ΔΙΕΘΝΕΣ
16/04/2020 09:25 EEST

Γιατί η Νέα Υόρκη καταγράφει ραγδαία αύξηση στους θανάτους από κορονοϊό τα τελευταία 24ωρα

Η σύγχυση με τα διαγνωστικά τεστ και οι πολιτείες που δεν υπάκουσαν στους κανονισμούς. Αύξηση 60% των νεκρών.

ASSOCIATED PRESS

O αριθμός των θανάτων από κορονοϊό στην Νέα Υόρκη έχει ξεπεράσει τους 10.000, αφού σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, 3.778 άτομα που πιθανότατα είχαν Covid-19, πέθαναν χωρίς να έχουν υποβληθεί στο διαγνωστικό τεστ.

Τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας σηματοδοτούν αύξηση των νεκρών κατά 60%.

Όσον αφορά τους κατά κεφαλήν θανάτους, η Νέα Υόρκη έχει επίσημα ξεπεράσει την Ιταλία που έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό απωλειών στην Ευρώπη.

«Πίσω από κάθε θάνατο υπάρχει και ένας φίλος, ένας συγγενής, ένα αγαπημένο άτομο. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε πως κάθε πολίτης στην Νέα Υόρκη που χάνει την ζωή του λόγω του ιού θα έχει κάνει και το αντίστοιχο τεστ», δήλωσε ο επίτροπος υγείας στην πόλη, δρ. Οξιρις Μπάρμποτ.

 

Γιατί συνέβη αυτό

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο δήλωσε την Τετάρτη πως τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων άλλαξαν τις οδηγίες για τον τρόπο καταγραφής των θανάτων από κορονοϊό.

«Για την ακρίβεια, επιθυμούν τους καταγεγραμμένους θανάτους από τον ιό και στην συνέχεια εκείνους που πιθανότατα σχετίζονται με τον ιό», είπε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι τα άτομα που απεβίωσαν έξω από τα νοσοκομεία ή τα γηροκομεία ίσως δεν είχαν κάνει το διαγνωστικό τεστ.

Ο Μαρκ Λεβίν, επικεφαλής του Συμβουλίου Υγείας της πόλης ανέφερε πως είναι πολύ πιθανό ακόμα και αυτοί οι νέοι θάνατοι που έχουν καταγραφεί να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Υπήρξαν επιπλέον 3.017 νεκροί, πάνω από τα επίπεδα του περασμένου μήνα, δεν έχει ωστόσο εξακριβωθεί αν σχετίζονται σίγουρα με την πανδημία. Υπάρχει μόνο μια εξήγηση πίσω από αυτό. Έχουμε τα άμεσα και τα έμμεσα θύματα του ιού», ανέφερε στο twitter.

 

Πώς αυτό επηρεάζει τον συνολικό αριθμό

Δεν έχει γίνει ακόμα σαφές. Ο Κουόμο τόνισε πως το κράτος θα συνεργαστεί με τις τοπικές υπηρεσίες για να δημοσιεύσει τους αναθεωρημένους αριθμούς το συντομότερο δυνατό.

Μέχρι στιγμής, η βάση δεδομένων για την πανδημία που ορίστηκε από το πανεπιστήμιο του Τζονς Χόπκινς – και που χρησιμοποιείται για την μέτρηση από πολλές πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και ειδησεογραφικά πρακτορεία- δεν έχει αλλάξει τον αριθμό της.

 

Τι κάνουν οι άλλες πολιτείες

Από τις αρχές Μαρτίου -δηλαδή πριν καν από τον πρώτο καταγεγραμμένο θάνατο στην Νέα Υόρκη- οι Αρχές είχαν ζητήσει από τις τοπικές κυβερνήσεις να καταγράφουν και τις πιθανές σχετιζόμενες με τον κορονοϊό απώλειες. Μέχρι στιγμής, καμία πολιτεία δεν το έχει κάνει.

Οι δήμοι του Κονέκτικατ, του Οχάιο και του Ντέλαγουερ άρχισαν μόλις να καταμετρούν αντίστοιχες περιπτώσεις, ενώ οι αξιωματούχοι στην Καλιφόρνια και το Σιάτλ δεν έχουν προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση.

(Με πληροφορίες από BBC)