Για έγκαιρη πρόβλεψη της παιδικής κακοποίησης ξεκίνησε η λειτουργία της Γραμμής Ελίζα 10454

Μια πολύτιμη Γραμμή που μπορεί να κάνει ζωές να γίνουν καλύτερες.
.
rbkomar via Getty Images
.

Από την 1 Ιουλίου το Σωματείο Ελίζα ξεκίνησε τη λειτουργία της Γραμμής ΕΛΙΖΑ 10454, η οποία:

  • Θέλει να βοηθήσει εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά σε παιδιά, που αντιλαμβάνονται ή υποψιάζονται ότι ένα παιδί παραμελείται ή/και κακοποιείται ψυχικά, σωματικά, σεξουαλικά.
  • Θέλει να προστατεύσει παιδιά, προσφέροντας πλαισίωση στους καλούντες, λύνοντας απορίες αναφορικά με νομικά και διαδικαστικά θέματα αναφορών περιστατικών παραμέλησης ή/και κακοποίησης.
  • Προσφέρει ψυχολογική ενδυνάμωση για τη διερεύνηση ενός περιστατικού με υποψία παραμέλησης ή/και κακοποίησης και ψυχολογική στήριξη για την ορθή αντιμετώπιση και ενδεχόμενη αναφορά του περιστατικού.

Η δημιουργία της Γραμμής ΕΛΙΖΑ 10454

Οπως αναφέρουν οι εμπνευστές του, το Ελίζα από το 2016, έχει επενδύσει στην εκπαίδευση ενός ευρύ πεδίου επαγγελματιών που βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή προστασίας των παιδιών, μέσα από εθνικά προγράμματα επιμόρφωσης για την έγκαιρη αναγνώριση και την κατάλληλη διαχείριση περιστατικών κακοποίησης.

Από την 1η Ιουλίου, το Ελίζα συνεχίζει την επιμόρφωση και στήριξη των επαγγελματιών, ενώ ενδυναμώνει τη θέση τους, μέσα από τη δημιουργία και λειτουργία της συμβουλευτικής Γραμμής, εθνικής εμβέλειας, Ελίζα 10454.

Η Γραμμή αποτελεί φυσική συνέχεια της προσπάθειας του Ελίζα να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σε παιδιά, ώστε τα περιστατικά να προλαμβάνονται έγκαιρα και έγκυρα.

Ιατροί, εκπαιδευτικοί, προπονητές, babysitters, εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων που βρίσκονται κοντά σε παιδιά, μπορούν να καλέσουν τη Γραμμή Ελίζα 10454, αν υποψιάζονται πως ένα παιδί κακοποιείται. Το Ελίζα δεν αποκλείει τη στήριξη ατόμων που βρίσκονται κοντά στα παιδιά πρόσκαιρα, όπως ομαδάρχες σε κατασκηνώσεις.

Η Γραμμή Ελίζα 104 54, δημιουργήθηκε και λειτουργεί με την πολύτιμη χορηγία του χρυσού χορηγού «ΔΕΗ» και του μεγάλου χορηγού «The Hellenic Initiative», καθώς και με τη συμβολή του υποστηρικτή «COSMOTE».

Ο σκοπός της Γραμμής Ελίζα 10454

Ψυχολογική υποστήριξη και καθοδήγηση.

Οι άνθρωποι που αλληλοεπιδρούν με παιδιά, κυρίως από την επαγγελματική τους θέση -εκπαιδευτικοί, γιατροί, νοσηλευτές, φροντιστές, βρεφονηπιαγωγοί -είναι πολλαπλά επιβαρυμένοι, με πρόσθετη ευθύνη την προστασία του παιδιού και την ίδια στιγμή, του οργανισμού στον οποίο εργάζονται αλλά και του επαγγελματικού θεσμού που εκπροσωπούν.

Ο άνθρωπος που βρίσκεται κοντά σε παιδιά, είτε ως επαγγελματίας, όπως εκπαιδευτικός, προπονητής, γιατρός, είτε και ως εθελοντής, όπως ομαδάρχης σε κατασκήνωση, και καλεί στη Γραμμή Ελίζα 10454, πλαισιώνεται προσωπικά για να μπορέσει καταρχάς να διαχειριστεί τις δικές του σκέψεις, αμφιβολίες, δράσεις, αντιδράσεις αλλά και για να μπορέσει να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα ανταποκριθεί στο περιστατικό που τον απασχολεί.

Καθοδήγηση σχετικά με διαδικαστικά νομικά ζητήματα (εφαρμογή πρωτοκόλλων, διαδικασία και φορείς για την αναφορά, ειδικές περιπτώσεις διαχείρισης φερόμενων περιστατικών από επαγγελματίες)

Για τις επώνυμες και ανώνυμες αναφορές δίνονται κατευθυντήριες οδηγίες στο άτομο που καλεί για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να υποβάλει την αναφορά του για κάποιο περιστατικό με υποψία κακοποίησης παιδιού, καθώς και τα ονόματα και στοιχεία των φορέων, στους οποίους μπορεί να απευθύνει την αναφορά του.

Στους καλούντες παρέχεται συμβουλευτική, σε σχέση με την εφαρμογή των Πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται «συγκεκριμένα» (in concreto), στις διαφορετικές περιπτώσεις διαχείρισης περιστατικών με υποψία κακοποίησης, ανάλογα με τη μορφή της κακοποίησης.

Οι επαγγελματίες της Γραμμής Ελίζα 1045, παρέχουν στους καλούντες βασικές κατευθυντήριες αρχές, σχετικά με ειδικά προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως ορίζονται με νόμο, για ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών, όπως για παράδειγμα, ο ρόλος του εκπαιδευτικού σε σχέση με το Ν. 3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία, κ.ά., αποσαφηνίζοντας έτσι και την «υποχρεωτικότητα» των αναφορών σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η Μαρίνα Καρέλλα, Πρόεδρος του Δ.Σ. Ελίζα αναφέρει: «Η Γραμμή Ελίζα 10454 προέκυψε ως φυσικό ακόλουθο του στόχου μας, που δεν είναι άλλος από την πρόληψη της κακοποίησης του παιδιού και την πρώιμη παρέμβαση, ούτως ώστε το παιδί, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, να απαλλαγεί από την κακοποίηση και να αναπτυχθεί χωρίς τραύματα. Οι χειριστές της Γραμμής, με ενσυναίσθηση, εμπειρία και γνώσεις, θα προσφέρουν την απαραίτητη καθοδήγηση στους καλούντες που ανησυχούν για ένα παιδί που πιθανόν να κακοποιείται ή να παραμελείται και θα τους οδηγούν με ψυχραιμία, στο επόμενο βήμα, σε όφελος του παιδιού».

Βρίσκεστε κοντά σε ένα παιδί που νιώθετε ότι κινδυνεύει;

Υποψιάζεστε ότι παραμελείται ή κακοποιείται;

Χρειάζεστε συμβουλή, ενδυνάμωση, καθοδήγηση;

Αν θέλετε να μάθετε τι πρέπει να κάνετε και πώς για να το προστατεύσετε

Η Γραμμή Ελίζα 10454 σας βοηθά για να προστατεύσετε το παιδί δίπλα σας

Καλέστε στη Γραμμή Ελίζα 10454