ΔΙΕΘΝΕΣ
23/02/2019 09:59 EET

Γέφυρα Τιεντίτας: Η γέφυρα στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν λένε όλη την αλήθεια.

ASSOCIATED PRESS

Η γέφυρα Τιεντίτας βρίσκεται στο επίκεντρο της εν εξελίξει αντιπαράθεσης για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα: Η εικόνα της, στα σύνορα Κολομβίας και Βενεζουέλας, έχει κυκλοφορήσει σε ΜΜΕ ανά τον κόσμο, καθώς «πρωταγωνιστεί» σε ρεπορτάζ για το πώς ο σοσιαλιστής πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο εμποδίζει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα του, μεταξύ άλλων μέσω οδοφραγμάτων στη γέφυρα.

Η ίδια η γέφυρα έχει περίεργη ιστορία: όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CBC, συνδέει την Κουκουτά της Κολομβίας και το Πέδρο Μαρία Ουρένα της Βενεζουέλας- αλλά είναι κλειστή εδώ και χρόνια. Για την ακρίβεια, δεν άνοιξε ποτέ.

 

ASSOCIATED PRESS

 

Η κατασκευή της είχε ολοκληρωθεί το 2016, ενώ οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν επιδεινωθεί ήδη. Αν και το κόστος είχε μοιραστεί εξίσου μεταξύ των δύο χωρών, οι αρχές δεν κατέληξαν σε συμφωνία για το άνοιγμά της- ενώ παράλληλα κοντινές γέφυρες χρησιμοποιούνταν ήδη για τη λαθραία μεταφορά καυσίμων και τροφίμων από την Κολομβία στη Βενεζουέλα.

 

 

Στις 6 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, έκανε tweet με φωτογραφία από τη γέφυρα μπλοκαρισμένη με τρέιλερ από νταλίκες, γράφοντας πως «το καθεστώς Μαδούρο πρέπει να επιτρέψει να φτάσει η βοήθεια στους λιμοκτονούντες ανθρώπους». Ωστόσο, ΜΜΕ αναφέρουν πως τόσο η κυβέρνηση Μαδούρο όσο και η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ αντιπολίτευση χρησιμοποιούν τα γεγονότα στο πέρασμα για να προσελκύσουν στήριξη, χωρίς να λένε όλη την αλήθεια- ότι η γέφυρα αυτή δεν ήταν ποτέ ανοιχτή, ότι υπήρχαν από πριν εμπόδια σε αυτήν (αν και τα τρέιλερ τοποθετήθηκαν πρόσφατα) και ότι υπάρχουν άλλες δύο γέφυρες, οι οποίες μέχρι πρότινος ήταν ανοιχτές, αλλά μόνο για πεζούς (οπότε και δεν γίνεται να χρησιμοποιηθούν για διέλευση βοήθειας. 

 

Edgard Garrido / Reuters

 

Η ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται να διέλθει από τη γέφυρα βρίσκεται σε αποθήκες στην Κουκουτά- σε μικρή απόσταση από την Τιεντίτας.

Sponsored Post