WSJ: Κινέζοι επιστήμονες «χαρτογράφησαν» τον κορονοϊό 2 εβδομάδες πριν η Κίνα ενημερώσει τον κόσμο

Τι δείχνουν έγγραφα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
via Associated Press

Κινέζοι επιστήμονες είχαν απομονώσει και «χαρτογραφήσει» τον κορονοϊό (Covid-19) στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν το Πεκίνο αποκαλύψει λεπτομέρειες για τον ιό στον υπόλοιπο κόσμο, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται έρευνα του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έγγραφα από το αμερικανικό υπουργείο Υγείας που έφτασαν σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων και εξετάστηκαν από τη WSJ, δείχνουν ότι Κινέζα ερευνήτρια στο Πεκίνο είχε ανεβάσει μια σχεδόν ολοκληρωμένη αλληλουχία της δομής του ΟΗΕ σε βάση δεδομένων την οποία διαχειριζόταν η αμερικανική κυβέρνηση στις 28 Δεκεμβρίου του 2019. Κινέζοι αξιωματούχοι τότε περιέγραφαν το ξέσπασμα στη Γουχάν ως ιογενή πνευμονία «άγνωστης αιτίας» και δεν είχε κλείσει ακόμα η αγορά θαλασσινών που προσδιορίστηκε ως εστία ενός από τα αρχικά ξεσπάσματα της Covid-19.

Η Κίνα κοινοποίησε την αλληλουχία του ιού στον ΠΟΥ στις 11 Ιανουαρίου 2020, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα της αμερικανικής κυβέρνησης ως προς την πανδημία.

Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, οι νέες αυτές πληροφορίες δεν αλλάζουν τα δεδομένα ως προς τη συζήτηση για το αν ο ιός προέκυψε από ζώο ή διέρρευσε από εργαστήριο, μα υποδεικνύουν ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά κενά ως προς την εμφάνιση και προέλευση της πανδημίας. Οι δύο επιπλέον εβδομάδες θα μπορούσαν να είχαν αποδειχθεί σημαντικές ως προς τη διαπίστωση του τρόπου εξάπλωσης της Covid-19, την ανάπτυξη ιατρικών αμυνών και την έναρξη των διαδικασιών ανάπτυξης εμβολίων, σύμφωνα με ειδικούς. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2019 επιστήμονες και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προσπαθούσαν ακόμα να κατανοήσουν ποια ήταν η μυστηριώδης ασθένεια η οποία θα ονομαζόταν μετά Covid-19.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η ερευνήτρια που υπέβαλε την αλληλουχία ήταν η Δρ. Λίλι Ρεν του Ινστιτούτου Βιολογίας Παθογόνων, που εδρεύει στο Πεκίνο, και δεν απάντησε σε σχετικό email. To ινστιτούτο υπάγεται στην Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών. Σύμφωνα με τη WSJ, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας είπε πως η Κίνα συνεχίζει να εξελίσσει την αντίδρασή της απέναντι στην Covid με βάση την επιστήμη, ώστε να γίνεται πιο στοχευμένη και οι σχετικές της πολιτικές είναι «βασιζόμενες στην επιστήμη, αποτελεσματικές και συνάδουν με την εθνική πραγματικότητα της Κίνας».

Η Μέλανι Εγκόριν, υφυπουργός αρμόδια για τη νομοθεσία στο υπουργείο Υγείας, έγραψε τον προηγούμενο μήνα στην πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κάθι Μόρις Ρότζερς, πως η Ρεν είχε υποβάλει την αλληλουχία του ιού στις 28 Δεκεμβρίου 2019, σε μια βάση γενετικών δεδομένων, τη GenBank, που διαχειρίζονται τα US National Institutes of Health (ΝΙΗ). Η πρώτη γνωστή δημοσίευση της αλληλουχίας του ιού έλαβε χώρα στις 11 Ιανουαρίου 2020, αφού οι κινεζικές αρχές μοιράστηκαν τις πληροφορίες με τον ΠΟΥ. Επιπλέον, το CDC στην Ατλάντα λέει πως η αλληλουχία κοινοποιήθηκε στην αντίστοιχη κινεζική υπηρεσία στις 5 Ιανουαρίου, μα αυτό δεν γνωστοποιήθηκε σε επιστήμονες παγκοσμίως. Η αλληλουχία που παρείχε η Ρεν τον Δεκέμβριο του 2019 δεν δημοσιεύτηκε ποτέ και διεγράφη από τη βάση δεδομένων στις 16 Ιανουαρίου 2020, αφού τα ΝΙΗ ζήτησαν περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες και η ίδια δεν απάντησε, έγραψε η Εγκόριν. Μετά, στις 12 Ιανουαρίου, τα ΝΙΗ έλαβαν και δημοσίευσαν μια αλληλουχία από άλλη πηγή.

Σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η Ρεν είναι μια αναγνωρισμένη ιολόγος στο Ινστιτούτο Βιολογίας Παθογόνων της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών, που συνδέεται με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και τον κινεζικό στρατό. Όπως υπογραμμίζεται, τα ΝΙΗ την ενημέρωσαν πως αυτό που υπέβαλε θα διαγραφόταν εάν δεν έστελνε επιπλέον στοιχεία, και η περίπτωση της Ρεν δεν είναι η πρώτη που Κινέζοι ερευνητές επιχειρούν να διαγράψουν πρώιμες αλληλουχίες του ιού που είχαν υποβληθεί στη GenBank- μα είναι η παλαιότερη γνωστή.

Δημοφιλή