ΔΙΕΘΝΕΣ
01/07/2018 14:56 EEST | Updated 01/07/2018 15:32 EEST

Γαλλία: Διαβόητος ληστής απέδρασε από τη φυλακή με ελικόπτερο

GEOFFROY VAN DER HASSELT via Getty Images

Ένας Γάλλος διαβόητος ληστής, ο οποίος εξέτιε 25ετή ποινή κάθειρξης ετών για ένοπλες ληστείες σε χρηματαποστολές και θεωρείται επίσης υπεύθυνος για ληστεία που είχε στοιχίσει τη ζωή σε μία νεαρή αστυνομικό, απέδρασε την Κυριακή με θεαματικό τρόπο από φυλακή της γαλλικής πρωτεύουσας με τη βοήθεια τριών ενόπλων συνεργών του, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ελικόπτερο για να τον φυγαδεύσουν.

Ο 46χρονος Ρεντουάν Φαΐντ κρατούνταν στην απομόνωση στη φυλακή Ρεό. Οι  συνεργοί του εισέβαλαν το πρωί της Κυριακής στο κελί του και τον φυγάδευσαν, ενώ αργότερα εγκατέλειψαν το ελικόπτερο, το πυρπόλησαν και διέφυγαν με αυτοκίνητο, σύμφωνα με ΜΜΕ. Ένοπλοι είχαν κάνει αντιπερισπασμό στην είσοδο της φυλακής, ενώ το ελικόπτερο προσγειωνόταν στην αυλή. 

GEOFFROY VAN DER HASSELT via Getty Images

Γεννηθείς το 1972, ο Φαΐντ μεγάλωσε σε ένα διαβόητο για την εγκληματικότητά του προάστιο του Παρισιού. Τη δεκαετία του 1990, ήταν επικεφαλής μιας συμμορίας που εμπλεκόταν σε ένοπλες ληστείες και εκβιασμούς στο Παρίσι. Το 2001 καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση για ένοπλη ληστεία. Θεωρείται πως ήταν ο «εγκέφαλος» πίσω από την αποτυχημένη ληστεία του 2010, όπου σκοτώθηκε η αστυνομικός, έγκλημα για το οποίο καταδικάστηκε μόλις αυτόν τον Απρίλιο. Το 2013, ο Φαϊντ είχε δραπετεύσει από τη φυλακή του Σεκεντίν στη βορειοανατολική Γαλλία. Είχε τοποθετήσει εκρηκτικά για να περάσει από πέντε πόρτες ασφαλείας στη φυλακή, παίρνοντας προσωρινά ομήρους τέσσερις σωφρονιστικούς φρουρούς και είχε παραμείνει ασύλληπτος για ενάμιση μήνα. Είχε θεωρηθεί ότι η σύζυγός του τού είχε δώσει τα εκρηκτικά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη φυλακή μερικές ώρες νωρίτερα. 

Σημειώνεται πως ο Φαΐντ είχε γράψει το 2009 βιβλίο σχετικά με τις εμπειρίες του ενώ μεγάλωνε στα κακόφημα προάστια του Παρισιού και «ενηλικιωνόταν» στον υπόκοσμο. Είχε ισχυριστεί πως είχε εγκαταλείψει την παρανομία, ωστόσο ένα χρόνο μετά ενεπλάκη στη ληστεία για την οποία φυλακίστηκε στη φυλακή Ρεό. 

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC) 

Sponsored Post