ΔΙΕΘΝΕΣ
01/09/2018 16:42 EEST | Updated 01/09/2018 19:45 EEST

Γερμανία: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στο Κέμνιτς. Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους

Με αφορμή το θάνατο Γερμανού σε συμπλοκή με ξένους

Hannibal Hanschke / Reuters

Υποστηρικτές και αντίπαλοι της μεταναστευτικής πολιτικής της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ οργάνωσαν σήμερα δύο διαδηλώσεις στην πόλη Κέμνιτς, με αφορμή τη δολοφονία, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενός 35χρονου Γερμανού από δύο μετανάστες, ένα γεγονός που πυροδότησε βίαια επεισόδια από ακροδεξιά κόμματα.

Περισσότεροι από 1.200 αστυνομικοί είχαν κινητοποιηθεί για να διασφαλίσουν την τάξη στο Κέμνιτς, το πρώην Καρλ-Μαξ-Στατ.

Αριστεροί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω στις 16.00 (ώρα Ελλάδας) στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου πριν από λίγες ημέρες ακροδεξιοί συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Πραγματοποίησαν κατόπιν πορεία, με κεντρικό σύνθημα «Καρδιά αντί για Μίσος».

Στην άλλη άκρη της πόλης, οι ακροδεξιοί συγκεντρώθηκαν επίσης κοντά σε μια μεγάλη προτομή του Καρλ Μαρξ και ξεκίνησαν τη δική τους πορεία στην πόλη. Η αστυνομία παρακολουθούσε διακριτικά από απόσταση.

Η καγκελάριος Μέρκελ, που βρισκόταν σε περιοδεία στην Αφρική αυτήν την εβδομάδα, δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τα γεγονότα στην πόλη. «Πού είναι; Ταξιδεύει στην Αφρική. Θα έπρεπε να έρθει εδώ και να δει εμάς τους πολίτες» είπε ένας γκριζομάλλης άνδρας που μιλούσε στο πλήθος των ακροδεξιών.

Οι υποστηρικτές των ακροδεξιών οργανώσεων, όπως του αντιισλαμικού Pegida και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) δηλώνουν ότι στόχος τους είναι να τιμήσουν τη μνήμη του άνδρα που σκοτώθηκε στην πόλη την περασμένη εβδομάδα και να καταδικάσουν ταυτόχρονα την ”απραξία” της κυβέρνησης απέναντι στην εγκληματικότητα των μεταναστών, όπως ισχυρίζονται.

Η αριστερά, από την άλλη, τους κατηγορεί ότι χρησιμοποιούν αυτό το επεισόδιο για να υποδαυλίσουν το μίσος εναντίον των μεταναστών και των προσφύγων. «Ποιός ήταν το θύμα; Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται τον θάνατό του λέγοντας: δολοφονήθηκε ένας Γερμανός. Αλλά ήταν αντιφασίστας και ο κόσμος έξω από την πόλη δεν το γνωρίζει αυτό» είπε μια 50χρονη γυναίκα που μετείχε στην αντιδιαδήλωση.

Η γερμανική αστυνομία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τους δράστες, το θύμα και τις συνθήκες του θανάτου του.

Αναφερόμενη στις διαδηλώσεις των ακροδεξιών τις προηγούμενες ημέρες η γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ απευθύνει προειδοποίηση σε εκείνους που συμμετέχουν σε πορείες όπου ακούγονται ακροδεξιά συνθήματα, γίνεται ανθρωποκυνηγητό και δείχνεται ο ναζιστικός χαιρετισμός, λέγοντας ότι όσοι πηγαινουν σε τέτοιους είδους εκδηλώσεις δεν μπορούν να κρύβονται, προφασιζόμενοι ότι είναι «απλά πολίτες που ανησυχούν». Στην πραγματικότητα «είναι μέρος του ακροδεξιού όχλου», τονίζει η κ. Μπάρλεϊ σε ραδιοφωνική της συνέντευξη. 

Παρακολούθηση του AfD; 

Με αφορμή τα γεγονότα στο Κέμνιτς και τη συμμετοχή του λαϊκιστικού και ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) σε πορείες των ακροδεξιών, πληθαίνουν πάλι οι φωνές που ζητούν την παρακολούθηση αυτού του κόμματος από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος, δηλαδή τη μυστική υπηρεσία που δραστηριοποιείται εντός της Γερμανίας. Ο αρμόδιος γι αυτό το θέμα υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, αντιδρά επιφυλακτικά: «Προς το παρόν δεν βλέπω τις προϋποθέσεις για την παρακολούθηση του κόμματος στο σύνολο του», δηλώνει, αφήνοντας περιθώρια για μία διαφορετική απόφαση σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση ομάδων ή ρευμάτων εντός της AfD. Πάντως σε πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Civery πάνω από 57% των Γερμανών εκφράζεται υπέρ της παρακολούθησης αυτού του κόμματος.

 

 

Πηγή: (Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη Deutsche Welle )