Γεωργιάδης για Turkaegean: Θα κάνουμε όσα πρέπει για να το ακυρώσουμε και θα το επιτύχουμε

Ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
|
.
.
YouTube

«Θα κάνουμε όσα πρέπει νομικά να κάνουμε για να ακυρώσουμε αυτή την κατοχύρωση και θα το επιτύχουμε» υπογραμμίζει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «για όλη την αστοχία με την κατοχύρωση του όρου “Turkaegean” ως εμπορικού σήματος από την Τουρκία».

TURKAEGEAN: TO ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ HUFFPOST...

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός σημειώνει πως «οι Τούρκοι έκαναν αίτηση απευθείας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό και όχι σε μας, εκεί μία εξεταστής από κάποια βόρεια Χώρα, είδε το θέμα καθαρά γραφειοκρατικά, δηλ διαπίστωσε ότι ουδείς άλλος είχε κατοχυρώσει αυτό το σήμα και το έδωσε στον πρώτο αιτούντα, δηλ σε αυτή την περίπτωση στην Τουρκία. Με την ίδια διαδικασία καθημερινά κατοχυρώνονται αυτομάτως χιλιάδες εμπορικά σήματα. Δεν υπήρξε καμία έγκριση από ανώτερο πολιτικό επίπεδο, ούτε η Κομισιόν ή η ΕΕ δεν έχουν ευθύνη…Όλο αυτό έγινε σε χαμηλό γραφειοκρατικό επίπεδο εξ ου και δεν υπήρξε πολιτική αντίδραση». Ο ίδιος προσθέτει ότι οι εδώ υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν είχαν καμία δικαιοδοσία ούτε να το εγκρίνουν ούτε να το κόψουν και η ΕΔΕ διατάχθηκε «όχι κατ´ ανάγκην για να τιμωρηθεί κάποιος, αλλά για να δούμε τι πήγε στραβά στην διαδικασία και να το διορθώσουμε».

.
.
Άδωνις Γεωργιάδης

Αναλυτικά ο υπουργός αναφέρει τα εξής:

Για το Turkaegean

Κατ´αρχάς στην πολιτική όταν κάτι πάει στραβά, ευθύνεσαι δεν ευθύνεσαι οφείλεις να δείχνεις γενναιότητα και να ζητάς συγγνώμη. Δεν τα κάνουμε όλα τέλεια ούτε πάντα τα ξέρουμε όλα. Από όσους λοιπόν αυθεντικά στενοχωρέθηκαν με την καθυστερημένη αντίδραση του Κράτους μας στην κατοχύρωση από την Τουρκία αυτού του όρου “Tourkaegean” ,ζήτησα Συγγνώμη αν και ουδέποτε ολιγώρησα ο ίδιος, ουδέποτε ενημερώθηκα και δεν αντέδρασα ή μπορούσα να το αποτρέψω και δεν το έκανα. Ασφαλώς θα κάνουμε όσα γίνονται σε νομικό επίπεδο για να το ακυρώσουμε και πιστεύω ότι με τα σωστά νομικά επιχειρήματα θα το επιτύχουμε.

Όμως την συζήτηση για το ζήτημα αυτό οφείλουμε να την θέσουμε στις σωστές της διαστάσεις μακρυά από τις γελοιότητες του τύπου ότι «θα γύρναγα με τα πόδια» του ανθρώπου που έδωσε με τις Πρέσπες εις γνώσιν του το όνομα της Μακεδονίας (και όχι ένα απλό εμπορικό σήμα). Και η υποκρισία πρέπει να έχει κάποια όρια.

Πάμε λοιπόν να εξετάσουμε αυτή την υπόθεση με την σειρά:

Α) η κατοχύρωση αυτού του εμπορικού σήματος καμμία Εθνική μας Κυριαρχία δεν καταπατά και όχι δεν μας πήραν το Αιγαίο οι Τούρκοι. Εμείς εξακολουθούμε μάλιστα, τώρα μάλλον και με έμμεση Τουρκική αναγνώριση, να έχουμε την πλήρη νομή του αυθεντικού, Ελληνικού από αρχαιοτάτων χρόνων, όρου «Αιγαίο».

Β) οι Τούρκοι έκαναν αίτηση απευθείας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό και όχι σε μας, εκεί μία εξεταστής από κάποια βόρεια Χώρα, είδε το θέμα καθαρά γραφειοκρατικά, δηλ διαπίστωσε ότι ουδείς άλλος είχε κατοχυρώσει αυτό το σήμα και το έδωσε στον πρώτο αιτούντα, δηλ σε αυτή την περίπτωση στην Τουρκία, φυσικά έκανε λάθος καθώς για το συγκεκριμένο σήμα υφίστανται απόλυτοι λόγοι ακυρότητας. Με την ίδια διαδικασία καθημερινά κατοχυρώνονται αυτομάτως χιλιάδες εμπορικά σήματα. Δεν υπήρξε καμμία έγκριση απο ανώτερο πολιτικό επίπεδο, ούτε η Κομισιόν ή η ΕΕ δεν έχουν ευθύνη, ούτε μας πούλησε η Ευρώπη και διάφορες άλλες ανοησίες που ακούστηκαν. Όλο αυτό έγινε σε χαμηλό γραφειοκρατικό επίπεδο εξ ου και δεν υπήρξε πολιτική αντίδραση.

Γ) οι εδώ υπηρεσίες του Υπουργείου μας δεν είχαν καμμία δικαιοδοσία ούτε να το εγκρίνουν ούτε να το κόψουν.

Δ) αφού είναι έτσι γιατί διέταξα την ΕΔΕ; Διότι ουδείς από την υπηρεσία αυτή ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία, για να αποφασίσουμε εμείς, για το εάν θα θέλαμε ή όχι να προβάλουμε ένσταση κατά αυτού του Σήματος. Η ΕΔΕ λοιπόν γίνεται όχι κατ´ανάγκην για να τιμωρηθεί κάποιος, αλλά για να δούμε τι πήγε στραβά στην διαδικασία και να το διορθώσουμε. Προφανώς δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό κανενός και πολλών μάλλον κανενός υπαλλήλου του Υπουργείου μας ή άλλων Υπουργείων. Όμως ευκαιρία είναι απο το σφάλμα αυτό, να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργούμε. Αυτά θα μας τα υποδείξει επακριβώς το πόρισμα της ΕΔΕ.

Ε) ως Υπουργός είχα πάει σε ανύποπτο χρόνο στην Βουλή και είχα εξηγήσει ότι αυτή η υπηρεσία δεν λειτουργούσε τόσο καλά όσο θα το ήθελα και την κατήργησα, μεταφέροντας τις αρμοδιότητες της στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, με εξαιρετικά καλύτερο επίπεδο λειτουργίας. Η αρμοδιότητα αυτή μεταφερθηκε στον ΟΒΙ φέτος τον Μάϊο, δηλ μετά από τα γεγονότα. Κατόπιν αυτού ο ΟΒΙ δεν έχει και δεν θα μπορούσε να έχει καμμία σχέση με αυτή την ιστορία.

Στ) η υποκρισία των πολιτικών μου αντιπάλων σε αυτό το θέμα και η προσπάθεια τους για άλλη μία φορά να με εξοντώσουν πολιτικά αυτή την φορά ξεπέρασε κάθε όριο. Ξαφνικά από «επικίνδυνος ακροδεξιός εθνικιστής» όπως με κατηγορούσαν σταθερά όλα αυτά τα χρόνια, τώρα έγινα «προδότης» και «ΤουρκΆδωνις». Σημειώστε ότι αυτή την «ευαισθησία» την ειχαν κόμματα και ανθρώποι που πιστεύουν «ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα», ότι «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του» λογαριασμοί και κόμματα που αστάματητα πχ κατηγορούν την Ελλάδα για τα δήθεν pushbacks, υιοθετώντας όλη την Τούρκικη προπαγάνδα για το Αιγαίο, ξαφνικά οργίστηκαν υποτίθεται για ένα εμπορικό σήμα…Υποκριτές…

Τέλος να πούμε στον κ. Τσίπρα ότι φυσικά και επί θητείας του οι Τούρκοι διαφήμιζαν το «Τουρκικό Αιγαίο» και τότε (η φωτό ειναι από το 2018) ούτε με τα πόδια πήγε πουθενά ούτε διαμαρτυρήθηκε πουθενά.

Τέλος επαναλαμβάνω εμείς, επειδή αυτό μας ενοχλεί πραγματικά, θα κάνουμε όσα πρέπει νομικά να κάνουμε για να ακυρώσουμε αυτή την κατοχύρωση και θα το επιτύχουμε.

Στην «αντεπίθεση» πέρασε ο υπουργός και μέσω Βουλής: Σε απάντηση της δήλωσης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «αν ήταν εκείνος Μητσοτάκης, θα γυρνούσε με τα πόδια από τη Μαδρίτη», ο ’Αδωνις Γεωργιάδης προέτρεψε τον Αλέξη Τσίπρα «να ξεκινήσει τώρα από την Κουμουνδούρου, με τα πόδια, να πάει στο Σούνιο, να ρίξει καμία βουτιά, στην ωραία βίλα που μένει στην παραλία».

«Μένω έκπληκτος από την υποκρισία. Εμένα όλοι εσείς οι Αριστεροί, ακροδεξιό εθνικιστή με ανεβάζετε, ακροδεξιό εθνικιστή με κατεβάζετε. Από ακροδεξιός εθνικιστής, έγινα χθες, από τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ στο διαδίκτυο ο «Τουρκάδωνις». Μάλιστα. Γιατί έγινα ο «Τουρκάδωνις»; Γιατί λέει, κατάφεραν να κατοχυρώσουν οι Τούρκοι, ως εμπορικό σήμα, τον όρο «Turkaegean». Ερώτηση, χάσαμε το Αιγαίο; Ετέθη εξ αυτού του γεγονότος ζήτημα εθνικής κυριαρχίας; Όχι. Ευχάριστο είναι που έγινε; Πολύ δυσάρεστο. Έγινε. Γι΄αυτό και διέταξα και την ΕΔΕ. Τη διέταξα γιατί η υπηρεσία δεν με ενημέρωσε, ως όφειλε, άρα εγώ το έμαθα αυτό από το διαδίκτυο και τα κανάλια ενώ αυτό δεν είναι σωστό. Και έγινε η ΕΔΕ για να μάθουμε τι πήγε στραβά στη διαδικασία. Δεν κατηγόρησα κανέναν υπάλληλο ούτε αμφισβήτησα τον πατριωτισμό κανενός υπαλλήλου. Είπα όμως, ”να δούμε στη διαδικασία τι πήγε στραβά, για να μην επαναληφθεί”. Γιατί είναι απαράδεκτο, ένα τόσο σοβαρό θέμα, να γίνεται ερήμην της πολιτικής ηγεσίας», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και συνέχισε:

«‘Ακουσα χθες, τον κ. Τσίπρα, ο οποίος είπε ότι αν συνέβαινε επί των ημερών του αυτό με το Turkaegean, θα γύρναγε, λέει, από τη Μαδρίτη με τα πόδια. Ο λαός μας έχει μια παροιμία. Ο κλέφτης και ο ψεύτης, τον πρώτο χρόνο χαίρεται. Διότι κάναμε μια έρευνα στην υπηρεσία, και διαπιστώσαμε ότι το 2018, δυστυχώς, και το 2018 ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας, μια τουρκική εταιρεία, στον ίδιο ακριβώς ευρωπαϊκό οργανισμό πνευματικών δικαιωμάτων κατοχύρωσε, όχι τον όρο Turkaegean, αλλά τον όρο Aegean. Και συγκεκριμένα, μέχρι το 2028, στις κλάσεις 24, 25 και 17, οριστικοποιήθηκε στις 31.10.2018, το σήμα λήγει το 2028, τα προϊόντα είναι ρούχα, παπούτσια και λευκά ήδη. Η εταιρεία έχει έδρα την ’Αγκυρα και η εταιρεία παράγει ρόμπες και πετσέτες. Δεν ξεκινάει ο κ. Τσίπρας να περπατάει; Να ξεκινήσει, εδώ, από την Κουμουνδούρου να πάει μέχρι το Σούνιο να ρίξει καμιά βουτιά στην ωραία βίλα που μένει στην παραλία. Διότι η υποκρισία έχει κάποια όρια. Ξεκαθαρίζω προφανώς, ότι για το γεγονός ότι επί ΣΥΡΙΖΑ στον ευρωπαϊκό οργανισμό, μια τουρκική εταιρεία κατοχύρωσε τον όρο Αιγαίο, σκέτο, δεν θεωρώ ότι φταίει ο Τσίπρας ούτε προφανώς ότι αυτό δείχνει κάποιο έλλειμμα πατριωτισμού εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά θέλω να αναδείξω την υποκρισία τους, γιατί το κύριο χαρακτηριστικό της Αριστεράς είναι η υποκρισία. Όπου έφτασε τώρα ένα κόμμα που έφτιαξε τις Πρέσπες και μας είπε ότι δεν μπορούμε να τσακωνόμαστε για ένα όνομα και που είπε ο κ. Τσίπρας ότι το Αιγαίο και η θάλασσα δεν έχει σύνορα και οι ευρωβουλευτές του στο ευρωκοινοβούλιο κατηγορούν το ελληνικό λιμενικό για pushbacks, υιοθετώντας την τουρκική προπαγάνδα, να τον πειράξει τόσο το Turkaegean που θα ερχόταν από τη Μαδρίτη με τα πόδια και δεν ντρεπόμαστε λίγο λέω εγώ. Δηλαδή, Τσίπρας σε συσκευασία Καμμένου».

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο άνθρωπος έχει αρχίσει να γίνεται πολύ επικίνδυνος»

Τη σημερινή ανάρτηση του υπουργού Ανάπτυξης σχολιάζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποστηρίζοντας ότι «στην κυβέρνηση κάποιος πρέπει να τον μαζέψει άμεσα».

«Πρώτα με τους χειρισμούς επέτρεψε στην ΕΕ να παραδώσει στον Ερντογάν το σήμα TurkAegean, νομίζοντας ότι δεν θα ασχοληθεί κανείς», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση. «Μετά τα έβαλε με τους υπαλλήλους του υπουργείου του για να τους φορτώσει την ευθύνη της ανεπάρκειάς του. Και σήμερα ταΐζει σανό τους ψηφοφόρους του χρησιμοποιώντας περιθωριακό βίντεο ιδιώτη που ούτε το τουρκικό κράτος δεν έχει κάνει», προσθέτει και υπογραμμίζει: «Ο άνθρωπος έχει αρχίσει να γίνεται πολύ επικίνδυνος. Του το είπαμε εχθές θα του το πούμε και σήμερα: πατριδοκάπηλοι σαν αυτόν έχουν συνδεθεί με τις μεγαλύτερες ατιμώσεις της Ελλάδας». «Το ερώτημα όμως είναι άλλο. Ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να του παρέχει κάλυψη;», καταλήγει το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ