ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11/03/2018 13:12 EET

Γεννηματά: Να κλείσουν το στόμα τους ο Τσίπρας και οι υπουργοί του

Pacific Press via Getty Images

Η Φώφη Γεννηματά άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τις διαφορετικές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία και γενικότερα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα εθνικά θέματα. «Αν έχουν γραμμή να συγκαλέσουν επιτέλους Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ειδάλλως να κλείσουν το στόμα τους... Ξέρουν κάτι; Αν δεν ξέρουν, τότε γιατί πυροδοτούν το κλίμα; Ας σεβαστούν τον τουρισμό μας και τις θυσίες του ελληνικού λαού», δήλωσε στη τηλεόραση ΣΚΑΪ. Συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Πρώτος ο Τσίπρας, να κλείσει το στόμα του», καθώς φέρει ευθύνη για τη γραμμή και την εικόνα της κυβέρνησης και των στελεχών της. 

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά υπάρχει διγλωσσία στην κυβέρνηση και διαφορετικές γραμμές που πυροδοτούν το κλίμα. «Όταν λέμε ότι φέτος θα έχουμε ένα από τα καλύτερα καλοκαίρια για τον τουρισμό μας, είναι κουβέντες αυτές να μιλάμε για θανατηφόρο ατύχημα και ομηρία; Τι κάνουν για τους Έλληνες στρατιωτικούς; Τι κάνουν απέναντι στην Τουρκία, στην προκλητικότητα των Σκοπίων; Έχουν διαφορετικές γραμμές για όλα τα θέματα», τόνισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής. 

Η συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας δεν θα λύσει τα προβλήματα, ανέφερε σε άλλο σημείο, μία μέρα πριν από τη συνάντση του κ. Τσίπρα με τον Σταύρο Θεοδωράκη, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ρομαντική άποψη για το θέμα με αποτέλεσμα ο κ. Τσίπρας να εκμεταλλεύεται τη διάθεση συνεννόησης για επικοινωνιακά παιχνίδια. Πάντως επεσήμανε για την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Θεοδωράκη πως «με τον Σταύρο προχωράμε μαζί, είναι μέσα στο Κίνημα Αλλαγής, προχωράμε με τις δυσκολίες μας… Ξεκαθάρισε και ο ίδιος ότι δεν είναι ρεζέρβα του Τσίπρα. Αν ο Σταύρος ήθελε να είναι μαζί με τον Τσίπρα θα ήταν εδώ και πολύ καιρό. Προχωράμε μαζί, η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή, μετρά αντίστροφα η κατάσταση γι′ αυτούς». 

Σε άλλη συνέντευξή της, στη Real News κ. Γεννηματά αναφερόμενη στην κυβερνητική τακτική μετά το τέλος του μνημονίου υπογράμισε ότι: «Το δίλημμα υψηλότερα επιτόκια ή επιτροπεία, είναι τέχνασμα. Δεν υπάρχει ”καθαρή έξοδος”. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει δεσμεύσεις με επιτροπεία για πάρα πολλά χρόνια. Ουσιαστικά έχει αποδεχθεί 4ο μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση... Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι τελειώνουν οι υποχρεώσεις για τους εταίρους απέναντί μας, αλλά δεν τελειώνουν οι δικές μας δεσμεύσεις και οι δικοί μας περιορισμοί». 

Ακόμη, κατέτησε σαφές ότι για να βγεί η χώρα από την κρίση χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο «για ανάπτυξη και παραγωγή νέου πλούτου με την ταυτόχρονη στήριξη και ενίσχυση της μεσαίας τάξης και καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων». «Με γονατισμένη τη μεσαία τάξη δεν έρχεται η ανάπτυξη», είπε. 

Από την άλλη, αναφερόμενη στον Ευάγγελο Βενιζέλο, σημείωσε «έχουμε διαφορές που δεν κρύβουμε κάτω από το χαλί» και συμπλήρωσε «ακολουθούμε τις κεντρικές αποφάσεις του κόμματος, προχωράμε μαζί όσοι συμφωνούμε».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)