Γάζα: Τρομάζει η απόφαση του Ισραήλ για επιχειρήσεις στη Ράφα όπου συνωστίζονται 1,3 εκατ. άμαχοι

Στα σύνορα με την Αίγυπτο, που ήδη ανησυχεί. Από εκεί περνά η ανθρωπιστική βοήθεια και εκεί ζει το 60% του πληθυσμού της Γάζας. Εν αναμονή απάντησης της Χαμάς για νέα παύση πυρός.
Anadolu via Getty Images

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί ανακοίνωση του Ισραήλ πως επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις στην Λωρίδα της Γάζας στο νοτιότερο άκρο αυτής, και συγκεκριμένα στην Ράφα.

Αφενώς η Ράφα αποτελεί το πέρασμα για όλη την ανθρωπιστική βοήθεια που, αν και με το σταγονόμετρο, εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακα. Αφετέρου, στην περιοχή της Ράφα βρίσκεται περίπου το 60% το πληθυσμού όλη της Λωρίδας της Γάζας και συγκεκριμένα 1,3 εκατ. άμαχοι που κατ′ εντολή του ισραηλινού στρατού κινούνται όλο και νοτιότερα από την στιγμή που άρχισε τις επιχειρήσεις του στον βορρά κινούμενος σταδιακά προς τον νότο. Οι άμαχοι ζουν είτε στον δρόμο είτε σε αχανείς, άναρχους καταυλισμούς και όλοι είναι σοβαρά υποσιτισμένοι ενώ μολυσματικές ασθένειες εξαπλώνονται ταχύτατα.

Φυσικά, οι άνθρωποι που βρίσκονται ήδη εκεί δεν έχουν πλέον να πάνε κάπου αλλού νοτιότερα για να είναι, έστω θεωρητικά, ασφαλείς ενώ και μόνο ένα πλήγμα σε μια τόσο υψηλής πυκνότητας σε πληθυσμό περιοχή, μπορεί να προκαλέσει μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών.

Το Ισραήλ βέβαια κάνει λόγο για χερσαίες επιχειρήσεις άλλα θεωρείται δεδομένη η χρήση πυροβολικού αλά και η υποστήριξε από αέρα.

Στόχος, όπως είπε ο ν υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είναι η πλήρης να συντριβή της Χαμάς και στην Ράφα, αφού όπως είπε ολοκληρώνονται οι επιχειρήσεις στην πόλη Χαν Γιουνίς επίσης στον νότο καθώς ”μονάδες της Χαμάς εκεί, καταρρέουν”.

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal επίσης ανέφερε πριν από τρεις εβδομάδες, επικαλούμενη ισραηλινές και αιγυπτιακές πηγές της, πως το Κάιρο ενημερώθηκε ότι σχεδιάζεται στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων και φυσικά υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία.

Εν αναμονή απάντησης της Χαμάς για νέα συμφωνία

Στο μεταξύ, η Χαμάς έχει παραλάβει το κείμενο- πρόταση για νέα συμφωνία παύσης πυρός και ανταλλαγής ομήρων με Παλαιστίνιους κρατουμένους και αναμένεται η απάντηση της ηγεσίας της οργάνωσης καθώς ο επικεφαλής της Ισμαήλ Χανίγια βρίσκεται στην Αίγυπτο που μαζί με το Κατάρ έχει διαμεσολαβητικό ρόλο.

Η πρόταση περιλαμβάνει τρεις φάσεις και για την πρώτη προβλέπεται: ανακωχή έξι εβδομάδων, απελευθέρωση 200 ως 300 Παλαιστίνιων φυλακισμένοι σε αντάλλαγμα για 35 ως 40 ομήρους, ενώ θα εισέρχονται καθημερινά στον θύλακο 200 ως 300 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.

Η πρόταση αυτή έχει «εγκριθεί από την ισραηλινή πλευρά» σύμφωνα με εκπρόσωπο της διπλωματίας του Κατάρ, ο Ματζίντ που υποστηρίζει πως έλαβε και «μια πρώτη θετική επιβεβαίωση από πλευράς Χαμάς». Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα «μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε καλά νέα».

Ωστόσο, πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου αναφέρει πως η Χαμάς δεν έχει δώσει ακόμη καμία απάντηση.

Ahmad Hasaballah via Getty Images
Anadolu via Getty Images

Οργή Βελγίου προς Ισραήλ

Στο μεταξύ, ένταση καταγράφεται στις σχέσεις Βρυξελλών - Τελ Αβίβ, καθώς η υπ.Εξωτερικών του Βελγίου, Ατζά Λαμπίμπ κάλεσε την πρέσβη του Ισραήλ για εξηγήσεις για τον βομβαρδισμό που «κατέστρεψε» τα γραφεία της βελγικής υπηρεσίας ανάπτυξης (ENABEL) στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το να στοχοποιούνται πολιτικά κτίρια είναι απαράδεκτο» και «καλούμε την πρέσβη Ισραήλ για να δώσει πλήρεις εξηγήσεις», ανέφερε η υπουργός μέσω X.

Ο δε Ζαν Βαν Βετέρ, διευθυντής της ENABEL αναφέρει: «Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι (...) Ως κυβερνητική υπηρεσία που εργάζεται για το κοινό καλό στο πλαίσιο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε αυτό», πρόσθεσε, συνοδεύοντας την ανάρτηση με δυο φωτογραφίες που εικονίζουν το πολυώροφο κτίριο στο οποίο στεγάζονταν τα γραφεία και τα συντρίμμια αυτού.

Η πρεσβεία του Ισραήλ στο Βέλγιο δεν έχει αντιδράσει.

Anadolu via Getty Images
picture alliance via Getty Images
Ahmad Hasaballah via Getty Images
Ahmad Hasaballah via Getty Images

PRIFTI AIKATERI

Δημοφιλή