Γεραπετρίτης: Κοινό συμφέρον Ελλάδας-Αιγύπτου να επιβάλουν τη σταθερότητα στην περιοχή

Συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, στο Κάιρο.
.
.
Υπουργείο Εξωτερικών

«Η Ελλάδα ανησυχεί βαθύτατα για την κρίσιμη κατάσταση στη Γάζα και την αυξανόμενη ένταση στη Δυτική Όχθη, την πιθανότητα διάχυσης της κρίσης στο Λίβανο και την Ερυθρά Θάλασσα. Ειδικά όσον αφορά την Ερυθρά Θάλασσα, θα ήθελα να επισημάνω πως η Ελλάδα, ως χώρα με τη μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως, και η Αίγυπτος που ελέγχει το γεωστρατηγικό σημείο σύνδεσης μεταξύ Μεσογείου και Ερυθράς Θάλασσας, έχουν κοινό συμφέρον να επιβάλουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, στο Κάιρο.

«Είναι κατανοητό πως ο κύριος λόγος της σημερινής μου επίσκεψης είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Προσπαθούμε να προωθήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα από κοινού στην περιοχή. Κατανοούμε πως πρόκειται για μία ιδιαίτερα ευαίσθητη κατάσταση και πρέπει να δράσουμε άμεσα» είπε ο κ. Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα ως αξιόπιστος στρατηγικός σύμμαχος όλων των αραβικών εθνών και ιδίως της Αιγύπτου, «κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει μία κλιμάκωση και να βρει πραγματικά μία λύση στο έντονο αυτό πρόβλημα».

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και ο υψηλός αριθμός απωλειών απαιτούν την ανάληψη άμεσης δράσης, σημείωσε, προσθέτοντας πως η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλαν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα- «Θα το πράξουμε αυτό και μελλοντικά» τόνισε. «Η χθεσινή είδηση σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την παράδοση περισσότερων φαρμάκων και ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Ωστόσο, δεν είναι αρκετό. Πρέπει να κάνουμε περαιτέρω βήματα, τα οποία θα περιλαμβάνουν την παροχή βασικών αγαθών για αυτούς που το έχουν ανάγκη, όπως και βασικές υποδομές για τον τοπικό πληθυσμό. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα λάβει χώρα κανένας εκτοπισμός και ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν στις πατρίδες τους υπό καθεστώς ειρήνης και ευημερίας, χωρίς τον φόβο της επίθεσης και της τρομοκρατίας» πρόσθεσε.

«Προς τον σκοπό αυτό πρέπει να υπάρξει ένα λεπτομερές σχέδιο στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών βάσει της λύσης των δύο κρατών. Θα εργαστούμε σκληρά από κοινού προς αυτή την κατεύθυνση» διαβεβαίωσε.

Δημοφιλή