Γαλλία: Διεθνής Αλγερινός ποδοσφαιριστής καταδικάστηκε για ποστάρισμα για τον πόλεμο της Γάζας

Ο Γιουσέφ Ατάλ της Νις καταδικάστηκε την Τετάρτη από γαλλικό δικαστήριο σε ποινή οκτώ μηνών με αναστολή για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους.
via Associated Press

Ο διεθνής Αλγερινός ποδοσφαιριστής Γιουσέφ Ατάλ καταδικάστηκε την Τετάρτη από γαλλικό δικαστήριο σε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με αναστολή για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους εξαιτίας μιας ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο 27χρονος αμυντικός, ο οποίος αγωνίζεται στην ομάδα της Ligue 1, τη Νις, καλείται επίσης να πληρώσει πρόστιμο 45.000 ευρώ για την κοινοποίηση ενός βίντεο που ζητούσε μια «μαύρη μέρα για τους Εβραίους», όπως αποφάσισε το ποινικό δικαστήριο της Νίκαιας.

Επιπλέον, θα πληρώσει για να δημοσιευτούν λεπτομέρειες της καταδίκης του στην τοπική εφημερίδα Nice-Matin και στην πανεθνική εφημερίδα Le Monde.

Τα επίμαχα σχόλια προέρχονταν από ένα βίντεο ενός ισλαμιστή ιεροκήρυκα, του Μαχμούντ Αλ Χασανάτ, το οποίο ο Ατάλ δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Instagram με 3,2 εκατομμύρια ακόλουθους, πέντε ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ σε απάντηση ξεκίνησε εκστρατεία κατά της μαχητικής οργάνωσης, η οποία έχει κοστίσει πάνω από 22.000 ζωές, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής που διοικείται από τη Χαμάς.

Αφού μίλησε για τα παιδιά που σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς, ο Αλ Χασανάτ κάλεσε τον Θεό να στείλει μια «μαύρη μέρα για τους Εβραίους» και να «καθοδηγήσει το χέρι» των κατοίκων της Γάζας που αντεπιτίθενται.

Ο Ατάλ βρισκόταν με την εθνική ομάδα της Αλγερίας στην πατρίδα του όταν μοιράστηκε το βίντεο.

Το απέσυρε την επόμενη ημέρα, όταν η Νις τον προειδοποίησε ότι ήταν πιθανό να προκαλέσει αντιδράσεις, ζητώντας συγγνώμη.

Ο Ατάλ είχε ζητήσει εκ νέου συγγνώμη από το δικαστήριο κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, λέγοντας ότι ήθελε να στείλει ένα «μήνυμα ειρήνης» και ότι δεν παρακολούθησε ολόκληρο το βίντεο των 35 δευτερολέπτων πριν το δημοσιεύσει.

Αυτό το επιχείρημα δεν έπεισε τους εισαγγελείς και τους ενάγοντες, κυρίως εβραϊκές οργανώσεις και την επαγγελματική ποδοσφαιρική λίγκα (LFP).

«Η κοινοποίηση ενός βίντεο σημαίνει ότι επικροτείς το μήνυμά του και του προσδίδεις προβολή», δήλωσε στο δικαστήριο η εισαγγελέας.

«Δεν γίνεται λόγος για ειρήνη πουθενά σε αυτά τα 35 δευτερόλεπτα», πρόσθεσε.

Η Νις έθεσε τον Ατάλ σε αναστολή «μέχρι νεωτέρας», ενώ του επιβλήθηκε απαγόρευση επτά αγώνων - που έχει πλέον λήξει - από την LFP.

Ωστόσο, ο ποδοσφαιριστής είναι στην αποστολή της για το επερχόμενο τουρνουά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής και έχει λάβει ευρεία υποστήριξη στην πατρίδα του.

Πηγή: Yahoo Sports

Δημοφιλή