Σε δημοπρασία σπάνια διαμαντένια και σμαραγδένια γυαλιά της Δυναστείας των Μουγκάλ

«Είναι κάτι που δεν έχουμε δει ποτέ στο παρελθόν».
SOTHEBY'S

Δύο ζευγάρι σπάνια διαμαντένια και σμαραγδένια γυαλιά βγαίνουν σε δημοπρασία στο Λονδίνο στα τέλη του μήνα, από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s στο Λονδίνο.

Τα γυαλιά βρέθηκαν σε θυσαυροφυλάκιο αγνώστου ιδιοκτησίας, εικάζεται ότι ανήκαν σε κάποια πριγκιπική οικογένεια της Ινδίας και θα έχουν τιμή εκκίνησης μεταξύ 1,5 και 2.5 εκατομμυρίων λιρών (1.8 - 3 εκατ. ευρώ).

Πριν από την δημοπρασία, θα παρουσιαστούν τον Οκτώβριο στο Χονγκ Κονγκ και στην συνέχεια στο Λονδίνο.

«Είναι κάτι που δεν έχουμε δει ποτέ στο παρελθόν. Είναι μια αλυσίδα πραγμάτων που τα κάνουν μοναδικά. Από την μαεστρία του τεχνήτη, την χειροποίητη ιδιοφυία έως την έμπνευση αυτού που οραματίστηκε ένα τέτοιο ζευγάρι γυαλιών», σχολίασε ο Έντουαρντ Γκιμπ, επικεφαλής του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s στην Μέση Ανατολή και την Ινδία.

Παρμένει άγνωστο ποιος παρήγγειλε τα γυαλιά. Το πιο πιθανό είναι να ανήκουν στην Δυναστεία των Μουγκάλ (Μογγολική Αυτοκρατορία της Ινδίας), που κυβέρνησε τον 16ο και τον 17ο αιώνα, από το 1526 έως το 1857 και ήταν γνωστή για πλούσια καλλιτεχνικά και αρχιτεκτονικά επιτεύγματα.

Σε ανακοίνωση του ο οίκος Sotheby’s ανέφερε ότι, «Η ποιότητα και η καθαρότητα των πολύτιμων λίθων είναι εξαιρετική και οι πέτρες αυτού του μεγέθους αναμφίβολα ανήκαν σε κάποιο αυτοκράτορα. Ενώ οι συνηθισμένοι φακοί λειτουργούν απλώς για τη βελτίωση της όρασης, στην συγκεκριμένη περίπτωση τα διαμάντια παρείχαν ένα είδος διαφώτισης, ενώ τα σμαράγδια πιστεύεται ότι είχαν θαυματουργές δυνάμεις για να θεραπεύουν και να αποτρέπουν το κακό».

Οι διαμαντένιοι φακοί - κόπηκαν ζευγάρι από ένα μόνο φυσικό διαμάντι - πιστεύεται ότι προέρχονται από τα ορυχεία της Γκολκόντα στη νότια Ινδία. Τα σμαράγδια σε σχήμα σταγόνας προέρχονται από ένα μόνο φυσικό σμαράγδι Κολομβίας.

SOTHEBY'S

Σύμφωνα με τους Sotheby’s, αναφορές στο παρελθόν για αντίστοιχα γυαλιά, βρίσκουμε στην «Φυσική Ιστορία» του Πλίνιου του Πρεσβυτέρου, η οποία αφηγείται τον αρχαίο Ρωμαίο αυτοκράτορα Νέρωνα να παρακολουθεί αγώνες των μονομάχων μέσα από την επιφάνεια ενός πολύτιμου πράσινου λίθου.

Να σημειωθεί ότι, ο δάσκαλος του Νέρωνα, Σενέκας, ήταν ειδικός στη διάθλαση του φωτός, τους καθρέφτες και στους φακούς οράσεως, με αποτέλεσμα τα γυαλιά του Νέρωνα με τους πολύτιμους πράσινους λίθους να χαρακτηρίζονται τα πρώτα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Πηγή: BBC