«Ξυστά» από τη Γη πέρασε ο αστεροειδής 2023 BU

Πιο κοντά από μερικούς δορυφόρους.
via Associated Press

Ένας...μεγαλούτσικος αστεροειδής πέρασε «ξυστά» από τον πλανήτη μας τα ξημερώματα: O 2023 BU, μεγέθους που αντιστοιχεί περίπου σε ένα minibus, πέρασε πάνω από το νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής λίγο πριν τις 00.30 GMT (κατά τις 02.30 ώρα Ελλάδας), πλησιάζοντας σε απόσταση 3.600 χλμ.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, ο αστεροειδής εντοπίστηκε μόλις το προηγούμενο Σαββατοκύριακο από τον ερασιτέχνη αστρονόμο Γενάντι Μπορίσοφ στην Κριμαία. Ακολούθησαν περαιτέρω παρατηρήσεις, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για τις διαστάσεις και την πορεία του. Ως εκ τούτου οι αστρονόμοι ήταν βέβαιοι πως δεν θα έπεφτε στη Γη, αν και πέρασε πολύ κοντά- για την ακρίβεια πιο κοντά από τους δορυφόρους τηλεπικοινωνιών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, στα 36.000 χλμ.

Επίσης, ακόμη και αν είχε πέσει, θεωρείται πως δεν θα είχε προκαλέσει και πολλές ζημιές: με μέγεθος 3,5 με 8,5 μέτρα, το πιθανότερο είναι πως θα είχε διαλυθεί ψηλά στην ατμόσφαιρα. Συγκριτικά, ο διάσημος αστεροειδής του Τσελιαμπίνσκ το 2013 είχε πλάτος 20 μέτρα και δημιούργησε ένα ωστικό κύμα το οποίο έσπασε παράθυρα.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα