκοπείας και κατασκοπευτικών παιχνιδιών.

Η κουβανική πυραυλική κρίση το 1962 ξεκίνησε όταν η Μόσχα άρχισε να τοποθετεί σοβιετικά πυρηνικά όπλα στο νησί. Υποχώρησε και αφαίρεσε τους πυραύλους, αλλά θεωρείται ευρέως ως η στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση έφτασαν πιο κοντά σε μια πυρηνική σύγκρουση.

Οι Σοβιετικοί εγκατέστησαν μια κατασκοπευτική βάση στο νησί στη Λούρδη, ακριβώς νότια της Αβάνας, στα μέσα της δεκαετίας του 1960, με κεραίες που στόχευαν στον βορά. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκλεισε τις εγκαταστάσεις στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Δημοφιλή