Ξέσπασμα κορονοϊού σε σταθμό στην Ανταρκτική

Οι εργαζόμενοι εκεί είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
.
.
International Polar Foundation

Ένας βελγικός επιστημονικός σταθμός στην Ανταρκτική είναι αντιμέτωπος με ξέσπασμα Covid-19, παρά το ότι οι εργαζόμενοι εκεί είναι πλήρως εμβολιασμένοι και βρίσκονται σε μια από τις πιο απομονωμένες/ απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη.

Από τις 14 Δεκεμβρίου τουλάχιστον 16 από τους 25 εργαζόμενους στον Πολικό Σταθμό Πριγκίπισσα Ελισάβετ έχουν κολλήσει τον ιό. Μέχρι τώρα τον περνάνε ήπια, σύμφωνα με αξιωματούχους.

«Η κατάσταση δεν είναι δραματική», είπε ο Τζόζεφ Τσικ, project manager για το International Polar Foundation, στο BBC. «Αν και αποτελεί δυσκολία το να πρέπει να τεθούν σε καραντίνα συγκεκριμένα μέλη του προσωπικού που κόλλησαν τον ιό, δεν έχει επηρεάσει σημαντικά τη δουλειά μας στο σταθμό συνολικά» είπε ο Τσικ.

«Σε όλους τους ενοίκους του σταθμού δόθηκε η ευκαιρία να φύγουν με πτήση που είχε προγραμματιστεί για τις 12 Ιανουαρίου. Ωστόσο εξέφρασαν την επιθυμία να μείνουν και να συνεχίσουν τη δουλειά τους» πρόσθεσε.

Τα νέα μετέδωσε πρώτη η βελγική Le Soir. Το πρώτο θετικό τεστ κατεγράφη στις 14 Δεκεμβρίου μεταξύ μιας ομάδας που είχε φτάσει εκεί επτά ημέρες νωρίτερα. Εκείνοι και άλλοι που βρέθηκαν θετικοί τέθηκαν σε καραντίνα, μα ο ιός συνέχισε να κυκλφορεί.

Το προσωπικό που καταφθάνει στον σταθμό πρέπει να είναι εμβολιασμένο και να έχει τεσταριστεί για τον ιό. Υπάρχουν δύο γιατροί για έκτακτες ανάγκες στον σταθμό και οι νέες αφίξεις έχουν ανασταλεί μέχρι να εξαφανιστεί ο ιός.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ερευνητικός σταθμός στην Ανταρκτική δέχεται την «επίσκεψη» του κορονοϊού. Πέρυσι είχαν μολυνθεί μέλη του χιλιανού στρατιωτικού προσωπικού στον ερευνητικό σταθμό Μπερνάρντο Ο′ Χίγκινς, αφού ναύτες σε πλοίο ανεφοδιασμού βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα